• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR

Kolego gdzie wchodzą te dwa przewody zaznaczone na żółto wychodzące z puszki podciśnienia ?

Załączniki

• Z_EGR_05_PL.jpg
    Z_EGR_05_PL.jpg
    186.7 KB · Wyświetleń: 23,519
Wszystkie silniki można całkowicie zaślepić. Te nowsze wymagają tylko programowego usunięcia. Przestańcie bawić się w zaślepki z dziurkami bo tez zapychają EGR. Jak ktoś jest z Krakowa lub okolic polecam kolegę @sdero. Zrobi to tak jak trzeba.

No czyli jak przeczytałeś i nie wiesz to znaczy, ze w szkole omijałeś lekcje czytania ze zrozumieniem :P W linkowanym przeze mnie temacie masz wyraźnie napisane jakie silniki w jaki sposób można zaślepić. Gdzie zamontować zaślepkę oraz gdzie ją kupić.
http://www.forum.alfaholicy.org/zro...z_ang_exhaust_gas_recirculation_poradnik.html Przeczytaj jeszcze raz, jak znów nie będziesz wiedział to jeszcze raz i tak do skutku bo tam naprawdę wszystko jest napisane :)

Pędzelkiem, i troszkę drucianką. To był taki mięciutki w sumie pyłek tak lekko zbity, u mnie EGR był w 100% Sprawny, ale jak zobaczyłem ile syfu leci z EGR do środka silnika to... zaślepiłem, i wiem, że teraz kolektorem dolotowym będzie leciało czyste powietrze. A i cewka ten bolec u mnie bardzo leciutko chodził, góra dół i sam wylatywał i się chował. 1.9JTD 8V 115KM CF3 - pełne zaślepienie ;).

A jak ze spalinami z rury? Nie kopci teraz jak parowóz ? I jak osiągi i spalanie ?

A czemu ma niby kopcić ? Wręcz przeciwnie.
Czemu ma się zmienić spalanie ?
Na dole obrotów powinno być wyczuwalnie lepiej.

Posiadam 2.4 JTD CF3 150 KM i przy zaślepieniu wymagana była interwencja w wyłączenie w kompie EGR ,taki zabieg zrobił mi profesjonalnie Dominik z Dębicy ,forumowicz klubu Lanci.Człowiek zna się na rzeczy i naprawdę polecam Go każdemu kto ma jakikolwiek problem ze swoim JTD pozdrawiam

Mam pytanie czy jeżeli wszytko działa ok rozważać opcje zaślepienia EGR czy zostawić tak jak jest?

W twoim silniku nie musisz płacić za wyłączenie programowe, więc zaślep sobie. Kolektor nie będzie się brudził.

W twoim silniku nie musisz płacić za wyłączenie programowe, więc zaślep sobie. Kolektor nie będzie się brudził.

W 105hp wystarczy w tym miejscu na górze silnika czy trzba jeszcze w jakimś innym miejscu plus coś w elektronice?

Ostatnia edycja:
Witam, panowie mam Alfa 147 1.9JTDm 8v 2006 rocznik i mam problem z EGR-em, poczytalem troche na forum ale zdania sa podzielone, czy mozna u mnie calkowicie zaslepic a pozniej w sofcie usunac go czy lepiej dac zaslepke z dziurkami?? Prosze o pomoc

Witam, panowie mam Alfa 147 1.9JTDm 8v 2006 rocznik i mam problem z EGR-em, poczytalem troche na forum ale zdania sa podzielone, czy mozna u mnie calkowicie zaslepic a pozniej w sofcie usunac go czy lepiej dac zaslepke z dziurkami?? Prosze o pomoc

Jakie podzielone zdania ? Pisałem już, że to jest EDC16C39 czyli wycinasz programowo i zaślepiasz całkowicie.

Witam. Czy mogę bezkarnie zaślepić egr w AR 156 1.9jtd 16v z 2004 roku? Jaki rodzaj zaślepki zastosować?

Czy w 2,4JTD 150KM da się tą zaślepkę założyć bez demontażu całego zaworu w miejscu zaznaczonym na rysunku?

egrw.jpg

Panowie mam takie pytanie, odkąd kupiłem alfę (ponad 2 lata), na kompie wyświetla mi standardowy błąd p404- brak sygnału EGR itd. wchodzę w parametry i otwarcie zaworu EGR stoi na 1% ciągle czy to pod czas jazdy czy na jałowym w związku z tym mam pytanie czy zaślepiać ten EGR całkowicie czy nie ma sensu bo i tak jest zamknięty chyba, że komp widzi jako zamknięty ale w rzeczywistości jest na odwrót :) Dodam, że kiedyś to dokładnie czyściłem i wydawało mi się ,że wszystko tam chodzi cacy z resztą nie był wcale mocno brudny, wtyczkę również sprawdziłem. Silnik to 2.4 jtd 150KM .

Amortyzatory
Powrót