Zaślepienie EGR

Czy wasze EGRy posiadają zaślepkę z otworami pomiędzy elektomagnesem a zaworem? Mój taką ma i się zastanawiam czy to dobrze.Wygląda na dobrze spasowaną posiada wycięcia na 4 śróbki które skręcają to wszystko w całość.
W zaworach montowanych na 3 śruby (8V) jest tam oryginalnie gruba metalowa podkładka.
http://allegro.pl/zawor-egr-fiat-alfa-romeo-lancia-8v-jtd-opel-i2884911903.html
W zaworach montowanych na 4 śruby (16V) fabrycznie nie ma tej podkładki.
http://allegro.pl/zawor-egr-alfa-romeo-fiat-lancia-jtd-opel-16v-20v-i2889693693.html
Co widać nawet na zdjęciach nowych EGR np. w sieci.

Ostatnia edycja:
Tak tylko się upewniam, bo z pierwszego posta zniknął obrazek dla 8v 115hp

w 8V zaślepiamy tutaj?
egr.png

Jutro wymieniam termostat więc przy okazji wyczyściłbym też EGR i zaślepił :)

Ostatnia edycja:
krótkie pytanie bo się trochę pogubiłem 1.9 v8 105 P080210_13111.jpgw obydwu miejscach zaślepiam czy tylko w jednym 2928486809.jpg 2 blaszki jedna jakieś uszczelki gumowe ?

wystarczy w jednym, najlepiej przy kolektorze ssącym, ale jak są dwie to też nic nie eksploduje ;)
uszczelnić można nawet sylikonem

Koledzy a w AR 159 1.9 JTDm 8V jeżeli mam zepsuty zawór- wyświetla mi silniczek na desce to mogę to na razie zostawić. Czy jakoś wpływa na sinik? Auto śmiga bez zarzutów:)

Jak wyswietla błąd to wpływa na silnik (jak tylko stnął od sadzy to spalisz elektromagnes) - co nie możesz go wyczyscić i zaslepic

gdzieś na forum podobnież jest schemat i wymiary zaślepki EGR, ale szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Chciałbym ją zrobić sam bo mam kawałek blachy i taką możliwość. Mógł by mi ktoś podrzucić linka do tego? Konkretnie chodzi o silnik 1.9 8v 115 KM

teoretycznie mogę, ale w praktyce łatwiej by mi było to zrobić jak bym miał wymiary, bo nie mam w tej chwili zbytnio warunków do rozbierania tego (mieszkanie w bloku, padający deszcz itd)

Jezeli w 2.4 jtd 136km jest taka sama jak w 1.9 115 km to ci moge zwymiarowac bo lezy w domu...

tak to jest chyba ta sama. Był bym wdzięczny jeśli mógł byś to zrobić

- - - Updated - - -

właśnie przed chwilą znalazłem także nie musisz już mierzyć

zaslepka_egr_001.jpeg

Jak się świeci silniczek od awarii zaworu EGR to nic się nie stanie ale jak zacznie lać wtryskiwacz to już nie będziesz miał dodatkowego komunikatu i tłok np. moze się wypalić. Jazda ze świecąca marchewką zawsze niesie niebezpieczeństwo uszkodzenia silnika. Wracając do zaworu EGR to u ciebie mógł się tylko zablokować sadzą i się nie otwiera, jak bedziesz tak jeździł dalej to spalisz elektromagnes i koszta naprawy wzrosną, bo zamiast prostego czyszczenia będzie kosztowna wymiana.

słuchajcie, będe się brał za mój egr. czyszczenie, ew. zaślepienie jeśli nie jest zaślepiony itd. FES pokazuje mi błąd P0404-EGR który wraca po skasowaniu. Przeprowadziłem małą diagnostykę egr fesem. Logi w załączniku.
I tu mam pytanie, czy patrząc na to wszystko można stwierdzić czy egr jest zaślepiony czy nie? Czy elektrozawór poprawnie pracuje?

Załączniki

• egr wykres.png
    egr wykres.png
    46.7 KB · Wyświetleń: 683
  • egr.rar
    egr.rar
    12.4 KB · Wyświetleń: 50
Pewnie zaslepiony całkowicie - stąd błąd - nie wpływa na pracę silnika

słuchajcie, będe się brał za mój egr. czyszczenie, ew. zaślepienie jeśli nie jest zaślepiony itd. FES pokazuje mi błąd P0404-EGR który wraca po skasowaniu. Przeprowadziłem małą diagnostykę egr fesem. Logi w załączniku.
I tu mam pytanie, czy patrząc na to wszystko można stwierdzić czy egr jest zaślepiony czy nie? Czy elektrozawór poprawnie pracuje?

no kurna panie ;) co to ma być ? , a gdzie masy powietrza - PODSTAWA przy badaniu egr ;

elektrozawór pracuje i to widać , bo jak mu depłeś po gazie to zamykał się , a czy jest zaślepiony to dalej nie wiemy , dawaj to samo z masą powietrza docelową i zmierzoną

czy na prawdę tak ciężko otworzyć maskę, poluzować kilka śrubek i zobaczyć czy jest zaślepka??

Amortyzatory
Powrót