Zaślepienie EGR

witam,
ja u siebie dziś dokonałem 'aktu zaślepienia', w dwóch miejscach (fot niżej), przejechałem się różnicy żadnej nie czuć, po przejażdżce podpiąłem FESa i o dziwo nie ma błędu żadnego, a jedyne co widać to że ilość zmierzonego powietrza jest tak o 70% większa od ilości oczekiwanego (jakoś tak), w piątek jadę na 'chipa' i od razu wycięcie programowe EGRa to może dopiero będzie jakiś rezultat
3g.jpg

kamil
jak wytniesz to możesz zbędne rurki i zawór wywalić całkiem...
u mnie z tego układu został tylko wymiennik :cool:

kamil
jak wytniesz to możesz zbędne rurki i zawór wywalić całkiem...
u mnie z tego układu został tylko wymiennik :cool:

na pewno przy okazji jakiejś naprawy/jakichś modów pozbędę się elementów tego układu, może nie wszytko a jedynie sam EGR puszcze przez popularny portal aukcyjny

Chciałem programowo wyłączyć EGR i podjechałem do lokalnych "tunerów" w PitStop w Słupsku.
Powiedziałem co chcę a ci ze zdziwieniem odpowiadają że tego się nie da wyłączyć i "Nikt panu tego nie zrobi!".
Najwyraźniej jedyne co potrafią to przeprogramować EPROM na gotowcach, a hamownie to mają dla picu...
Czy ktoś wyłączał swojego EGR gdzieś na Pomorzu (powiedzmy w promieniu 200-250km od Słupska)?

Chciałem programowo wyłączyć EGR i podjechałem do lokalnych "tunerów" w PitStop w Słupsku.
Powiedziałem co chcę a ci ze zdziwieniem odpowiadają że tego się nie da wyłączyć i "Nikt panu tego nie zrobi!".
Najwyraźniej jedyne co potrafią to przeprogramować EPROM na gotowcach, a hamownie to mają dla picu...
Czy ktoś wyłączał swojego EGR gdzieś na Pomorzu (powiedzmy w promieniu 200-250km od Słupska)?

Da się :)
Może kolega wysłać centralkę ECU kurierem do mnie, jak otrzymam zrobię co trzeba i odeślę spowrotem (edc16c8 czy c39 bez różnicy).

zrób tak jak cinek_ radzi na pewno będziesz zadowolony, robił mi 2 auta a także znajomym, zawsze 100% satysfakcji.

To oryginalny produkt fiata - dlaczego miałby nie pasować?????

czy faktycznie ta uszczelka cos daje i poprawia czy raczej na dwoje babka wrozyla , moze ktos doradzi raz a konkretnie ......

Pytanie na szybko, ponieważ nie chce mi się wertować tematu - czy do jtd 8v 115km zaślepka egr musi być z otworami, czy pełna?

Obojętne (pełna spowoduje "warning" w komputerze, z dziurami będzie "transparentna") ;)
Żeby się tego dowiedzieć wcale nie musiałeś wertować - na pierwszej stronie jest link z potrzebnymi informacjami ;)

No widzisz - u mnie komp odnotował i Nagórski (Poznań/Łęczyca - wtedy ASO) mi wydłubał zaślepkę (bo była) ... oczywiście był wykład, że tak nie należy itp. Samochód miałem dopiero 3-4 tygodnie ;)

No widzę że mamy tu kilku specjalistów, tak więc jak to jest do końca z tym wywaleniem EGRa i dogrzewaniem silnika. Czy właśnie nie dzięki temu że EGR czasami jest otwarty, przepływ przez niego jest większy, a co za tym idzie również więcej gazów przepływa przez wymiennik ciepła. Tak sobie myślę, że gdy zablokujemy EGR to i przepływ przez wymiennik będzie mniejszy. Chciałem tylko zapytać osoby bardziej zorientowane w temacie, ponieważ niedawno w ASO powiedzieli mi że wycinanie EGRa to nic dobrego. Ponadto od ok miesiąca mam wstawiony nowy EGR (drogie to cholerstwo). I teraz pytanie czy opłaca się go zaślepiać i wycinać programowo?

Panowie, to jak to jest z tym EGRem. Czy faktycznie w tym co mówią w ASO jest ziarno prawdy?

Zaślepiać na pewno warto bo po to jest fabryczna zaślepka - nowy pozostanie dłużej sprawny. Na dogrzewanie to EGR raczej ma znikomy wpływ, ale już na wspomaganie zmiennej geometrii w gaszeniu obrotów turbiny i owszem ma - wycięcie może odbijać się na żywotności turbiny

Zaślepiać na pewno warto bo po to jest fabryczna zaślepka - nowy pozostanie dłużej sprawny. Na dogrzewanie to EGR raczej ma znikomy wpływ, ale już na wspomaganie zmiennej geometrii w gaszeniu obrotów turbiny i owszem ma - wycięcie może odbijać się na żywotności turbiny

Wytłumacz mi jak zaślepiony egr ma wspomagac w gaszeniu obrotów turbosprężarki?

Amortyzatory
Powrót