• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR

czy na prawdę tak ciężko otworzyć maskę, poluzować kilka śrubek i zobaczyć czy jest zaślepka??

Jak pisalem będę to rozbierać chociażby do czyszczenia. Pomyślałem że moze coś nakierujecie mnie czy jest zaślepiony czy nie. Bo jeśli nie jest to muszę zdążyć kupić zaslepke a bez sensu dwa razy rozbierać. Większe prawdopodobieństwo uszkodzenia czegoś. :P
Przy logach właśnie chodziło mi diagnozę czy elektrozawor poprawnie działa, gdyż nie wiedziałem kiedy powinien się otwierać a kiedy zamykać. Nie wpadłem na pomiar mas powietrza. Na dniach przeprowadze taki test i zamieszcze logi.

zawór zaślepiony, auto zdecydowanie lepiej przyśpiesza w dolnym zakresie obrotów, a i na wyższych obrotach też wydaje mi się że lepiej się kręci. Prawdę mówiąc nie wiem czy lepszy efekt dało zaślepienie EGR czy czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania (był dosyć mocno zawalony) bo robiłem to jednocześnie.

Mam jeszcze takie pytanie. Skoro na czujniku ciśnienia jest oring to wydaje mi się że powinien on dosyć ciasno wchodzić w otwór w kolektorze? U mnie wchodzi dosyć gładko i ma nawet trochę luzu.

To może masz niewłaściwy czujnik, albo 0-ring - powinien wchodzić dość ciężko

wydaje mi się że czujnik miałem wymieniany bo powinien być chyba BOSCHA w oryginale u mnie jest jakiś "MADE IN ITALY", będę musiał chyba dobrać jakiś inny oring co by to lepiej uszczelnił.

Może ma ktoś oryginalny czujnik na wierzchu i mógł by mi podać wymiary tego oringa?

wydaje mi się że czujnik miałem wymieniany bo powinien być chyba BOSCHA w oryginale u mnie jest jakiś "MADE IN ITALY", będę musiał chyba dobrać jakiś inny oring co by to lepiej uszczelnił.

Może ma ktoś oryginalny czujnik na wierzchu i mógł by mi podać wymiary tego oringa?

Mi czujnik się trudno wyjmował a łatwo wkładał. Lecutko dałem silikonu.

Panowie szybkie kilka pytań. Wywala mi na kompie błąd zaworu egr i przeplywonierza, jechałem autem po regeneracji turbiny, zrobione po tym zabiegu jakieś 300 km i nagle brak mocy,kopci na czarno, auto u mechanika, zamówiłem nowa zaslepke egr, bo po wyczyszczeniu zaworu, na podpietym kompie pokazuje te dwa bledy, szatnga w egr pracuje normalnie.Co może być ewentualnie popsute, w zaworze, co jeszcze wyczyścić, dodam, że mimo tych błędów auto jedzie normalnie, jak przed awaria.Konsekwencje zamarzniętej domy są strasznie irytujace i kosztowne, proszę was o rady.

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

Przyjrzyj się przepływce :) Jak spalanie?....Dolot na 100% szczelny?....

...Wywala mi na kompie błąd zaworu egr i przeplywonierza, ...nagle brak mocy,kopci na czarno, auto u mechanika, zamówiłem nowa zaslepke egr, .... szatnga w egr pracuje normalnie.....
Jaka sztanga w EGRze? Masz pewnie dokładnie to co pokazuje komp: uszkodzony przepływomierz i spalony elktromagnes w EGRze + nieszczelny EGR. dodatkowo czarny dym wskazuje na nieszczelny dolot

Przyjrzyj się przepływce :) Jak spalanie?....Dolot na 100% szczelny?....

Zobaczę czy po zalozeniu zaslepki, dalej będą błędy jeśli tak to przeplywka idzie na wymianę. Wymieniać wkladke, czy cały przeplywomierz, co polecacie, oryginał boscha,czy jakiś zamiennik

A co ci to da w M-jet? - Jesli dasz pełną zaślepkę to wywali błąd, a ta z otworami i tak się nie sprawdzi jeśli jest nieszczelny EGR.

A co ci to da w M-jet? - Jesli dasz pełną zaślepkę to wywali błąd, a ta z otworami i tak się nie sprawdzi jeśli jest nieszczelny EGR.

Czemu po czyszczeniu zaworu egr,nie ma kopcenia na czarno,silnik równo ciągnie.Zaslepke mam z dziurkami i będę ją w sobotę montowal. Jak sprawdzić szczelność egr, i czy funkcjonuje prawidłowo?

Jak się kupuje zaślepkę to są dedykowane pod daną wersje silnikową ? żeby nie było problemów..? :)

no kurna panie ;) co to ma być ? , a gdzie masy powietrza - PODSTAWA przy badaniu egr ;

elektrozawór pracuje i to widać , bo jak mu depłeś po gazie to zamykał się , a czy jest zaślepiony to dalej nie wiemy , dawaj to samo z masą powietrza docelową i zmierzoną

A więc przeprowadziłem testy. Załączam logi w załączniku. Dodam że rury dolotowe są świeżo wymienione na stalowe (góra i dół od misiu7911 :)) oraz nowa cała rura filtr-turbina.
Logi były robione na zimnym silniku. Od odpalenia i w czasie jazdy parę km.

Pokaż załącznik logi air boost.rar

Dziekuje nie przegladalem bo mam 1 reke do 20 marca i to teraz wysilek wejsc na moj ukochany klub :)

egr

To rozwiązanie zostało zaproponowane przez inżynierów serwisowych alfy rome - myslę że oni robili też rózne próby, ale zawsze możesz poeksperymentować. EGR w silnikach JTDM bierze też udział w nagrzewaniu zimnego silnika - spaliny przechodzą przez chłodnicę

Witam podepne sie do tematu mam 156 2,4 jtd 140 km i u mnie egr też podgrzewa płyn,zaslepić egr cały? Pozdrawiam Michał:confused:

Amortyzatory
Powrót