• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR

Siemka. Interesuje mnie odowiedz na pytanie zdane przez mati91lbn a mianowicie (kopia całego pytania) :

Silniki JTD 1,9 8v 105KM, oraz w silniku 2,4 10v 136KM:
w miejscach zaznaczonych na zdjęciu

Czytaj więcej: Jak i gdzie zaślepić EGR - poradnik

c
zyli tam obok zaworu egr ,to zaślepić między egr a kolektorem wydechowym czy po prostu między egr a tą rurką co sie przykręca. bo na górze wszystko jest jasne.

dołączam sie do pytania i licze na odpowiedź. :)

pozdrawiam.

Przecież masz jak byk zaznaczone (górne zaznaczenie) miejsce na zdjęciu w przypadku silnika 105KM.

9133d1267434171-zaslepienie_system_recyrkulacji_spalin_z_ang_exhaust_gas_recirculation-p080210_13111.jpg

przecież wiedze ze mam górne i tak samo jest dolne a w poradniku napisane jest "w miejscach zaznaczonych na zdjęciu" , i chyba dokladnie pisałem ze chodzi mi o dolne a nie o górne wiec czytaj ze zrozumieniem, co kto pisze

przecież wiedze ze mam górne i tak samo jest dolne a w poradniku napisane jest "w miejscach zaznaczonych na zdjęciu" , i chyba dokladnie pisałem ze chodzi mi o dolne a nie o górne wiec czytaj ze zrozumieniem, co kto pisze

A nie wpadłeś na to, że zdjęcie mogło też służyć do wytłumaczenia/pokazania komuś czegoś innego?...
Jak zaślepisz u góry, to Cię obchodzi dół...

np do czego jak w obydwu miejscach sa pokazane miejsca zaślepienia, ale ok ja nie chce sie przemądrzać, kłucić itp. tylko mi chodzi o to gdzie zaślepić tu koło kolektora spalin, nic więcej.

np do czego jak w obydwu miejscach sa pokazane miejsca zaślepienia, ale ok ja nie chce sie przemądrzać, kłucić itp. tylko mi chodzi o to gdzie zaślepić tu koło kolektora spalin, nic więcej.

Tak, przy kolektorze dolotowym u góry.
Na dole w zaznaczeniu masz gruszkę (sterownik pneumatyczny), pod nią też możesz zaślepić.
Są pokazane 2 miejsca, ale nie zaślepia się go w 2 miejscach. A wygodniejszym na pewno będzie miejsce u góry.

Ostatnia edycja:
Czy EGR z plastikową obudową elektromagnesu tak samo się przewierca (celem wybicia środka) jak przy zaworze ze stalową obudową?

Pierwsze słyszę o przewiercaniu zaworu EGR i wybijaniu jego środka...

Bo właśnie to na forum opla było opisywane. Wyciąga się trzpień elektromagnesu żeby go wyczyścić.

Pierwsze słyszę o przewiercaniu zaworu EGR i wybijaniu jego środka...
Ja też o tym nie słyszałem,ale przy moim problemie tzn autko nie chiało jechać do 2500obr.postanowiłam wypróbować ten sposób,
dzisiaj rozebrałem przewierciłem dziurkę,wybiłem trzpień i i okazało się że jest cały zardzewiały, po przeczyszczeniu pastą do zaworów, przesmarowaniu, egr działa jak powinien a autko znowu hula aż miło:) Można troszkę pln zaoszczędzić , bo już miałem kupować nowy zawór.

Ja też o tym nie słyszałem,ale przy moim problemie tzn autko nie chiało jechać do 2500obr.postanowiłam wypróbować ten sposób,
dzisiaj rozebrałem przewierciłem dziurkę,wybiłem trzpień i i okazało się że jest cały zardzewiały, po przeczyszczeniu pastą do zaworów, przesmarowaniu, egr działa jak powinien a autko znowu hula aż miło:) Można troszkę pln zaoszczędzić , bo już miałem kupować nowy zawór.

Z plastikową czy metalową obudową elektromagnesu? :)

Też widziałem ten opis na stronie opla i wyglądało to wszystko na robione z głową. Natomiast ja miałem problemy z wybiciem środka a ponieważ nie chciałem zniszczyć EGRu oddałem go do regeneracji. Śmiga.

Po co zadajesz to pytanie? - odpowiadanie każdemu zasmieca ten wątek. Przeczytaj pierwszą stronę i bedziesz wiedział - jest też poradnik.

Panie i panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi na pytanie.. co prawda byla juz tu o tym mowa ale mam nieco inny silnik i nie do konca to samo chce zrobic..a mianowicie mam zamiar :
wywalic ten uklad recylkulacji spalin
zaslepic bezposrednio za kolektorem wydechowym
zostawic EGR zeby nie wyskakiwal bład
i zaslepic go bezposrednio
nastepnie polaczyc rurke ukladu chlodzenia bezporednio do termostatu.
wszystko bedzie wygladalo tak jak na foto :
egr.png

i teraz pytanie czy to nie bedzie mialo jakis negatywnych skutkow ? ta " chlodniczka " miala ogrzewac plyn chlodzacy i chlodzic spaliny idace do egr ale skoro egr i tak zaslepiony to po co to ? rurke od ukladu chlodzenia dam dluzsza i poprowadze odrazu do termostatu bedzie to latalo ?

wymiennik można zostawić, resztę wywalić, przy kolektorach zaślepki, zawór programowo wyłączyć...

Amortyzatory
Powrót