• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR

Zaślepiony zaślepką z otworami (oryginalne oferowane w ASO są tylko z otworami)- jeśli jest pełna nie spełnia tej roli - chyba to oczywiste?

Czy wasze EGRy posiadają zaślepkę z otworami pomiędzy elektomagnesem a zaworem? Mój taką ma i się zastanawiam czy to dobrze.Wygląda na dobrze spasowaną posiada wycięcia na 4 śróbki które skręcają to wszystko w całość.

mnie cinek z gliwic wytlumaczyl ze czesciowe zaslepienie nic nie daje , tylko calkowice + wywalenie EGR z kompa , wtedy sa efekty i dolot sie nie syfi przy okazji ...

ponawiam pytanie odnośnie budowy zaworu EGR. Czy znajduję się w nim metalowa zaślepka/podkładka, konkretnie w miejscu skręcenia z elektromagnesem?

Ja widziałem takie coś w egr od vectry (pasujące do naszych alf). W 16v ja to wyrzuciłem. Prawdopodobnie przez to nie będzie do końca zamknięty/otwarty.

Ja już tak jeżdzę 4,5 roku i teraz nie wiem czy to wyrzucić. Sam tego nie zakładałem,a auto było sprowadzone więc ktoś we Włoszech musial się bawić.

Nie wiem jak w 8v bo nie widziałem jak zawór jest zbudowany ale tak w 16v powodowało by to nie otwieranie się do końca. Wyciągnij zobacz czy będzie jakaś różnica w osiągach.

Czy wasze EGRy posiadają zaślepkę z otworami pomiędzy elektomagnesem a zaworem? Mój taką ma i się zastanawiam czy to dobrze.Wygląda na dobrze spasowaną posiada wycięcia na 4 śróbki które skręcają to wszystko w całość.
Jeśli nic nie było kombinowane, to jest to oryginalna podkładka. Przy czyszczeniu EGR i odkręcaniu elektromagnesu taka owo podkładka znajdowała się i co więcej powiem jest ona papierowa.

U mnie ta podkładka/zaślepka z całą pewnością jest metalowa.

bo sa metalowe i takie bardziej miekkie zalezy co kto kupi i zalozy , na allegro tego pelno od 7-10zł a nawet 30 zł za sztuke

ponawiam pytanie odnośnie budowy zaworu EGR. Czy znajduję się w nim metalowa zaślepka/podkładka, konkretnie w miejscu skręcenia z elektromagnesem?

Oryginalnie fabrycznie montowanej nie ma tam żadnej podkładki. Założenie grubej na 2-3mm podkładki (patent ludzi od opli) powoduje że trzpień elektromagnesu nie otwiera zaworu w pełnym zakresie - co może powodować błąd MCSF w silnikach 16v i 20v

Witam
koledzy mam pytanie odnośnie zaślepienia EGR w mojej 147 silnik wersja 74KW/101km euro4 mam zaślepić całkowicie jak to zrobiłem w mojej lybrze JTD 115km czy częściowo jak w opisanych mjetach? Pozdrawiam

Tak - po całkowitym zaslepieniu silnik pracuje bardziej twardo

Amortyzatory
Powrót