Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
slyszalem ze i wyciety potrafi przypomniec o sobie
Wycięty programowo i nie zaślepiony dodatkowo zaslepka pełna może z czasem utracic szczelność
a Panowie co powiecie na zaślepienie (włożenie zaślepki) od razu przy wyjściu przy kolektorze wydechowym ?
nie będą się spaliny zbierały/kumulowały na odcinku kolektor wydechowy-EGR
waćpan bzdury gadasz!Spaliny zanim dostają się do EGR-a najpier przelatuja przez wymiennik ciepła (spaliny->płyn chłodzący), który jest w odcinku turbina->EGR i ma za zadanie szybsze dogrzanie silnika. Jeśli zatkasz otwór wlotowy przy turbinie uniemożliwisz wymianę ciepła i szybsze podgrzewanie mniejszego obiegu.
a ja tak mamSamo zatkanie EGR nie wpływa wymiernie na wolniejsze grzanie układu ale nie wiem co się stanie jak całkowicie wyłączy się ten układ. Ja bym nie zatykał w ten sposób.
a ja tak mam![]()
waćpan bzdury gadasz!(zasada zachowania energii)
no ile razy można powtarzać...
1. wymiennik jest na równoległym odcinku obiegu płynu- nie w szeregu- czyli w praktyce nie ma ogrzewać chłodziwa, tylko ochłodzić trochę spaliny
2. z zaślepionym/wywalonym całkowicie EGR temp. spalania w cylindrach jest wyższa- w praktyce silnik minimalnie szybciej się nagrzeje, nawet gdy układ jest wywalony i wymiennik "nieczynny"
waść na ubitej ziemi sprawdzić się musimy- żądam satysfakcji!!
1. pewnie że tak, ale to nie ogrzewanie płynu jest zadaniem tego wymiennika
2. EGR działa- do cylindrów dostaje się cieplejsze powietrze- czyli rzadsze; EGR zamknięty- zimne, gęstsze powietrze- spalanie "cieplejsze"
poznanie głównego celu stosowania EGR się kłania- zbicie temp. spalania- ograniczenie tworzenia się szkodliwych związków
wybieraj waćpan broń!
pistolety skałkowe czy szpady!?!?
mój sekundant odezwie się do Twego!
btw. zastanawiałem się nad przeniesieniem tego wymiennika gdzieś na wydech- zawsze coś tam daje, nie mówię że nieale najpierw termostat zmienię na "cieplejszy" i wtedy się zobaczy czy to się opłaca...