• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR

i gość co mi to robi (UWAGA nie jest to jakiś typowy Janusz z szopy a na prawdę uznany fachowiec od turbin) zastrzelił mnie opinią, że zawór EGR jeżeli jest, to nie powinien być w ogóle zaślepiany. Ma być sprawny i ma pracować ! :blink:

A, nie uraczył cię jakąś ciekawą teorią typu samochód się wolniej grzeje itp. ? Bo chętnie bym poczytał :D

- - - Updated - - -

Witam, a ja mam dylemat przy swoim 1.9 jtdm 150km, mechanik powiedział że wystarczy wyłączyć egr w komputerze. A wy jak robiliście w takich silnikach? Całkowite zaślepienie czy coś innego?

Jeśli nie jest zawieszony to tak. Ale trzeba wtedy pamiętać aby nie robić testu EGR. Czyli oddając do jakiegoś warsztatu musisz o tym poinformować. W przypadku pełnego wyłączenia aby nikt nie wpiął wyłączonej wtyczki.

witam, wczoraj czyściłem egr wraz z przepustnica... było mega zasyfione, wszystko złożyłem przetestowałem, auto wręcz latało. po nocy wywaliło błąd check engine. na szybko zobaczyłem ze wtyczka od egr była odpięta, albo zapomniałem o niej albo się wypięła. wpiąłem odłączyłem aku ale check nadal sie pali, auto na błędzie wróciło do domu ponad 100 km i wszystko w normie, obroty jazda spalanie... da się samemu skasować owy błąd czy wymagany jest komputer/ czy przepustnica ma jakąś wtyczkę o której mogłem zapomnieć? silnik 1.9 jtd 16v alfa 156 2004 r. SW. z góry dziękuje za pomoc. poszedłem do auta sprawdzić czy wszystko jest ok i tak było, na upartego jeszcze raz wyłączyłem aku na kilka sek. ale kluczyk był w kieszeni. błąd zniknął, auto troszkę pochodziło przegazowałem i nadal ok, 2 podejście i jest teraz ok. spodziewać się powrotu?

Ostatnia edycja:
Kwestia jaki to był błąd. Jeśli elektryczny to po wpięciu wtyczki problem powinien zniknąć. Jeśli błąd przepływu to prawdopodobnie wróci.

Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka

jak na razie alfina przelatała mase km i wszystko jest ok, oby jak najdłużej.

Witam kolegów. Czy jeżeli mam wyłączony programowo egr to zaślepić go pełną czy dziurkowaną zaślepką? Czy wystarczy tylko zaślepić przy kolektorze ssącym? I tak przy okazji to czy fakt że egr jest tylko wyłączony a nie zaslepiony może wpływać na dymienie auta przy mocnym przyspieszeniu?

Ostatnia edycja:
Jak EGR przepuszcza to dymić będzie. Dymić może również przez lejące wtryski, walnięty przepływomierz i nieszczelność w dolocie. Zaślepić najlepiej przy wejściu w egr pełną zaślepką - nie zadźgasz w ten sposób zaworu. Oczywiście prościej jest zaślepić przy wejściu w kolektor.

Jak w praktyce wygląda zaślepianie EGR w 1.9jtd 115km ([notranslate]Alfa[/notranslate] 156 2005r.) trzeba kasować z ECU?
Dodam, że brak mocy w moim autku i najprawdopodobniej jest to spowodowane EGR. Jeśli zaślepię EGR bez inicjacji w ECU moc wróci ?

Zaślepic i sprawdzić. Koszt mały a sam się przekonasz czy będzie poprawa. I nie będzie błędu na desce .

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

no dobra kochani ;] pacjent ar 156 2.4 150 10v za chiny nie chca sie odkrecic sroby te pod spodem egr, grzechotka nie podejdzie za duzo mam przewodów, a kluczykiem ani drgnie, moge zaslepic przy kolektorze i troche pojezdzic bo i tak i tak chce zrobic chip wiec by sie egr programowo wywaliło ?

ok bo powoli dopieszczam silnik i mechanike i szykowanie wirusu cie bedzie czekało :) tylko egr i moze kata wytne jeszcze przed tym i mysle nad fmicem zeby w lato nie puchł, i na koniec magia zaczarujesz auto :)

witam czy zaslepienie pelne w cf3 z i odlaczeniem wtyczki da ten sam blad? bo odkad mam zaslepiony egr w pelni mam dziwny metalowy pomruk z okolic egr i mysle zeby nie wylaczyc wtyczki tylko nie wiem czy bedzie ten sam blad w kompie

witam czy zaslepienie pelne w cf3 z i odlaczeniem wtyczki da ten sam blad? bo odkad mam zaslepiony egr w pelni mam dziwny metalowy pomruk z okolic egr i mysle zeby nie wylaczyc wtyczki tylko nie wiem czy bedzie ten sam blad w kompie
401 do 403 to błędy przepływu. 404 to błąd obwodu elektrycznego. No jest jeszcze błąd 1238 mylnie traktowany jako błąd przeplywomierza ale to też błąd przeplywu.

Kupiłem sobie te zaślepki do siebie i tutaj pojawia się moje pytanie, czy trzeba montować obie? Bo na niektórych poradnikach jest tylko o montażu koło samego EGR'a, a tutaj dostałem 2 zaślepki (numery 7 i 9 na foto, tyle że ja mam te z dziurkami)? Silnik to 1.9JTD 16V, 140KM.
1.jpg

Jak masz z dziurkami, to znaczy, że nic ci to nie da. Dalej układ dolotowy będzie się zasyfiał. Wystarczy, że zastosujesz jedną. Może trochę poprawi się dół.

Witam, a ja mam dylemat przy swoim 1.9 jtdm 150km, mechanik powiedział że wystarczy wyłączyć egr w komputerze. A wy jak robiliście w takich silnikach? Całkowite zaślepienie czy coś innego?

Ja mam odłączony EGR komputerowo i mam święty spokój. Przy okazji zostały odłączone klapy w kolektorze dolotowym.

Wyłączenie w komputerze nie zawsze oznacza fizyczne zamknięcie się EGR.

Samo programowe wyłączenie jest bezpieczne przy całkowicie zamkniętym i szczelnym zaworze EGR. W przypadku kiedy wyłączamy EGR przy pierwszych problemach z autem o sporym przebiegu lepiej dodatkowo zaślepić zawór pełną blachą.

Ok. Dzięki za info. Zawór mam całkowicie zaślepiony i wyprogramowany.

- - - Updated - - -

Notabene robili mi to w autka.pl Teraz dopiero skojarzyłem, że Conmir to też oni bo adres ten sam w Krakowie. Przy okazji pozdrawiam Marka i Tomka :) Czarna GT

Amortyzatory
Powrót