• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR

Po to, że pomimo braku sterowania sam zawór moze być nieszczelny. Założenie zaślepki eliminuje ten problem.

Do 2.0Jtdm (170km) może być pełna zaślepka czy z dziurą?

Z dziurą jeśli sama zaślepka bądź pełna jeśli usuniesz go programowo.

U mnie na aukcjach były tylko pełne więc taką zamówiłem. Wolałbym programowo nie usuwać. Mogę wywiercić otwór w pełnej zaślepce i wyjdzie na to samo czyż nie? Tylko jakiej średnicy ten otwór?

Nie mogę znaleźć żadnego manuala jak zaślepić EGR w 159. Jest taki na forum?

Standardowo, ja użyłem czterech blaszek z puszki po piwie i sylikon, skręciłem i trzyma się dobrze :)

Zaślepka 2 dychy z przesyłką, odpowiednio gruba, nierdzewka, po co rzeźbić ? Widziałem jak wygląda zaślepka z puszki po jakimś czasie..

Kolega zrozumiał pytanie, pomijam fakt że niegrzecznie jest odpowiadać pytaniem na pytanie.

Witam Panowie i Panie :).
Ja mam też pytanie odnośnie tego zaślepiania EGR. Otóż, żeby nie było, mam zaślepiony i wyłączony w komputerze, ale: Robioną mam teraz turbinę wraz z wymianą uszczelek pod kolektorem i turbiną i gość co mi to robi (UWAGA nie jest to jakiś typowy Janusz z szopy a na prawdę uznany fachowiec od turbin) zastrzelił mnie opinią, że zawór EGR jeżeli jest, to nie powinien być w ogóle zaślepiany. Ma być sprawny i ma pracować ! :blink:
No jeszcze raz piszę, że gdyby to był jaki taki gość, to bym sprawę olał, ale Gość, na prawdę zna się na rzeczy.

Powiem inaczej, znajdź choćby jednego tunera, który po modyfikacji silnika rozmyslnie zostawia działający EGR. Odkręć EGR 6 śrubek i zajrzyj do kolektora.

Zawsze trzeba pytać się i argumenty i konkrety dlaczego tak myśli i czym to może skutkować.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Witam, a ja mam dylemat przy swoim 1.9 jtdm 150km, mechanik powiedział że wystarczy wyłączyć egr w komputerze. A wy jak robiliście w takich silnikach? Całkowite zaślepienie czy coś innego?

Amortyzatory
Powrót