• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR

Czy ktoś z Was kojarzy gdzie w okolicach Jeleniej Góry (dolnośląskie) jest ktoś godny polecenia w temacie zaślepienia EGR oraz wywalenia go z kompa tak żeby wszystko było zrobione jak należy? - to jedno o co chciałem zapytać, zaś drugie to jaki jest koszt takiej usługi orientacyjnie? ... Mój mechanik upiera się przy teorii pozostawienia EGR, czyli wymiany na nowy najlepiej markowy - Pierburg, a to kosztuje 370zł + robota... Zastanawiam się co bardziej się opłaca :confused:

Z fizycznym zaślepieniem, w twoim silniku powinno sie to zamknąć w 250 zł.

Cześć wszystkim,
pół roku temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Brery 2.4 ti 210hp. Nie mam problemów ze spadkiem mocy, ale zastanawiam się od jakiegoś czasu czy nie zaślepić zaworu EGR. Chciałbym się dowiedzieć czy podczas takiego zabiegu potrzebna jest ingerencja w oprogramowanie sterownika ECU, czy trzeba też przy tym usunąć DPF czy można go zostawić oraz jaki jest orientacyjny czas zaślepiania.
Czy polecacie takie zabiegi? Może ktoś z Was zna warsztat w Opolu albo okolicy Kluczborka kto wykonał by mi taką usługę profesjonalnie (dzwoniłem do 44tuning opole ale powiedzieli mi że zaślepienie EGR jest niezgodne z prawem i że przy takim przebiegu (185tys) to silnik na pewno nadaje się do generalnego remontu)

Cześć wszystkim,
pół roku temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Brery 2.4 ti 210hp. Nie mam problemów ze spadkiem mocy, ale zastanawiam się od jakiegoś czasu czy nie zaślepić zaworu EGR. Chciałbym się dowiedzieć czy podczas takiego zabiegu potrzebna jest ingerencja w oprogramowanie sterownika ECU, czy trzeba też przy tym usunąć DPF czy można go zostawić oraz jaki jest orientacyjny czas zaślepiania.
Czy polecacie takie zabiegi? Może ktoś z Was zna warsztat w Opolu albo okolicy Kluczborka kto wykonał by mi taką usługę profesjonalnie (dzwoniłem do 44tuning opole ale powiedzieli mi że zaślepienie EGR jest niezgodne z prawem i że przy takim przebiegu (185tys) to silnik na pewno nadaje się do generalnego remontu)

Dobre. Ja zaslepilem teraz i wywaliłem z programu. Przebieg 256 tys. Tak jest ingerencja. Trzeba wyjąć sterownik. Nie musisz usuwać DPFa. Koło Gliwic masz Cinsoft

Nie trzeba wyciągać sterownika, po linii k-line się to ogarnie,

Wysłane z mojego motorola one przy użyciu Tapatalka

Mam problem z EGR, zaślepiłem fizycznie zaślepką i niestety pojawił się błąd slnika na desce, teraz chciałbym go usunać programowo, dzwoniłem do kilku miejsc w okolicy i każdy warsztat mówi żeby nie usuwać samego zaworu egr ponieważ będzie problem z procedurą dopalania dpf-czyli albo założenie nowego egr(jedynie markowego najtanszy ok 300zł) lub usunięcie egr i dpf.

Czy jeździ ktoś z was z egr off i dpf on?, czy są jakieś problemu, czy jest to bezpieczne dla silnika?

pacjent to alfa 159 1.9 jtdm 150km 2008 rok

Mam problem z EGR, zaślepiłem fizycznie zaślepką i niestety pojawił się błąd slnika na desce, teraz chciałbym go usunać programowo, dzwoniłem do kilku miejsc w okolicy i każdy warsztat mówi żeby nie usuwać samego zaworu egr ponieważ będzie problem z procedurą dopalania dpf-czyli albo założenie nowego egr(jedynie markowego najtanszy ok 300zł) lub usunięcie egr i dpf.

Czy jeździ ktoś z was z egr off i dpf on?, czy są jakieś problemu, czy jest to bezpieczne dla silnika?

pacjent to alfa 159 1.9 jtdm 150km 2008 rok
Nie ma najmniejszego problemu z wyłączeniem EGR i pozostawieniem DPF w tym silniku. Nic złego się nie będzie działo. Zakładając, że zrobi się to właściwe.

Ktoś mi doradzi jak zaślepić EGR w silniku 1.9 JTD 115KM . Widziałem na allegro zaślepki w kształcie owalnym pełne i z 3 otworami oraz zaślepki kwadratowe. Jakich zaślepek należy użyć ?

Podbijam temat : Do 1.9 8 V 120 KM na allegro są dostępne zwykłe pełne blaszki z uszczelkami, oraz blaszki w zestawie z rurką do węży chłodnicy, jest sens łączyć ze sobą węże od chłodnicy spalin?

Witam. Koledzy czy po zaślepieniu blachą pełną EGR i wyprogramowaniu zauważyliście większy zapach spalin na zewnątrz i o innym zapachu, podobnym do tego jak wypala się dpf?
Pacjent: AR 159 1,9 8v 120KM

U mnie jest drażniący. Silnik mam ten sam.

U mnie jest drażniący. Silnik mam ten sam.

To jest logiczne, ze się pojawia, bo przecież więcej idzie w wydech i nie wraca do silnika. Pytam, bo nie wiem czy to nie awaria czegoś lub czy tuner czegoś nie spartolił.
U mnie potrafi drażnić ten zapach na postoju.

To jest logiczne, ze się pojawia, bo przecież więcej idzie w wydech i nie wraca do silnika. Pytam, bo nie wiem czy to nie awaria czegoś lub czy tuner czegoś nie spartolił.
U mnie potrafi drażnić ten zapach na postoju.
Niektórym ponoć nic nie śmierdzi nawet po wycięciu kata.

Witam,
pojawił się problem EGR,
tzn. wyjechałem autem i nagle problem przy przyśpieszaniu dwójka i zero reakcji na gaz - dławi się i zwalnia, powróciłem spokojnie do portu samochód zaczął dymic na czaro przy dodaniu gazu.
Po rozmowie z mechanikiem wyciąłem kawał blaszki dachowej oczyściłem z farby i po poluzowaniu śrub przy EGR'rze wsunąłem blaszkę między śrubami /należy odkręcić to kolano i zrobić poprawnie, wzór kształtu z podkładki metalowej, blaszka musi być dość gruba/
Po odpaleniu auta wszystko ok, zero szarpania i dymienia, jedynie wizyta u mechanika i kasowanie błędu EGR
zero problemów z wykonanie tej...naprawy.
pozdrawiam:)

Panowie, nie doszukałem się takiego wariantu w tym temacie. „Naprawa” była robiona trochę poza mną i przy okazji korygowania dawek startowych.
Czy pozostawienie, z poziomu ECU, EGR w pozycji zamkniętej i usunięcie go z komputera jest analogicznym zabiegiem do jego zaślepienia i jego usunięcie?

Panowie, nie doszukałem się takiego wariantu w tym temacie. „Naprawa” była robiona trochę poza mną i przy okazji korygowania dawek startowych.
Czy pozostawienie, z poziomu ECU, EGR w pozycji zamkniętej i usunięcie go z komputera jest analogicznym zabiegiem do jego zaślepienia i jego usunięcie?
Niekoniecznie, egr może być zacięty w pozycji nie do końca zamkniętej, dla pewności daj blaszkę

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Dokładnie lepiej dać blaszkę. Też wyrzuciłem EGR i ostatnio czyscilem kolektor więc też dla pewności założyłem pełna zaślepkę na EGR

Podłączę się do tematu. Egr ktoś częściowo zaślepił pytanie brzmi czego brakuję w miejscu zaznaczonym na zdjęciu. IMG_20210722_120046.jpg

Amortyzatory
Powrót