Zaślepienie EGR

Cały temat tzw "blaszek" dotyczy silników JTDm ale co z silnikami JTD?
1,9JTD; 2,4 JTD? Które zaślepiać całkowicie ,a które nie?
Jam np mam 156 2,4JTD 2002r i rozumie że mam zaślepić egr?
W Multijetach "zaślepiamy" EGR częściowo, aby nie zapaliła się kontrolka check engine.
Ty kolego możesz go zaślepić całkowicie. Pozdrawiam...

chyba jednak nie, albo zaślepiłem coś innego :)
mjetegrredukcja.jpg

rzeczywiśćie jest taka jak pokazałeś.

nie wiem dlaczego mjet taką sprzedaje, mam nadzieje ze ta co zamówiłem do jtd będzie pasowac bez problemów.

Zaślepiłem juz u siebie, wszystko działa nic się nie zepsuło :PP

Ostatnia edycja:
chyba jednak nie, albo zaślepiłem coś innego :)

nie nie nie, wprowadziłem niechcący w błąd, taka jak twardy pokazuje + 2 uszczelki jest do waszych JTDm

W tych z elektromagnesem zaślepia się przed EGR a nie za nim
W tych z gruchą pneumatyczną chyba nie ma róznicy i mozna przed kolektorem ssącym
Prosze poprawić jak namotałem

(Dziś byłem też u siebie poprawić błąd bo zaślepiłem pomiędzy kolektorem a EGR, a powinno się dawać zaślepke pod egr z tym elektromagnesem. Dzięki Maćkowi za informacje...
Oczywiscie mówie o normalnym 140 konnym 10V w moim przypadki)

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Kupiłem tę blaszkę z allegro, już zaślepione. No i teraz gra.
Nie wiem, czy ktoś opisywał taki objaw, ale u mnie strasznie kopcił na czarno przy 2,5 tys. obrotów. Po zaślepieniu objaw ustąpił, alfa jest też trochę mocniejsza i silnik ma teraz "twardszy" dźwięk - podoba mi się taki :)
Do tego wymienione kompletne zawieszenie z przodu i nie chce się wysiadać z belli :)

ja jutro bede zaślepiał EGR, w przyszłym miesiącu reg turbo, w grudniu całe zawieszenie i chyba zamieszkam w aucie :D

dziś zaślepiłem EGR i dzieją sie następujące rzeczy najpierw przy 3000 obr/min w zwyż kopcił na czarno, potem na biało potem znów na czarno a teraż nie kopci !? (czyli raz kopci raz nie) dodam że dopiero bedę robić turbine ponieważ mam przeładowanie łopatki od geometrii sie nie ruszają więc myśle ze to tylko tego wina, aha przed zaślepieniem prz wyższych obrotach zapalała mi sie marchewa (w innym temacie napisano mi ze to jest właśnie wina przeładowania) a teraz po zaślepieniu zaworu problem zniknął i marchewa sie nie zapala ?? i stąd moje pytanie zostawić EGR zaślepiony czy może zrobić spowrotem tak jak było ?

A, że tak zapytam.
Jaki jest objaw w silniku JTD 8v mówiący o tym, że trzeba czyścić EGR lub też go zaślepić od razu?

dymienie i brak mocy

czytałem poprzednie posty i mam właśnie problem z kopceniem (czarny dym) i brak mocy.. autko wogule nie chce jechac:(( zauważyłem że przewód od intercoolera do turbiny jest troche w oleju..

czy będzie to EGR czy może turbina jest do regeneracji??:confused:

prosiłbym o pomoc z moja belą....

Amortyzatory
Powrót