• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaślepienie EGR

Witam. Czy możne mi ktoś powiedzieć gdzie mam zawór egr? Porównując wasze fotki nie mogę go zlokalizować:)

To taczęść z "gruchą" (siłownikiem pneumatycznym) na samym środku do której dochodzi węzyk podcisnienia, a z boku wychodzi ta metalowa rura (dalej w oplocie) do kolektora ssącego

Witam,
Świeci mi się kontrolka check engine. Po pierwszym czyszczeniu EGRa zgasła na może jeden dzień... Teraz zabrałem się ponownie za to i mam pytanie: jak powinien zachowywać bolec w zaworze elektromagnetycznym. U mnie jak się go wyciągnie całkiem (około 1 cm) to wpada zpowrotem około 0.5 cm i potem juz sprężynuje....
Tak powinno byc czy jest do wymiany?
Pozdrawiam :)

tak misie też wydaje... On jest nie rozbieralny prawda? w grę wchodzi wymiana pewnie. Mam pytanie jeszcze czy sam elektromagnes jest taki sam jak w wersjach 115 i 150 KM?

Samego elektromagnesu to chyba nie da rady kupić chyba że na jakims szrocie. Od opla też bedzie pasował bo tam były te same silniki

Witam.
jeśli ja mogę całkowicie zaślepić EGR to w którym miejscu najlepiej?
przy tej grubej rurze czy koło " gruchy "?

czy istnieje możliwość że wyczyszczenie EGR spowodowało dwa nowe błedy...
bowiem po owym czyszczeniu i ostrej przejażdżce komputer wyrzucił dwa nowe błędy...
błąd P0404
Układ recyrkulacji spalin - sygnał poza zakresem/wydajność

oraz

błąd P0238
Czujnik A wspomagania turbosprężarki - wysoki sygnał wejściowy

pomocy...

tak misie też wydaje... On jest nie rozbieralny prawda? w grę wchodzi wymiana pewnie. Mam pytanie jeszcze czy sam elektromagnes jest taki sam jak w wersjach 115 i 150 KM?

zawory EGR są całkiem inne w wersii 115KM i 150KM

mam ten sam problem,diagnoza w serwisie wykazała zawór egr do wymiany.

na allegro znalazłem coś takiego:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=717573456&msg=Twój+e-mail+został+wysłany.

akurat ten jest do wersji 150-cio konnej.

Ta metalowa cześć zaworu na pewno jest inna dla wersji 150 i 115 KM. Kwestia czy sam elektromagnes jest inny. Przykręcany jest 4 torxami w obu wersjach i wygląda wizualnie tak samo...
Myślę nad używką a te od 115 konnych dużo łatwiej spotkać.
Link z regeneracją jest faktycznie też dobra propozycja.

czy istnieje możliwość że wyczyszczenie EGR spowodowało dwa nowe błedy...
bowiem po owym czyszczeniu i ostrej przejażdżce komputer wyrzucił dwa nowe błędy...
błąd P0404
Układ recyrkulacji spalin - sygnał poza zakresem/wydajność

oraz

błąd P0238
Czujnik A wspomagania turbosprężarki - wysoki sygnał wejściowy

pomocy...

Po prostu EGR masz do wymiany - elektromagnes uszkodzony
Zawór podciśnieniowy sterujący zmienną geometrią zanieczyszczony lub uszkodzony - do wymiany

przed czyszczeniem EGR-u nie występował ten błąd czyżby czyszczenie mu zaszkodziło...
czy sam elektromagnes opłaca się wymieniać???
gdzie mogę znaleźć
Zawór podciśnieniowy sterujący zmienną geometrią
aby go spróbować wyczyścić...?

Elektromagnes jako taki nie wystepuje , więc komplet tylko z EGRem
A co do zaworka sterującego podciśnieniem to idź po rurce od "gruchy" turbiny na jej końcu będzie - najlepiej go wymienić chociaz niektórzy go rozcinają i czyszczą

Wyczyściłem EGR i przepustnicę dodatkowo zaślepiłem odpowiednią blaszką. Nie ma żadnych błędów. samochód znacznie lepiej się zbiera.
pozdrawiam

mam pytanko:
czy opłaca się kupić używany EGR czy lepiej zainwestować w nowy???
jak można sprawdzić używkę czy jest w pełni sprawna...
może ma ktoś jakąś radę...

zawory EGR są całkiem inne w wersii 115KM i 150KM

na allegro znalazłem coś takiego:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=717573456&msg=Twój+e-mail+został+wysłany.

akurat ten jest do wersji 150-cio konnej.

Ja regenerowałem EGR w tej firmie w ubiegłym tygodniu.
koszty:
regeneracja - 250zł gwarancja na 1 rok
koszty wysłania Pocztex'em z opcją dostawy następnego dnia (rzeczywiście dotarła przed 9) - 80zł
koszt przesyłki Pocztex'em standardowym - 43zł

Minus: samochód unieruchomiony od środy do piątku.

Walka z błędem P1238 (ilość powietrza) - wygrana

Wrażenia z jazdy bez marchewy - bezcenne

pozdrawiam

Egr

Witam
W swojej 156 2,4 JTD 136 km , mam zalożone dwie zaślepki Egr , w miejscach zaznaczonych na zdjeciu.

Egr

witam
przeczytałem cały ten temat i muszę przyznać że narobił mi ładnego mętlika w głowie.
Jestem totalny laik mechaniczny a widzę że kilku kolegów jest naprawdę wtajemniczonych i operują tu oznaczeniami silników których ja np nie rozróżniam dlatego bardzo proszę o takie małe podsumowanie bo się zakręciłem.
Cały temat tzw "blaszek" dotyczy silników JTDm ale co z silnikami JTD?
1,9JTD; 2,4 JTD? Które zaślepiać całkowicie ,a które nie?
Jam np mam 156 2,4JTD 2002r i rozumie że mam zaślepić egr?

1.9-?
2.4-?
itd
Z pewnością pomożecie nie tylko mi ale i innym użytkownikom Alf
Z góry dzięki za wyrozumiałość

Amortyzatory
Powrót