Zaślepienie EGR

a sie zapytam, bo wielu z nas zaslepiało egr - po co w ogóle zaslepiac egr jak silnik chodzi normalnie, bez błędów i nie kopci? Co niby daje zaślepienie egr? Plusy i minusy.

...i jeszcze raz...; uruchom stronę pierwszą tego postu!!

Panowie ja właśnie jestem po zaślepieniu egr, no i muszę powiedzieć ze jestem miło zaskoczony :) samochód naprawdę ładniej i płynniej jeździ :) było bardzo dużo syfu w kolektorze, czujnik też był bardzo zabrudzony. Ale po wyczyszczeniu wszystkiego i założeniu zaślepki naprawdę jest dużo lepiej :)

Zamieszczam swój wpis tutaj, bo myślę, że moje kłopoty dotyczą pracy zaworu EGR (tylko wstępna hipoteza). Alfa, co prawda 159 1,9 150KM, podczas lekkiego przyspieszania wpada w dziwne drgawki, dławienia, traci moc. Dzieje sie to jednak tylko podczas wypalania DPF (co ok. 800km). Mocniejsze wciśnięcie gazu, wyższe obroty, wszystko OK. Co może być tego przyczyną? Dodam, że przebieg auta znikomy (ok. 13 tys, ale po gwarancji) , zapełnienie DPF ok. 18%.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

A klapy wirowe pracują ci prawidłowo? - bo to jest najczęstrzą przyczyną kłopotów z tym silnikiem. Podczas wypalania filtra należy utrzymywać stałe obroty silnika, czyli ani nie przyspieszać ani nie zwalniać

Sądzę, że klapy są w porządku. W normalnej jeździe nie obserwuję problemów.
Turbina doskonale się wkręca, prawie na max, przyspieszenia w porządku. Dlatego chyba z nią nie jest źle. Te stałe obroty, które muszę utrzymywać, to powyżej 2400. Gdy spadna poniżej następuje drżenie, dławienie i brak mocy. Wcześniej (było chłodniej na dworzu-może to zbieg okoliczności) problemu tego nie było.

Koledzy, Bella ostatnio bierze mnie na próbę...
Zaczęło się od niewinnie.. Podjechałem kiedyś do bankomatu, gaszę auto idę po siano, wracam.. i auto nie odpala. Silnik kręci ale nie odpala. Po kilku minutach jednak zaskoczył. Pomyślałem - raz się może zdarzyć. Sytuacja się jednak powtórzyła. Po podpięciu pod kompa okazało się że to czujnik wału korbowego(P0335). Po wymianie auto odpala bezproblemowo zawsze i wszędzie.
To jednak nie koniec problemów. Pojawił się błędy P0404, P0236, P0236. Auto traci całkowicie moc przy 3000obr i przy próbie przebicia się przez tą dziurę wyskakuje kontrolka "check engine". Ogólnie mam też wrażenie że uciekło kilka koni. I tutaj proszę o poradę, bo myślę przyczyn może być wiele, a nie jestem orłem jeśli chodzi o mechanikę. EGR nie zaślepiony - nie czyszczony. Prawdopodobnie bedzie teraz okazja do zaślepienia;)

Koledzy, Bella ostatnio bierze mnie na próbę...
Zaczęło się od niewinnie.. Podjechałem kiedyś do bankomatu, gaszę auto idę po siano, wracam.. i auto nie odpala. Silnik kręci ale nie odpala. Po kilku minutach jednak zaskoczył. Pomyślałem - raz się może zdarzyć. Sytuacja się jednak powtórzyła. Po podpięciu pod kompa okazało się że to czujnik wału korbowego(P0335). Po wymianie auto odpala bezproblemowo zawsze i wszędzie.
To jednak nie koniec problemów. Pojawił się błędy P0404, P0236, P0236. Auto traci całkowicie moc przy 3000obr i przy próbie przebicia się przez tą dziurę wyskakuje kontrolka "check engine". Ogólnie mam też wrażenie że uciekło kilka koni. I tutaj proszę o poradę, bo myślę przyczyn może być wiele, a nie jestem orłem jeśli chodzi o mechanikę. EGR nie zaślepiony - nie czyszczony. Prawdopodobnie bedzie teraz okazja do zaślepienia;)

P0404 - błąd zaworu EGR
P0236 - błąd czujnika ciśnienia doładowania

Prawdopodobnie 'check engine' gaśnie kiedy zdejmujesz nogę z gazu (:?:)

EGR zaślepić, czujnik wyczyścić lub wymienić.

Lampka zapala się i nie gasnie do czasu wyczyszczenia błędów. Raz udało mi się ją zgasić w taki sposób, że próbowałem ponownie przebić się przez te 3000obr. Błędu P0404 nie da się wogóle wykasować(błąd krytyczny), powraca natomiast błąd P0235 lub P0236(nie pamiętam dokładnie). Ale tylko po zapaleniu się checka.
Rozumiem że jeśli zaślepiam EGR to odpuścić sobie czyszczenie tego ustrojstwa?

Ostatnia edycja:
czujnik doladowania tak czy siak wyczysc
jezeli nic sie nie zmieni mozesz miec zapieczone lopatki na turbinie
ale.. skoro auto normalnie jezdzilo.. to czyszczenie czujnikow, dolotow itp pomoze :)

Problem rozwiązany.. mam przetartą rurkę między overboostem a gruchą. Rurka ocierała się o gruchę i powstał niewielki otwór. Dałem na to miejsce srebrną taśmę klejącą. (ta wzmacniana tkaniną) i zaciągnąłem to dodatkowo opaskami. Rozwiązanie "tymczasowe".
Pozdrawiam!

Dziś wyczyściłem egr w swojej 147 1.9 JTD 115KM 2001r. i po tym co zobaczyłem postanowiłem zaślepić egr. Z tego co doczytałem w tym temacie w moim silniku mogę spokojnie całkowicie zaślepić egr dając zaślepkę między wlot spalin, a zawór tak aby w ogóle nie wlatywały do zaworu. Rozumiem, że po takiej operacji żadna świecąca kontrolka nie będzie mnie irytować? Zaślepkę znalazłem na alledrogo http://allegro.pl/item1090716926_zaslepka_egr_jtd_1_9_8v_2_4_10v_fiat_alfa_lancia.html niby napisane, ze do 105 i 110 ale wydaje mi się, że do 115 też pasuje i teraz drugie pytanko gdzie kupić do tego podkładki czy też może nie są wymagane i wystarczy założyć tylko tą jedną, która już jest?

P.S Rozumiem, że w ciągu tych kilku dni oczekiwania na zaślepkę zawór nie zapieprzy się aż tak by konieczne było jego demontowanie i ponowne czyszczenie?

Ostatnia edycja:
Jaki wpływ na prace silnika ma zaślepienie EGRu

Witam serdecznie. od czasu jak kupiłem 156 2,4 JTD '98. EGR jest zaślepiony. szukam przyczyny szarpania silnika i palącej się kontrolki wtrysków podłączając pod kompa wykazało usterke przepływomierza i temp płynu chłodniczego. po wymianie tych elementów żadnych zmian pojechałem znowu na kompa tym razem do fiata tam powiedzieli, są wręcz przekonani, że to EGR ale nie chce mi się wierzyć, bo przez blisko rok jak mam alfe jezdziłem bez EGRu i było ok. czyszczenie wtrysków nie pomogło nie mam pojęcia co dalej robić. może przepustnica albo wtryski do naprawy. proszę o pomoc, bo nie wiem za co się brać. na dodatek nie ma chyba nikogo w mojej okolicy kto się zna na tych autach. każdy mówi co innego niewiadomo komu wierzyć, a nie stać mnie na to aby wszystko po kolei wymieniać. bardzo drogie to auto w utrzymaniu. za spostrzeżenia dziękuję

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nie idzie

witam

jesli sie powtorze z trescia to nie bijcie

otoz
posiadam alfe 156 1,9 JTDm z 2003 r 140KM z przebiegiem ok 150k km
jakis miesiac temu wymienilem w niej sprzeglo i wlalem nowiutki olej

pare dni temu wyskoczyla mi zolta kontrolka silnika
auto stracilo moc, tak jak by wylaczyc turbo
dowiedzialem sie zeby zatankowac do pelna i wlac jakiegos specyfika do czyszczenia wtryskow-tak tez zrobilem
ale nic to nie dalo-przejechalem juz na tym jakies 200km

dzis jadac zauwazylem kolejna usterke
autko bylo rozgrzane do ok 70st C
i wciskajac gaz do "dechy" wkazowka obrotomierza zatrzymywala mi sie na 3200obr/min i dalej "nie szla"

autko troche postalo (ponad godzinke) odpalilem je
i wcisnalem gaz do oporu
wskazowka zatrzymywala sie na odcieciu

i ja Was pytam:
POMOZECIE???

w czym jest problem??

Zaślepiłem dzisiaj EGR i mam cały czas błąd krytyczny "P0489 ster. zaworu EGR" co jest przyczyną że on wyskakuje :|

Amortyzatory
Powrót