Zaślepienie EGR

Według tych informacji cyt:"W silnikach:
JTD 1,9 8v 115KM i 2,4 10v 140 150KM
zaslepienie całkowite powoduje zapisanie w ECU, błędu, który nie ma wpływu na pracę silnika (nie świeci się również żadna informacja o błędzie)" u mnie nie powinno nic świecić,czyli juz nie wiem,jak to jest??

ja też już zamówiłem całą zaślepke,sugerując się tym opisem:) najwyżej zrobi sie otwory:D

W takim razie ja już nic nie rozumiem,nie powinien sie świecić a się swieci,może ktoś kto zaślepiał w jtd 115 mi pomoże,bo nie wiem co robić odślepić,wywiercić otwory czy może szukać innej przyczyny komunikatu??

To moze być zbieg okoliczności, albo np. uszkodziłeś elektromagnes lub wtyczka straciła kontakt. zacznij od podpiecia komputera, zawsze też możesz ją wyjąc i sprawdzić czy "marcewka" zgasnie

Ostatnia edycja:
To moze być zbieg okoliczności, albo np. uszkodziłeś elektromagnes lub wtyczka straciła kontakt. zacznij od podpiecia komputera, zawsze też możesz ją wyjąc i sprawdzić czy "marcewka" zgasnie
Ok,sprawdze,bo coś mi sie wydaje,że ta wtyczka jest jakaś luźna i mam w związku z tym pytanie:czy jeśli winna byłaby wtyczka lub zaślepka,to czy po usunięciu awarii komunikat sam zniknie czy musze jechać na kompa celem wykasowania błędu??

Bład zniknie po 5-10 odpaleniach i/lub przejechaniu 30-50km

Ostatnia edycja:

myśle że Maciek-156 ma racje bo ja dziś zaślepiłem we wskazanym miejscu u siebie całkowicie i nic sie nie zapala

POzdrawiam KULI

Koledzy, ostatnimi czasy Bella mi strasznie zaczęła mulić, więc na orum zacząłem szukać przyczyny. Oczywiście w 90 % napisane było że przyczyną jest zasyfiony EGR.
Szukałem jak należy go czyścić i gdzieś na forum znalazłem sposób pokazany na filmie, gdzie to na odpalnym silniku środkiem do czyszczenia gaźników i przepustnic (podobne zalecenie było na środku) pryskać w przepustnicę i będzie ok.
Faktycznie na krótko, ale pomogło. Wyczyściłem później normalnie i pomogło na stałe. Ale problem jest w czymś innym.
Od czasu tego pierwszego czyszczenia kilka sekund po odpaleniu(2-3 sek.) w silniku coś zaczyna tak stukać że normalnie strach. Stukanie jest metaliczne i pochodzi z okolic alternatora po czym po kilkunastu sekundach znika.
Wiecie co to może być?

Ostatnia edycja:
myśle że Maciek-156 ma racje bo ja dziś zaślepiłem we wskazanym miejscu u siebie całkowicie i nic sie nie zapala

POzdrawiam KULI
Ciekawi mnie jeszcze sprawa jak ECU wykrywa,że EGR jest zaślepiony,bo u mnie(nie wiem jak w M-jetach) od kolektora wydechowego poprzez całą rurkke egr i chłodnice spalin aż do kolektora ssącego nie ma żadnego czujnika,hmmm...... czyli jak??

Koledzy u mnie po podpięciu do kompa wyskoczył błąd P0404.Może to zbieg okoliczności ale błąd wyskoczył po czyszczeniu EGR i zaślepieniu.Co może być przyczyną tego błędu jakieś sugestie??

Ostatnia edycja:
Koledzy u mnie po podpięciu do kompa wyskoczył błąd P0404.Może to zbieg okoliczności ale błąd wyskoczył po czyszczeniu EGR i zaślepieniu.Co może być przyczyną tego błędu jakieś sugestie??
Wszystko zostało już napisane:
....
W silnikach:
JTD 1,9 8v 115KM i 2,4 10v 140 150KM
zaslepienie całkowite powoduje zapisanie w ECU, błędu, który nie ma wpływu na pracę silnika (nie świeci się również żadna informacja o błędzie)
....

może i tak jest , ale na pewno irytujący jest komunikat + lampka MIL świecące na stałe ;

vinci powinieneś założyć jednak zaślepkę z otworami
Jeszcze raz zdemontuje EGR i sprawdze czy działa,jeśli działa to w zaślepce wywierce otwory i zobaczymy co będzie

Jechać do dobrego zakładu tuningującego silniki
może i tak jest , ale na pewno irytujący jest komunikat + lampka MIL świecące na stałe ;
...
Lampka nie ma prawa się palić, jak się pali to coś jest uszkodzone.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót