Zaślepienie EGR

można dać zaślepkę za kolektorem wydechowym i przed ssącym , ale rura recyrkulacji musi zostać ,
Okej,dzieki za odpowiedzi "sedici" i "Maciek-156" pomyślalem że skoro dam zaślepke na kolektor wydechowy i ssący,rura recyrkulacji nie bedzie juz schładzała spalin i ja bede mógł zdemontować,oczywiście zrobił bym bypass na układzie chłodzenia zastepujący obieg wody przez rure recyrkulacji.

Koledzy posiadam silnik 1,9 jtd 105KM z 98 roku i patrzac ma zdjecia egru ktore sa w tym poscie to u mnie czegos takiego nie ma albo wyglada calkowicie inaczej :( czy moze mi ktos wskazac to co trzeba lub pokazac strzalka gdzie zaslepic egr ?? prosze o pomoc

Dzięki :) a koniecznie w obu miejscach czy w jednym wystarczy ?

najlepiej w dwóch , czyli przed zaworem egr i przed kolektorem ssącym , wtedy sadza nie będzie się gromadzić w rurze recyrkulacji

a jeśli chęci brak to przy kolektorze ssącym , ale w razie pęknięcia rury recyrkulacji , stracisz moc ...

Ostatnia edycja:
Przy kolektorze to wiadomo gdzie a przy zaworze egr to w tym miejscu gdzie wychodzi rura recylkulacji czy jeszcze wczesniej mianowicie miedzy kolektorem wydechowym a zaworem ??

Croma 19 120KM a zaślepienie EGR

Witam Alfaholików !

Tak się poskładało że zamiast Alfy o której zawsze marzyłem obecnie jeżdżę Cromą 1.9 120KM silnik 939A1000 w wersji z filtrem DPF :( . Niestety nie istnieje żadna społeczność skupiona wokół Cromy dlatego też proszę Was o poradę tym bardziej że temat zaślepiania EGR macie już nieźle opanowany.

Niestety nie posiadam dostępu do e-pera, a tym bardziej do informacji dotyczących rozwiązań serwisowych.

Mam pytanie czy rozwiązanie serwisowe nr 10801491RA dotyczy Alfy czy generalnie konkretnych silników JTD montowanych w Alfie ale również tym samym w Cromie.

Niestety po przeczytaniu całego wątku mam niezły mętlik informacji i ciężko mi je odnieść do typu mojej Cromki.

Czy możecie podpowiedzieć mi jakie rozwiązanie dotyczące zaślepienia EGR można zastosować w moim przypadku mając na uwadze że mam filtr DPF (grrrr...) oraz typ silnika 939A1000.

serdecznie dziękuję i pozdrawiam

:driver:

Twój silnik to 1,9 8v multijet (120KM) więc pasuje do niego zaślepka eliptyczna z otworami. Taka jak tutaj:
http://www.allegro.pl/item907835459_zaslepka_egr_jtd_1_9_8v_multijet_fiat_alfa_opel.html

dziękuję za odpowiedź ...

1. Czy można powiedzieć jak założenie zaślepki może wpłynąć na filtr DPF, logicznie wydawało by się że będzie się szybciej zapełniał ale to tylko moje przypuszczenia.

2. Czy istnieje numer rozwiązania serwisowego Fiata dla Cromy bądź tego silnika opisujący zastosowanie zaślepki?

3. Czy istnieje numer katalogowy Fiata/Alfy dla tej zaślepki ???

4. Montaż w miejscu zaznaczonym nr 6 na rysunku ??
http://img230.imageshack.us/i/egrw.jpg/

Moja Croma ma jeszcze mały przebieg <40.000 więc mam nadzieje że zastosowanie zaślepki oszczędzi trochę kolektor od syfu ze spalin.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

Nr fiata masz na pierwszej stronie tego wątku... W ASO ta zaslepka z otworami kosztuje ok 50zł

dziękuję za odpowiedź ...

1. Czy można powiedzieć jak założenie zaślepki może wpłynąć na filtr DPF, logicznie wydawało by się że będzie się szybciej zapełniał ale to tylko moje przypuszczenia.

2. Czy istnieje numer rozwiązania serwisowego Fiata dla Cromy bądź tego silnika opisujący zastosowanie zaślepki?

3. Czy istnieje numer katalogowy Fiata/Alfy dla tej zaślepki ???

4. Montaż w miejscu zaznaczonym nr 6 na rysunku ??

Moja Croma ma jeszcze mały przebieg <40.000 więc mam nadzieje że zastosowanie zaślepki oszczędzi trochę kolektor od syfu ze spalin.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

ok. dzięki mam ten numer - 71751469

Czy możesz odpowiedzieć mi na resztę pytań w moim poście ??

Będę wdzięczny.

Ostatnia edycja:
Nr fiata masz na pierwszej stronie tego wątku... W ASO ta zaslepka z otworami kosztuje ok 50zł

Mogę prosić o odpowiedzi na poniższe pytania:

3. Montaż w miejscu zaznaczonym nr 6 na rysunku ??

Dzięki !!!

:hmmmm:

Ad 1 Zaslepka nie wpływa na DPF (przynajmniej w AR 159), więc i w Cromie nie powinna
Ad To rozwiązanie serwisowe dla AR 159 - Croma dostała ten silnik w prezencie podobnie jak opel i saab
3. Tak montaz moze być w tym miejscu - wystarczy klucz "10" i w 15min mozna ją spokojnie założyc

Ad 1 Zaslepka nie wpływa na DPF (przynajmniej w AR 159), więc i w Cromie nie powinna
Ad To rozwiązanie serwisowe dla AR 159 - Croma dostała ten silnik w prezencie podobnie jak opel i saab
3. Tak montaz moze być w tym miejscu - wystarczy klucz "10" i w 15min mozna ją spokojnie założyc

3. Montaż w miejscu zaznaczonym nr 6 na rysunku.

Zachowujemy oryginalną podkładkę numer 6, czy może należy zamontować ją (dokupując dodatkową) po obu stronach dołożonej zaślepki ???

Przy tym silniku jest możliwość całkowitego zaślepienia, czy wówczas jest to już zbyt duża ingerencja skutkująca różnego radzajami błędów ???

Jaszcze raz WIELKIE DZIĘKI za odpowiedź !!!

Możesz całkowicie wywalich podkładkę nr 6 - jest wykonana z blachy. W silnikach Multijet nie ma możliwości całkowitego zaślepienia EGR

Panowie a moze mi ktos powiedzieć czemu ja mam rure łączącą sprezarke z IC wilgotną od oleju?? gdzies juz pytalem o to ale nie pamietam juz gdzie ten wątek sie podział..

to normalne czy trzeba wymienić tą rure??

Panowie a moze mi ktos powiedzieć czemu ja mam rure łączącą sprezarke z IC wilgotną od oleju?? gdzies juz pytalem o to ale nie pamietam juz gdzie ten wątek sie podział..

to normalne czy trzeba wymienić tą rure??

Ale wyskoczyłeś z offtopem teraz...
Turbinka puszcza olej - pewnie o ten temat Ci chodzi. Zdejmij rurę, wszystko ładnie wyczyść i zobacz za jakiś czas, czy dużo tego oleju się zbiera...

PS. Szukaj Guglem jak nie możesz znaleźć:
http://www.google.pl/#hl=pl&q=olej+...site:forum.alfaholicy.org&fp=2804a89cea128776

Ostatnia edycja:
Koledzy a jak wyczyścić zawór EGR w 156 2,4 JTd 99r. Z tego co przeleciałem z grubsza temat i z tego co widziałem na swoim silniku to mój zawór jest przykręcony jakoś przy kolektorze wydechowym, a śruby na nim jak to w tamtych miejscach są wiadomego stanu, więc odkręcenie zaworu może być problemem. wiec co mam począć aby go przeczyścić ?
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót