• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Super dzieki Panowie! Na ten moment juz 300 km zrobione także moge juz z czystym sumieniem jechac 120km/h :D

Mam jeszcze jedno pytanie i w sumie nie wiem gdzie je zadac a nie chce tworzyc nowego tematu.

Czy w alfie istnieje opcja zeby w trybie jazdy zaciagal mi sie automatycznie reczny na swiatlach? Chodzi o to ze w Tiguanie mam tak ze podjade na swiatla i po chwili trzymania hamulca sam zaciaga mi sie reczny i moge puscic hamulec. W giulii jak puszcze hamulec to zaczyna sie toczyc, wiadomo kwestia przyzwyczajenia ale po odbiorze kilka razy sie zagotowalem.

Autoholda w takiej postaci jak w VW to nie ma niestety w Giuli. W VW to funkcja skrzyni, nie ręcznego. Jak masz ACC to możesz używać jego, ale to nie zawsze się sprawdza, ja używam tego w korku. Przyzwyczaisz się.

Dlaczego i dlaczego nie piszą o tym w instrukcji?

Bo na Neutral nie masz odpowiedniego smarowania elementów w skrzyni. Dlatego też nie wolno holować aut z automatyczną skrzynią (hydrokinetyczną) dalej niż chyba 50km.
Co do instrukcji to się nie wypowiem - zapytaj w salonie AR :D

PS. Taka podpowiedź: producenci aut również nie zalecają wymiany oleju w automatach. Natomiast ZF (producent automatów) zaleca i każdy w temacie wie, że automat odpowiednio eksploatowany (czyli też z wymianą oleju) jest dużo trwalszy od skrzyni manualnej. Dlaczego tak jest? Może dlatego, że automat bez wymiany oleju przejeżdża zazwyczaj bez awarii 200tys km... a potem się zaczyna.

Ostatnia edycja:
Ale kombinujecie :D
Zatrzymujesz się na Drive i trzymasz hamulec. Jak ci się znudzi to zaciągasz ręczny (nie ruszając lewarka od skrzyni). Jak ruszasz, to ręczny sam zejdzie. Trzymanie cały czas na Drive jest zdecydowanie najlepsze dla skrzyni, przynajmniej z mojej wiedzy.

Radek, nie żal ci rozrusznika i silnika które dostają w d... przy S&S?
Kiedyś mierzyłem - różnica w spalaniu ok. 0.5litra, wg mnie nie warto zużywać silnik (+rozrusznik) żeby tyle zaoszczędzić.

W obu poprzednich Giuliettach używałem i tylko w drugiej musiałem wymienić akumulator po ponad 5 latach. W pierwszej absolutnie nic się nie działo.

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Aku to luz, aż taki drogi nie jest. Najgorzej to silnik, bo podobno najbardziej zużywa się podczas rozruchu. Pytanie czy ktoś to mierzył? Jak to właściwie jest - czy powiedzmy taki silnik 2.0 + S&S będzie wymagał remontu np. 50tys wcześniej niż bez S&S?

No właśnie... Ja mam do S&S stosunek ambiwalentny... Ani mnie ziębi, ani grzeje :). Jeśli widzę, że korek jest pełznący, to go czasem wyłączam. W przeciwnym razie jeżdżę z włączonym. Jak pisałem wyżej, w dwóch samochodach używanych przez 5 lat nie zauważyłem, żeby się coś złego działo, nie licząc tej wymiany aku.

To jest tak samo jak z chłodzeniem turbiny. Nigdy jej specjalnie nie chłodziłem i nigdy nie miałem z nią problemu.

W mojej instrukcji na stronach 111-113 są opisane funkcje Safe hold i Auto brake, które uruchamiają ręczny podczas jazdy i po wyłączeniu silnika.

Amortyzatory
Powrót