• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

W tej podobnej kwocie jednak lepiej to veloce ti wybrać . Mam pytanie co do audio harman ponoć nie brzmi do tego jego wygląd mi nie pasuje w samochodzie . Słyszałem , ze ori nagłośnienie jest wystarczające , ale biorąc taki wysoki konfig szkoda nie dorzucić tych 3k na audio sound theatre ?
Zawieszenie aktywne za 5tys. zł daje tylko usztywnienie w D czy względem zwykłych są jeszcze jakieś korzyści ?

Macie jakieś informacje - odnośnie liftingu Giulii. Przymierzam się do zakupu i nie wiem czy już teraz ją szukać - czy wstrzymać się jeszcze trochę.

W tej podobnej kwocie jednak lepiej to veloce ti wybrać
No Veloce Ti wewnątrz ala Q, zamiast pełnej skóry alcantara, z zewnątrz to chyba jedynie bardziej wyprofilowany dyfuzor tył, a veloce jest gładki. Według mnie 20 cali na felgi wystarczy, ale nie jeździłem 21 cali

Mam pytanie co do audio harman ponoć nie brzmi do tego jego wygląd mi nie pasuje w samochodzie
Najlepiej samemu posłuchać i porównać, ale co według Ciebie psuje wygląd, te w drzwiach głośniki?
No raczej bazowe to podobno gra niespecjalnie, pośredni chyba to takie min.

Zawieszenie aktywne za 5tys. zł daje tylko usztywnienie w D
Tak usztywnienie w D i możliwość zmiękczenia w trybie D do normalnego tłumienia

Z felg 21 chyba jednak za dużo bazowe 20 wziąć na zimę, a zdobyć w internecie ori od Q na lato tam też 20 cali , zapytam u dealera jakie koszta takich felg jakby chciał dokupić .
Tak te głośniki w drzwiach , na żywo dopiero w przyszłym tygodniu będę po salonach jeździł ,ale patrząc na foto wsadzone w boczki jakby na siłę .
O ile konfigurując pojazd na lata nie mam stopu przed wszystkimi udogodnieniami prócz szklanego dachu (masa i korzystanie przez pierwszy tydzień) to ten zestaw audio mi nie pasuje , zobaczę na żywo ,ale ten pośredni waszym zdaniem do radia/usb mp3 powinien być ok ?

Tak btw. jak pewnie dla każdego pragnieniem jest wersja Q , bez 400k się nie podejdzie po nowe , mam też takie przemyślenia czy czekając rok / dwa lata byłbym w stanie takie Q z 2020r(polift) odkupić z rynku wtórnego w kwocie teraz nowego veloce ti (250k) . Ktoś śledzi utratę wartości tych samochodów jak przebiega ? Może dla spokoju i jazdy kupić nowe 2.0 za kilka lat sprzedać i dołożyć do Q bo wtedy będą już te ceny będą już sobie bliższe ? Też nie wiadomo co się od kogoś kupi (kwestia użytkowania ) taki silnik 2.9 po przebiegu 100k km może już wymagać serwisu bo raczej zawiecha czy elektronika tutaj padać nie powinna .

[MENTION=89371]adamu[/MENTION]
Jeżeli chodzi o utratę wartości aut, to pojawiło się ostatnio kilka artykułów w branży moto, że Giulia i Stelvio należą do aut, które bardzo dobrze trzymają cenę, nawet lepiej niż niemiecka konkurencja.
CO do H&K i głośników nigdy mnie to nie drażniło i nie drażni, musisz zobaczyć na żywo.
Szklany dach, mam, auto już ponad 2 lata i używam często, polecam.
Co do felg, też bym wziął 20 cali, a biorąc pod uwagę wzory, definitywnie z tych zostawiłbym zimę, a na lato wzór 20 z Q. Poczytaj wątek felgi i podpytaj kolegę [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION], na pewno coś znajdziesz.

Nie miałem do tej pory takiego dachu panoramy jedynie jeździłem w pojeździe gdzie byl szyberdach i dach przeszklony bez funkcji otwierania . Jak wiemy Stelvio należy do aut lekkich w palecie veloce ti te gadżety jednak swoje ważą , wiec i osiągi 280km mogą się pogarszać , taki tez tam tego widok z racji , ze nie użytkowałem jako dodatkowo obciążenie dachu i wiadomo dopłata kilku tysięcy .
Tak btw. jak jeździ i prowadzi się Stelvio /giulia przy motorze 280km przy obciążeniu typu komplet pasażerów ?

Jak wiemy Stelvio należy do aut lekkich w palecie veloce ti te gadżety jednak swoje ważą , wiec i osiągi 280km mogą się pogarszać , taki tez tam tego widok z racji , ze nie użytkowałem jako dodatkowo obciążenie dachu i wiadomo dopłata kilku tysięcy .

Jakbym Ci dał dwa takie same Stelvio na codzień, jedndo z dachem panoramicznym a drugie bez, to nie poczułbyś różnicy...

[MENTION=89371]adamu[/MENTION]
Jeżeli chodzi o utratę wartości aut, to pojawiło się ostatnio kilka artykułów w branży moto, że Giulia i Stelvio należą do aut, które bardzo dobrze trzymają cenę, nawet lepiej niż niemiecka konkurencja.
Też to czytałem. Wynika to chyba z tego, że każdy biały kruk trzyma cenę.

Tak btw. jak jeździ i prowadzi się Stelvio /giulia przy motorze 280km przy obciążeniu typu komplet pasażerów ?
Kurcze nie wiem jak za bardzo odpowiedzieć na takie pytanie. No trzeba się do czegoś odnieść, w trasie naprawdę Ok, no na pewno 5 dorosłych plus bagaż jakoś czuć, bo to będzie z 500 kilo nawet. No na torze nawet pustym czuć nieco środek ciężkości, nie jest to gokart, chociaż jak dla mnie, lepiej prowadzącego się suma nie znajdziesz i to różnica jest mega na korzyść Stelvio. No macanem jechałem kilka razy ale to tak po mieście trochę zatem nie widziałem zbytnio różnicy

Kurcze nie wiem jak za bardzo odpowiedzieć na takie pytanie. No trzeba się do czegoś odnieść, w trasie naprawdę Ok, no na pewno 5 dorosłych plus bagaż jakoś czuć, bo to będzie z 500 kilo nawet. No na torze nawet pustym czuć nieco środek ciężkości, nie jest to gokart, chociaż jak dla mnie, lepiej prowadzącego się suma nie znajdziesz i to różnica jest mega na korzyść Stelvio. No macanem jechałem kilka razy ale to tak po mieście trochę zatem nie widziałem zbytnio różnicy

Może trochę źle zapytałem , z odpowiedzi wyżej wiem już , że 3 osoby z tylu wytrzymają podróż , ale ta masa dodatkowa 500kg w przypadku „wyjazdowego obciążenia” daje jeszcze możliwości na bezpieczne manewry i wyprzedzanie ?
Do tej pory jeździłem suvami , które były dość miękkie , kanapy w zakrętach , z tego co czytałem stelvio zestrojone jest pod sport ,wiec bardzo mi to odpowiada ,ale do pełni sztywności zawieszenie aktywne must have .

Może trochę źle zapytałem , z odpowiedzi wyżej wiem już , że 3 osoby z tylu wytrzymają podróż , ale ta masa dodatkowa 500kg w przypadku „wyjazdowego obciążenia” daje jeszcze możliwości na bezpieczne manewry i wyprzedzanie ?
Do tej pory jeździłem suvami , które były dość miękkie , kanapy w zakrętach , z tego co czytałem stelvio zestrojone jest pod sport ,wiec bardzo mi to odpowiada ,ale do pełni sztywności zawieszenie aktywne must have .

No bez przesady... Stelvio 280 KM jest 100 kg lżejsze od BMW X3 30i 245 KM...

Zawieszenie aktywne za 5tys. zł daje tylko usztywnienie w D czy względem zwykłych są jeszcze jakieś korzyści ?
Kiedyś (przed zakupem Giulii) zgłębiałem temat i to jest AKTYWNE zawieszenie, w sensie działa i reaguje cały czas - oprócz tego, że można je utwardzić.
Był taki PDF opisujący działanie, wykresy, itp. (niestety link już nie działa http://home.planet.nl/~jwq/giulia/dampers.pdf ) i tam wychodziło, że aktywne zawieszenie tłumi ok 5-30% (już nie pamiętam dokładnie liczb) lepiej niż zwykłe. Najbardziej widoczne różnice były przy przyspieszaniu/hamowaniu (brak takiego mocnego efektu nurkowania) i przy rolowaniu(?! nie wiem jak to się nazywa - jedziesz np. 30km/h i skręcasz raz w prawo, raz w lewo - autem tak nie buja na boki). Najmniejsze chyba, przy pokonywaniu nierówności.

Czyli warto dopłacić , taka namiastka pneumatyki/hydrauliki z zachodniej konkurencji . Ktoś z forum posiada tego typu zawieszenie , jakaś dbałość musi być , czy jako nowe auto i te 5 lat użytkowania i gwarancji jest spokój ?

Jestem po wizycie w salonie veloce ti kosmos , nawet te 280km i rozterki nad silnikiem zeszły na drugi plan . Felgi z tej wersji na żywo super , a z konfigiratora widziały mi się bardziej te z veloce ( doradca poinformował ,ze 20cali z Q nie będzie pasować , ale jest jakiś wzór taki sam i pasujący niby z akcesoriów ?)
Jeszcze usłyszałem , ze zawieszenie adaptacyjne tylko utwardza w D i powrót do miękkiego w D , ale i tak każdy z klientów jeździ na soft , nic więcej się nie dowiedziałem na temat progresywnej ciągłej pracy aktywnego zawieszenia i porównania jego trybu soft do standardowego zawiechy no i oczywiście polecana opcja FSD .

Czy ktoś z osób biorących alfę w leasing (fabryczny lub zewnętrzny) otrzymał oprocentowanie stałe ? Jak wiemy stopy są niskie i zapewne w najbliższym czasie wystrzeli w górę co podniesie tez ratę i są z tego powodu obawy i pytanie .

[MENTION=89371]adamu[/MENTION], ja brałem leasing w EFL na przełomie lipca i sierpnia na Giulie i mam stałe oprocentowanie, koszt leasingu ~104% na 36 msc.

Ok dzięki za informacje , veloce ti do produkcji prawdopodobnie przepadło bo nie zgadza mi się teraz konfigurator usunęli kilka opcji patrząc po cenie końcowej do tego LSD za 0zl tez nie ma :/
Szkoda mogłem temat zamknąć do końca Sieprnia…

Jeszcze usłyszałem , ze zawieszenie adaptacyjne tylko utwardza w D i powrót do miękkiego w D , ale i tak każdy z klientów jeździ na soft , nic więcej się nie dowiedziałem na temat progresywnej ciągłej pracy aktywnego zawieszenia i porównania jego trybu soft do standardowego zawiechy no i oczywiście polecana opcja FSD .
Większość sprzedawców od samego początku dostępności Stelvio/Giulia nie wiedzieli/nie wiedzą co sprzedają - pamiętam jak na forum sami (i nie tylko tutaj, ale na włoskim też) rozkmninialiśmy co może dana funkcja/opcja robić. Ja w mieście i na co dzień jeżdżę na normalnym zawieszeniu, a na autostradzie/ekspresówce/dobrej krętej drodze na twardym.
Jak kupowałem to aktywne zawieszenie i LSD było w jednym pakiecie, ale samej opcji LSD z napędem Q4 chyba bym nie dokupował, bo podobno bez tego i tak auto trzyma się mocno.

Amortyzatory
Powrót