• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Stelvio/Giulia po faceliftingu

Nie wiem gdzie takie rzeczy umieszczacie, ale może na poprawę humoru wpadki konkurencji:
dailydriver.pl/nowosci/w-porsche-cayenne-moga-odkrecic-sie-tylne-wahacze/
dailydriver.pl/nowosci/wydarzenia/porsche-ma-problem-z-silnikiem-4-0-bowiem-moze-on-ulec-zatarciu/

W veloce ti LSD było za 0zl wiec głupio nie dorzucać , od września z konfiguratora zniknęła ta opcja jak i kilka innych patrząc po cenie końcowej . Masz porównanie do zwykłego zawieszenia trybu soft w D N A bo twardy w D pewnie jest taki jaki musi czyli na dobre drogi .

Stelvio veloce ti konfigurator koniec sierpnia.

Dokładnie, też to pamiętam.
Teraz w konfiguratorze nie ma tej opcji - ani samej ani łączonej z aktywnym zawieszeniem.
Co ciekawe w cenniku opcja łączona występuje (kod 8LY), ale to nie pierwsza rozbieżność konfiguratora z cennikiem (bliższy prawdy jest przeważnie konfigurator).
Znalazłem cennik Stelvio z kwietnia 2021 i tam opcja LSD była w standardzie Veloce TI.

Inna sprawa czy przy Q4 miałbyś szansę zauważyć różnicę bez/z LSD w normalnym użytkowaniu.

Ostatnia edycja:
Dokładnie, też to pamiętam.
Inna sprawa czy przy Q4 miałbyś szansę zauważyć różnicę bez/z LSD w normalnym użytkowaniu.

Dobre pytanie, sprawdzał ktoś? Z LSD napęd powinien zostać zapięty na tył, bez LSD pewnie dołączy przód?

Również podpinam się pod pytanie kolegi wyżej .
Oraz co do konfiguratora jeszcze kilka płatnych opcji zniknęło bo cena wychodziła ponad 300 , a teraz 290+ …

[MENTION=89371]adamu[/MENTION], ja brałem leasing w EFL na przełomie lipca i sierpnia na Giulie i mam stałe oprocentowanie, koszt leasingu ~104% na 36 msc.

Hej, a możesz zdradzić jakie miałeś warunki? Bo mi najmniej dają 108% na Stelvio że stałymi stopami.

WItam, czy ktos sie orientuje jakie zmiany zajda w roku modelowym stelvio 2022? chialbym zamowic ale wlasnie ale czy cos sie zmieni w modelu 22? moze warto poczekac ?

Z tego co słyszałem zmiany w 2022 na USA to ograniczenie możliwości customizacji - więcej w podstawie, mniej opcji, opcje/pakiety niepopularne znikają z oferty. Podobnie pewnie będzie na inne rynki co już widać na nasz kraj (brak dwukolorowych wnętrz, przeszyć, niektórych opcji, mniej felg i kolorów itp.). Średnio to wygląda w porównaniu z tym co było w pierwszej połowie tego roku no ale idą w cięcie kosztów.

ma sie pojawić nowa wersja GT Junior

poniżej link
forzaitalia.pl/news/alfa-romeo-pokazala-giulie-i-stelvio-w-odmianie-gt-junior

U mnie powoli zbliża się dzień, w którym powoli myślę o zakupie nowego auta. Wybór AR Veloce TI. Byłem wczoraj w salonie alfy i wyszedłem zniesmaczony tym co usłyszałem. Dowiedziałem się że od 2022 nie będzie wersji Veloce ti, nie będzie można dokupić obszycia środka kolorowymi nićmi (marzenie czerwona nić) itp. Wiecie coś więcej o zamiarach szefostwa AR w nst latach produkcji?

nie będzie można dokupić obszycia środka kolorowymi nićmi (marzenie czerwona nić)
Czarna Gulia z czerwonymi klockami, bordową tapicerką i czerwonym obszyciem stoi w salonie w Szczecinie. Bierz póki jest.

U mnie powoli zbliża się dzień, w którym powoli myślę o zakupie nowego auta. Wybór AR Veloce TI. Byłem wczoraj w salonie alfy i wyszedłem zniesmaczony tym co usłyszałem. Dowiedziałem się że od 2022 nie będzie wersji Veloce ti, nie będzie można dokupić obszycia środka kolorowymi nićmi (marzenie czerwona nić) itp. Wiecie coś więcej o zamiarach szefostwa AR w nst latach produkcji?

Taka ciekawostka. Ja usłyszałem mimochodem w salonie jak kupowałem swoją, że na rynku brakuje czerwonej nici, cokolwiek to znaczy, bo nie jest to chyba jakiś wysoko wyspecjalizowany produkt.

Taka ciekawostka. Ja usłyszałem mimochodem w salonie jak kupowałem swoją, że na rynku brakuje czerwonej nici, cokolwiek to znaczy, bo nie jest to chyba jakiś wysoko wyspecjalizowany produkt.
To już chyba kogoś ewidentnie poniosło. Moim zdaniem definitywne upraszczanie siatki zamówień i obniżenie kosztów produkcji

To już chyba kogoś ewidentnie poniosło. Moim zdaniem definitywne upraszczanie siatki zamówień i obniżenie kosztów produkcji

Dokładnie. Gość z USA na YT, Rons Rides, mówił że upraszczają siatkę i z tegorocznych kilku tysięcy kombinacji skonfigurowania samochodu w przyszłym ma być kilkaset. Szkoda. W takim wypadku swojej wymarzonej już nie skonfiguruję, chyba że w Q zostawią więcej opcji - tam chyba ciągle można obszycie nicią czerwoną albo białą i zieloną zamówić.

chyba że w Q zostawią więcej opcji - tam chyba ciągle można obszycie nicią czerwoną albo białą i zieloną zamówić.
Dlatego przez ten cały burdel zdecydowałem się nie czekać do przyszłego roku i zamówiłem wcześniej. W Q nadal można, ale (to już ze względu na obecną chorą sytuację gospodarczą) nie można zamawiać części z carbonem (scudetto, lusterka, eksponowany dach w Giulii itp.) No i chyba kolory 3 warstwowe

Producent zaleca. W instrukcji jest dość szczegółowo opisany sposób docierania. Generalnie pierwsze 160km na maksa ślamazarnie a później częściowe luzowanie smyczy.

Amortyzatory
Powrót