• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wypalanie DPF

Stosował ktoś może dodatek do paliwa Liqui Moly do DPF-a nr katalogowy 2650. Faktycznie wydlua interwaly pomiedzy regeneracjami?

Raz zalałem. DPF wypalał się tak samo jak bez tego dodatku. Czyli co 250-300km. Jazda 50/50 miasto/trasa.

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

Czy ten dpf to na złość robi człowiekowi? :p
Dziś po trasie 20km zaczął się wypalać na parkingu a musiałem szybko iść i przerwać to.
Co człowiek ma zrobić w takiej sytuacji?

Czy ten dpf to na złość robi człowiekowi? :p
Dziś po trasie 20km zaczął się wypalać na parkingu a musiałem szybko iść i przerwać to.
Co człowiek ma zrobić w takiej sytuacji?

Jeśli dalej będzie ci robił na złość to dzwoń na 112.

Jeśli dalej będzie ci robił na złość to dzwoń na 112.
Tak zrobię ;)

Wracałem tą samą trasą i już się nie załączył? Czy po przerwaniu cyklu odznacza go jako "wypalony" i trzeba przejechać kolejne x-set km żeby nowy cykl wypalania się zaczął?

Stosował ktoś może dodatek do paliwa Liqui Moly do DPF-a nr katalogowy 2650. Faktycznie wydlua interwaly pomiedzy regeneracjami?
Ja użyłem naraz AR6500 i AR6600. Interwał między wypalaniami zwiększył się o 100 km, z ok 700 na 800 km. Jeździłem wtedy 90% trasy.

Witam wszystkich, To tak co ile będzie średni się wypalał DPF ?

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Ja użyłem naraz AR6500 i AR6600. Interwał między wypalaniami zwiększył się o 100 km, z ok 700 na 800 km. Jeździłem wtedy 90% trasy.

Zwiększył się interwał bo pasywnie się wypalał raczej

Co masz na myśli pisząc pasywnie?
Od zastosowania tych specyfików jeździłem jeszcze chyba 7 miesięcy zanim sprzedałem auto.

Witam
Mam taki problem. Jeździłem ostatnio dużo po mieście. Krótkie odcinki, silnik non stop niedogrzany. Po 400 km od ostatniego wypalania zapaliła się od razu marchewka. Wiedziałem o co chodzi, silnik wszedł w tryb awaryjny, więc wyleciałem na trasę żeby wymusić wypalanie. Udało się chociaż wypalanie nie trwało zbyt długo. Teraz po 330 km znów zapaliła się kontrolka. Przejechałem z 20 km w trasie. Potem jeszcze raz i niestety. nie chce się wypalić. Czy to oznacza, że nadszedł jego koniec? Dodam, że dbam o filtr. Nigdy nie wyłączyłem silnika w trakcie wypalania

Nigdy nie wyłączyłem silnika w trakcie wypalania

Jako świeży posiadacz 159 mam pytanie, skąd wiedziałeś że jest w trakcie wypalania ?
U mnie w ciągu 2 miesięcy (większość miasto) dwa razy przy odpalaniu auta zaświecił się błąd i trzeba było przejechać ~20 km żeby się wyczyścił filtr, w trakcie tej "przejażdżki" jedynie po turbinie widziałem że coś się dzieje.

Jak stoisz na postoju to wskazówka od turbo odchyla się na 1. Wtedy wiadomo że się wypala. Zresztą słychać nawet silnik bo pracuje inaczej. Obroty lekko idą w górę

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Czy zaślepiony EGR ma wpływ na DPF ?

Czy zaślepiony EGR ma wpływ na DPF ?

Tak.

- - - Updated - - -

Potem jeszcze raz i niestety. nie chce się wypalić. Czy to oznacza, że nadszedł jego koniec? Dodam, że dbam o filtr. Nigdy nie wyłączyłem silnika w trakcie wypalania

To, że nie chce się wypalić, to nie znaczy, że problem jest w DPF. Sprawdź czy nie masz błędów w ECU. Problemy z niektórymi podzespołami wpływają na wypalanie DPF chociaż wydaj się, że nie mają z nim nic wspólnego. Co gorsza nawet w przeważającej ilości warsztatów nie łączą danego błędu z problemem z DPF i klasyfikują go do usunięcia/wymiany. Czasami też podzespół jest uszkodzony ale pracujący w zakresie "widełek", i ECU nie identyfikuje jego stanu jako uszkodzenie. Jednocześnie to powoduje, że do wypalań nie dochodzi z uwagi na niespełnienie warunków. Coraz częstsze wypalanie też nie musi oznaczać, że to koniec DPF. Są podzespoły, które niewłaściwie działające wpływają na zwiększone ilości cząstek stałych w spalinach. Poszukaj w swojej okolicy warsztatu, który jak już ma usuwać lub wymieniać DPF, to robi to po solidnej diagnozie.

Ja zauważyłem, że u mnie wypalanie zaczyna się od 85% zatkania DPFa i średnio po 500km w mieście. Wypalanie trwa normalbie coś ponad 600s i wypala do 16%, czy to wszystko jest normalne ?

Załączniki

• Screenshot_20170203-063558.jpg
    Screenshot_20170203-063558.jpg
    35.1 KB · Wyświetleń: 25
  • Screenshot_20170203-063831.jpg
    Screenshot_20170203-063831.jpg
    34.2 KB · Wyświetleń: 18
  • Screenshot_20170203-064236.jpg
    Screenshot_20170203-064236.jpg
    50.4 KB · Wyświetleń: 18
marcinq24 jakiego używasz interfejsu do połączeń ?

Nie zdarzyło się tak, że zgasileś silnik przed wypalenie dpf a?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Raczej nie bo zwracam na to uwagę, wskazowka od turbo daje znać i zawsze większe spalanie

Amortyzatory
Powrót