[159] Wypalanie DPF

Dzisiaj podczas jazdy na autostradzie z prędkością ok.150km/h na 6tym biegu najprawdopodobniej wypalał mi się dpf - spalanie chwilowe ok 9.9l, po puszczeniu pedału gazu wskazówka turbo spadła do 0ra. Podczas powrotu gdy puściłem pedał gazu wskazówka turbo pokazywała 0.2 bara. Mowa o 2.0jtd

Przegapienie wypalania przy 150 na autostradzie niczym nie grozi. Najgorzej jest w korku, bo obroty trochę za niskie, no i nie wolno wyłączać silnika.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Najważniejsze żeby nie wyłączać silnika podczas wypalania, chociaż jeśli raz się takie coś zrobi to silnik też odrazu się nie rozleci ;D

Podczas wypalania z wydechu czuć gorąco?

Kiedyś się zatrzymałem i otworzyłem drzwi delikatna przy gazówka podczas wypalania i mało się nie udusiłem. myślę że spaliny raczej dużo się nie schłodzą też z tych 600 stopni. Jest film na youtube jak Astrą która ma rurę skierowaną w dół wypalił dziurę w asfalcie podczas wypalania.

Dlaczego nie ma kontrolki wypalania na desce rozdzielczej? Zastanawiałem się nad tym i wymyśliłem, że gdyby była sceptycy wykorzystali by to do przedstawienia diesla Alfy jako auta ograniczającego nas i zmuszającego np do dokończenia wypalania wtedy gdy np się spieszymy. Nie ma kontrolki nie ma problemu.

Dlaczego nie ma kontrolki wypalania na desce rozdzielczej? Zastanawiałem się nad tym i wymyśliłem, że gdyby była sceptycy wykorzystali by to do przedstawienia diesla Alfy jako auta ograniczającego nas i zmuszającego np do dokończenia wypalania wtedy gdy np się spieszymy. Nie ma kontrolki nie ma problemu.
Niby tak, ale w instrukcji podają, że nie można przerywać procesu wypalania.

bo nowy dpf trochę kosztuje :>

Niby tak, ale w instrukcji podają, że nie można przerywać procesu wypalania.

Tylko skąd mam wiedzieć, że zaczął się wypalać?
Po lifcie podobno jest kontrolka. Ja nie mam.
Dobrym rozwiązaniem mogłoby być informowanie pomarańczową kontrolką, że zbliżamy się do tego momentu, aby kierowca mógł zaplanować np wyjazd za miasto. Włosi zrobili bezobsługowca.

Tylko skąd mam wiedzieć, że zaczął się wypalać?
Po lifcie podobno jest kontrolka. Ja nie mam.
Dobrym rozwiązaniem mogłoby być informowanie pomarańczową kontrolką, że zbliżamy się do tego momentu, aby kierowca mógł zaplanować np wyjazd za miasto. Włosi zrobili bezobsługowca.
Ja mam 2011 (po lifcie) i nie ma kontrolki. Nie tylko Włosi - nie wiem czy jakiekolwiek auto ostrzega o wypalaniu filtra. Jak kolega wyżej napisał: nowy DPF kosztuje, więc czemu by na nim nie zarobić? Kupiłem DPF monitor na fum i od prawie roku spokój - nigdy nie przegapiłem wypalania i wg. parametrów z ECU stan DPF się nie zmienia (zawsze pi wypalaniu pokazuje poziom zapchania 11%).

Kontrolka zapali się jak kilka razy zostanie przerwane wypalanie.

Ja mam dwa pytania. Wczoraj w końcu i mnie dopadło wypalanie DPFa w korku. Wziąłem ją po wszystkim na obwodnicę przewietrzyć, chyba jej to nie zaszkodzi? Drugą sprawą czy ktoś sprawdzał poziom oleju zaraz po wypalaniu? Ja wieczorkiem z głupią wyciągłem bagnet to tak śmierdział olej jak nigdy, to normalne? Nigdy nie miałem auta z którym tak trzeba było się pieścić w tym temacie (każdy miał DPF off) stąd te pytania.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Jeśli śmierdziało ON to znaczy że przegapiłeś kilka wypalań i gasiłeś w trakcie procedury. ON ściekał do miski olejowej. Nie masz za wysokiego poziomu oleju?

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

[MENTION=29954]majkelmu[/MENTION] przyznam szczerze że z początku temat olałem bo auto jeździło sporo po trasie a po drugie przyzwyczajony byłem do info wypalania w poprzednim aucie. W przypadku 159 zdarzyło mi się przerwanie wypalania DPF po prostu z mojej niewiedzy. Teraz kupiłem kabel a także staram się pilnować kiedy rozpoczyna się procedura. Tak, stan oleju wysoki więc planuję za jakąś chwilę wymienić olej.

Witam mam pytanko jak wygląda wypalanie DPF podczas postoju czy obroty są znacząco zwiększone? Turbo na 0 czy powyżej z góry dzięki za odp.

Obroty delikatnie wyższe, wskazówka turbo odchylona około pierwszej kreski jeżeli chodzi o silnik 1.9jtdm.i 2.4 inaczej coś jest chyba z 2.0. Ale to muszą się wypowiedzieć koledzy co mają ten silnik.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

No i spalanie chwilowe rzędu 50l/100km :)

Obroty delikatnie wyższe, wskazówka turbo odchylona około pierwszej kreski jeżeli chodzi o silnik 1.9jtdm.i 2.4 inaczej coś jest chyba z 2.0. Ale to muszą się wypowiedzieć koledzy co mają ten silnik.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
W 2.4JTDm wskazówka na 0.

Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót