[159] Wypalanie DPF

Ja mam pytanie czy zepsuty termostat może mieć wpływ na zbyt szybkie zapychanie się dpf? Temperatura bardzo rzadko dochodzi mi do 80 przeważnie jest w granicach 60-70 stopni. Nowy termostat już czeka ale jakoś zebrać się nie mogę. Dodam tylko że autem jeździ moja żona bardzo delikatnie je traktując i jeździ nim może około 10km dziennie. Czy to może być przyczyną wypalania dpf-u co 100km?

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalk 4

Jesli regenracja sie zaczala, a blad wyskoczyl w jej trakcie, to proces nie jest przerywany. W kazdym razie gratuluje uporania sie z problemem - przynajmniej na razie. Wiesz co spowodowalo problem?

miałem przetarty wąż IC-Turbo, powodowało to gwałtowne gromadzenie się spalin w dpf, przez co się przytkał. Wąż wymieniony, dpf czysty, błąd wykasowany. :)

@tureq, większym problemem są krótkie odcinki, ale termostat też wpływa.

No niestety... tak sobie czasem mysle, ze przydalby sie przycisk "DO IT NOW IF YOU HAVE TO" :) Pare razy sie zdarzylo ze po trasie wjezdzam do miasta... juz prawie w domu... z gaska sie witam i nagle SRU dpf zaczyna sie wypalac :D

Wystarczyłoby, że komp pamiętałby średnią z ostatnich 10-15 min i np. czy jest zapięty tempomat. Jeżeli od ostatniego wypalenia DPF minęło np 200km i jest średnia >80km/h i jest tempomat -> wypalaj !!! (kierowca nawet nie poczuje).

Innymi słowy komp by się "czaił" na wykrycie, czy kierowca jest w trasie i wtedy wypalałby przy spełnieniu warunków powyżej, zamiast czekać do maks zapchania.

Pytanie trochę z innej beczki. Moja kochana żona "pokonała" wystający z drogi drut długości 1m i po tym wyskoczył komunikat silnika. Po sprawdzeniu komputerem wyszło że jest problem z czujnikiem temperatury dpf pokazuje 999 stopni.

Czy mogę z tym błędem jechać w trasę? Dpf zatkany w 79 % więc pewnie po trasie będzie chciał się wypalić a muszę jechać.

Przeczytałem ale nadal nie wiem czy można z tym ruszyć w trasę

Zajedziesz DPF z bledem... kluczowym parametrem procesu wypalania jest temperatura. Jesli dla komputera 999 stopni jest wartoscia nieprawidlowa, a za pewne tak jest, nie masz co liczyc, ze podroz sie skonczy dobrze... a przynajmniej jest na to bardzo mala szansa wg mnie.

Filtr cząstek stałych a wskażnik temp

Witam
mam pytanie wczoraj wszystko przy zgaszeniu auta było ok. ostatnio filtr wypalal sie po przejechaniu jakos 800--900 km
po ok 2 godz wsiadając do auta włożyłem kluczyk a tu wyskoczyła kontrolka od filtra dpf od temperaturu (niestety nie zdazyłem przeczytać co pisze w komunikacie na wyswietlaczu) oraz podniosła się na maxa wskazówka od temp. wody i spadła na dół. o co chodzi. Czyżby miał się wypalać dpf w tym czasie ale temp byla za niska???przejechalem potem ok 160 km i nie wypalal się.

nie wiem czy pomogę ale mi kiedyś wyskoczyła kontrolka od temperatury i wskazówka dobiła do maxa na kilka sekund, podczas jazdy na autostradzie, okazało się że mało płynu w układzie chłodzenia było

No raczej to nie to to chyba cos zwiazane z wypalaniem dpf ale chcialbym sie dowiedziec dokladniej bo to tylko moje przypuszczenia

A z aku wszystko ok? Czasem przez problem z aku różne dziwy potrafią wyskakiwać i mogą sie dziać

Doładuj akumulator lub jeśli padaka- wymień. Problem się rozwiąże.

A tak w ogóle... myślę, że komunikaty wyświetlane na tym naszym wyświetlaczu, powinny szybciej gasnąć!! Wtedy człowiek w ogóle by ich nie zauważył.
Jak coś się pojawia to zaraz znika - i nawet k... nie idzie doczytać do końca co to było. Co za cymbał to programował?!

Podczas opalania mogą pojawiać się komunikaty: za wysoka temperatura, błąd VDC, osiągnięto prędkość 240 km/h, itp. Wszystkie są związane ze zbyt dużym spadkiem napięcia podczas odpalania. Przyczyny – nieznane. Trzeba sprawdzić na początek aku, rozrusznik, połączenie masowe silnika.

Najprościej po nitce do kłębka - jedziesz od kabla masowego z aku, połączenie do karoserii powinno być niedaleko.
Podczas opalania mogą pojawiać się komunikaty: za wysoka temperatura, błąd VDC, osiągnięto prędkość 240 km/h, itp. Wszystkie są związane ze zbyt dużym spadkiem napięcia podczas odpalania. Przyczyny – nieznane. Trzeba sprawdzić na początek aku, rozrusznik, połączenie masowe silnika.
Mam wrażenie, że to jest "wpadka" projektantów. Pojawia się zbyt często i wychodzi na to, że w każdym aucie (w moim przypadku, gdy auto długo stoi, podczas pierwszego rozruchu da się zauważyć komunikat o zapchanym DPF i ikonkę na wyświetlaczu; sporadycznie 'zbyt wysoka temperatura płynu chłodzącego'). Możliwe, że temat został przez nich niedopracowany. Najważniejsze, że nie powoduje to żadnych konsekwencji prócz krótkotrwałych baboli na wyświetlaczu.

Ostatnia edycja:
Niestety ta "wpadka" powoduje nieraz spore problemu przy odpalaniu (komputer daje dawkę paliwa taką jak do ciepłego silnika....).

Amortyzatory
Powrót