[159] Wypalanie DPF

Już wiem wszystko
znajomy z serwisu powiedział
"nastąpiło przekroczenie stanu zapchania filtra w którym powinien się wypalić ale nie było odpowiedniej temp silnika i stad ten komunikat, spróbuje się wypalić po przekroczeniu następnej ilości zapchania"
także komunikat powinien się pojawiać i wszystko jest tutaj ok
ale wszystkim dzieki
ps.panowie jak widzicie na zdjeciu zrobilem drugi wydech i teraz potrzebuje takiej ramki jak z lewej na zderzaku wokół tłumika gdzie takie coś dostane???mysle ze wiecie o co mi chodzi

Ostatnia edycja:
Wytnij drugą stronę równiutko :) Ja tak zrobiłem - z doklejaniem się nie baw bo nie ogarniesz tematu tak, aby to było estetyczne

Jeśli ktoś ma pomysł na proste dołożenie kolejnej masy do silnika to czekam na sugestie – gdzie łatwo się dostać i do których elementów dokręcić. W polonezie tak zrobiłem, to może i w Alfie zrobię.

Wytnij drugą stronę równiutko :) Ja tak zrobiłem - z doklejaniem się nie baw bo nie ogarniesz tematu tak, aby to było estetyczne

a ja dokleilem i wyglada estetycznie,ha:):)

witam,

co ile powinien sie wypalac DPF w 159? Bo ostatnio skasowalem licznik po wypalaniu i dzis znowu sie wypalal zrobilem ok 600km. Jezdze caly czas po miescie odcinki po ok 10km. Nie za czesto sie wypala? Druga sprawa czy normalne jest, ze po wypalaniu koncowka jest czarna?

Skoro jeździsz tylko po mieście to wypalanie co 600 km jest dobrym wynikiem. Z tą końcówką czytałem różnie komentarze, u mnie wnętrze rurki jest czarne od sadzy.

Problem z DPF-em

Słuchajcie mam problem z DPF-em tzn. jechalem ostatnio na A2 bardzo szybko DPF zaczął wypalac po chwili zgasla kontrolka od filtra zapalil sie check od silnika. Po powrocie skasowalem kontrolke. Po dwoch dniach przjechalem sie po miescie i znow zapalila sie kontrolka od filtra,Stan filtra 82% zapchany. Przeciez 82% to nie tak duzo i juz kontrolka wychwycila apchanie filtra?

- - - Updated - - -

sluchaj a masz moze ta zaslpeke co byla przed tym jak zrobiles drugi wydech? bo mam jeden wydech ale nie mam tej zaslepki i bym chetnie nabyl.

Ostatnia edycja:
mam pytanie, przy jakiej minimalnej wartości zapchania filtra zaczął się u Was dpf wypalać?

Koledzy,

Mam taki problem. Kilka dni temu brat, który jechał samochodem tuż za mną, zauważył że Alfa podczas ruszana mocno kopci niebieskim dymem. Dym puszcza tylko raz podczas ruszenia i dalej juz jest ok. Zauważyłem że było to w trakcie lub tuż po wypalaniu DPF-a. Tuż przed tym na obwodnicy rozpędziłem się do 180 km.h aby szybciej sie wypalił. I właśnie tuż po zjezdzie z obwodnicy samochód zaczął kopcić.

Czy kopcenie mogło zostać spowodowane wypalaniem DPF?

Dodam, że silink 1.9 136 KM rok 2007 przebieg 180 tys.

Koledzy,

Mam taki problem. Kilka dni temu brat, który jechał samochodem tuż za mną, zauważył że Alfa podczas ruszana mocno kopci niebieskim dymem. Dym puszcza tylko raz podczas ruszenia i dalej juz jest ok. Zauważyłem że było to w trakcie lub tuż po wypalaniu DPF-a. Tuż przed tym na obwodnicy rozpędziłem się do 180 km.h aby szybciej sie wypalił. I właśnie tuż po zjezdzie z obwodnicy samochód zaczął kopcić.

Na pewno było spowodowane wypalaniem, u mnie tylko raz jakoś tak zaczęła kopcić podczas wypalania a tak to wypala sie ale nie kopci :) Także nie masz czym się martwić

- - - Updated - - -

Koledzy,

Na pewno było spowodowane wypalaniem, u mnie tylko raz jakoś tak zaczęła kopcić podczas wypalania a tak to wypala sie ale nie kopci :) Także nie masz czym się martwić

Wypalanie. Dolewa więcej paliwa i stąd jasny dym. Jak powąchasz to powinien mieć ostry zapach. Tylko za długo nie wąchaj ;)

A czy podczas wypalania jeśli na komputerze ustawi się "Current Consumption" i auto będzie stało nawet w miejscu, lub wolno się toczyło to będzie rosła momentalnie ilość spalanego paliwa? U mnie auto dosłownie toczyło się na luzie (dojeżdżałem już na parking) a spalanie wbiło mi moment na ponad 20 l / 100. WTF?

A czy podczas wypalania jeśli na komputerze ustawi się "Current Consumption" i auto będzie stało nawet w miejscu, lub wolno się toczyło to będzie rosła momentalnie ilość spalanego paliwa? U mnie auto dosłownie toczyło się na luzie (dojeżdżałem już na parking) a spalanie wbiło mi moment na ponad 20 l / 100. WTF?
Nawet gdy auto nie wypala Ci DPF-a to spalanie chwilowe na biegu jałowym komp pokazuje zawsze ponad 10l

Panowie... mowi sie, ze gdy auto wypala DPFa to na biegu jalowym wskaznik turbo pokazuje pierwsza kreske. U mnie jest zawsze na zero, czy mam sie martwic?

Poza tym wskazowka zawsze dobrze pokazuje, nie ma jakichs skokow, dziwnego zachowania- tylko to.

Panowie... mowi sie, ze gdy auto wypala DPFa to na biegu jalowym wskaznik turbo pokazuje pierwsza kreske. U mnie jest zawsze na zero, czy mam sie martwic?
Jest na zerze, gdy filtr się wypala? Czy po prostu nie zauważyłeś, żeby wskazówka na biegu jałowym się kiedykolwiek wychylała?
Jeśli to drugie, to możesz spać spokojnie ;)

Nie zawsze pokazuje wychylenie. U mnie zawsze wskazywalo 0 podczas wypalania na postoju.

Zauważyłem u siebie taką różnicę: gdy auto stoi w miejscu (V = 0), wskazówka jest wychylona. W momencie, gdy auto się toczy na biegu jałowym (dojazd do świateł, jazda w korku - niewielka prędkość), wskazówka jest na 0.

Amortyzatory
Powrót