• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Wypalanie DPF

Panowie mam od nie dawna ar 2.0 jtdm. Wracając z Poznania zauważyłem że chwilowe spalanie podczas odjecia gazu rośnie do 50l!, a kiedy przyspieszam to spalanie maleje. Do wczoraj po odjęciu gazu to pokazywał 2 litry na 100. Czy to jest właśnie wypalanie dpf? Czy może inna awaria? Czy zmieniłem przypadkiem ustawienia w komp?

Wysłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 4

Żadnych takich ustawień przypadkiem nie zmienisz ;) Najwyraźniej było to wypalanie filtra DPF. Wtedy wartość chwilowa skacze do kosmicznych wartości. 2 litry / 100 km to minimalna wartość, którą pokaże komputer, gdy auto jest w ruchu.

Ok tylko podczas jazdy nadal się pokazują wartości rzędu 50 litrów przy odjeciu gazu :-/ a przejechałem chyba ze 100 km

Może w menu masz ustawione jednostki km/l a nie l/km

Muszę to sprawdzić, jednak kilka osób "przymierzalo" się do alfy i któryś ze znawców przedstawił w ten tryb pracy komputera pokładowego ;-)

U mnie na postoju, na biegu jalowym jest 0.... i to mnie martwi bo wszyscy (prawie) piszecie, ze jest wychylona

Jeśli nie zauważasz jakichś innych nieprawidłowości w działaniu auta to się nie stresuj ;)

U mnie na postoju, na biegu jalowym jest 0.... i to mnie martwi bo wszyscy (prawie) piszecie, ze jest wychylona
u mnie gdy się zatrzymam wskazówka spada do 0 i po 1-2 sek. podnosi się o 2 mm

A mnie belka w sobote zaskoczyła,wracając do domu stojąc w korku zauważyłem,ze wskazówka od turbo jest lekko wychylona więc myśle wypalanie się zaczęło. Przyjechałem do domu silnik pracuje normalnie a wskazówka dalej wychylona. Gasze,zapalam silnik i dalej to samo,ale wczoraj filtr sie wypalił ale wskazówka dalej jest lekko wychylona a silnik i spalanie chwilowe w normie. Od jakiegos czasu zauważyłem,że turbo wystepuje spadek ciśnienia podczas przyśpieszania bije do 1.6 spada do 1.2 i po chwili znowu pompuje do 1.6. Ciśnienie do ogarnięcia węże i overboost do przeglądniecia w ostateczności turbo bo przyślinione troche,ale martwi mnie ta wskazówka cały czas wychylona. Jutro podepne kompa i zobaczymy czy coś wypluje.

A mnie belka w sobote zaskoczyła,wracając do domu stojąc w korku zauważyłem,ze wskazówka od turbo jest lekko wychylona więc myśle wypalanie się zaczęło. Przyjechałem do domu silnik pracuje normalnie a wskazówka dalej wychylona. Gasze,zapalam silnik i dalej to samo,ale wczoraj filtr sie wypalił ale wskazówka dalej jest lekko wychylona a silnik i spalanie chwilowe w normie. Od jakiegos czasu zauważyłem,że turbo wystepuje spadek ciśnienia podczas przyśpieszania bije do 1.6 spada do 1.2 i po chwili znowu pompuje do 1.6. Ciśnienie do ogarnięcia węże i overboost do przeglądniecia w ostateczności turbo bo przyślinione troche,ale martwi mnie ta wskazówka cały czas wychylona. Jutro podepne kompa i zobaczymy czy coś wypluje.

do 1,6 powinna pompowac turbina? Bo u mnie przy przyspieszaniu pompuje do 1,2, przy mocniejszym bucie 1,4.

A wlasnie wydaje mi sie, ze jak kupilem belle to ladowala wiecej.

do 1,6 powinna pompowac turbina? Bo u mnie przy przyspieszaniu pompuje do 1,2, przy mocniejszym bucie 1,4.

A wlasnie wydaje mi sie, ze jak kupilem belle to ladowala wiecej.

I dobrze, bo bezwzględne dla 1.9 to w max 2380, czyli odejmując od tego ciśnienie atmosferyczne wyjdzie to co masz mieć na zegarze w max (~1,4). Poniżej masz wartości dla 1.9 16V 150KM.

turbo_159.png

Weź pod uwagę, że odejmujsze nie wartośc stałą tylko ciśnienie atmosferyczne, a więc wartość zmienną. Czyli wskazówka może pokazać trochę więcej jeśli jesteś w górach i ma padać deszcz.

Tu jest dla Brery 2.4

turbo_brera.png

Ostatnia edycja:
Dym i zapach spalenizny podczas wypalania DPF po wymianie oleju. Proszę o pomoc

Witam
Dziś w czasie jazdy zaczął wypalać się filtr DPF (zawsze wypalał się co ok 600 km). Niestety nie było to normalne wypalnie - z rury wydechowej kłęby dymu i do tego smród spalenizny jakby coś się topiło plus drżenie całego auta, dodam że objawy występowały wraz ze wzrostem obrotów, podczas ruszania kopciło niesamowicie. Przestało dopiero pod koniec wypalania. Było to pierwsze wypalenie od czasu wymiany oleju (w zeszłym tygodniu). Od nowości lana jest Selenia WR 5W/40. Wszelkich wymian dokonuje w ASO (cały serwis) i zaczynam w nie powoli wątpić. Dodam ze klapy wirowe usunięte + EGR wyłączony w serwisie Tomka_KRK - porządnym i niebo lepszym od ASO. O auto staram się dbać z niczym nigdy nie zwlekam, doradźcie proszę od czego zacząć. Z góry dziękuję za pomoc!

Witam
Dziś w czasie jazdy zaczął wypalać się filtr DPF (zawsze wypalał się co ok 600 km). Niestety nie było to normalne wypalnie - z rury wydechowej kłęby dymu i do tego smród spalenizny

u mnie dziś również po raz pierwszy podczas wypalania pojawiły się "wizualne" efekty, czyli dym z wydechu.. trwał niedługo ok. minuty, podczas gdy samo wypalanie dłużej o kilka minut..
i też się zastanawiam czym to zostało spowodowane.. żadnych innych niepokojących objawów nie zaobserwowałem :confused:

Dziś wypalanie mnie rozwaliło, filtr wypala się średnio co jakieś 600km i tak było tym razem tylko co a to że podczas wypalanie akurat było czerwone światło i zauważyłem lekkie dymienie spod maski prawie dostałem zawału bo myślałem ze coś się pali czy może być taki objaw podczas wypalania?? byłem na kontroli wydechu zaraz po tym i żadnych uszkodzeń układu wydechowego.

Temperatura DPF-u rośnie do ponad 600 stopni, więc czasami coś się zadymi ;)

Amortyzatory
Powrót