karmal
Aktywny
Chyba zbytnio się podnieciłeś, to jest jego samochód i robi co chce.
Zabraniasz mu się podniecać ??;P
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Chyba zbytnio się podnieciłeś, to jest jego samochód i robi co chce.
Dodam tylko, że jak zrobiłeś wypalanie z FES dwa tygodnie temu, to mam nadzieję, że wymieniłeś od razu olej i filtr oleju. Jeśli nie - to masz teraz rozwodniony ropą olej, który g*wno smaruje i sam sobie zacierasz silnik.
Jakis dowod na to co napisales - procedura serwisowa etc., czy tylko kopiujesz wiadomosc znaleziona na forum?
Można się spodziewać takiego scenariusza:
Silnik kilka razy próbuje wypalić DPF, proces jest przerywany (np. wyłączany jest silnika lub inny problem).
Kontrolka filtra się świeci na desce, wymaga włączenia procedury wypalania na postoju.
Procedura wypalania jest uruchamiana ręcznie przez interfejs diagnostyczny.
W związku z tym, że wypalanie wykonywało się kilkanaście razy w ciągu kilkudziesięciu kilometrów to do oleju spłynęło trochę ropy naftowej (pewnie z 1 litr), olej jest rozcieńczony.
I w takim wypadku wymiana oleju imho jest zasadna. Procedurę wypalania zwykle uruchamia się wtedy, gdy "coś" się dzieje.
Można się spodziewać takiego scenariusza:
Silnik kilka razy próbuje wypalić DPF, proces jest przerywany (np. wyłączany jest silnika lub inny problem).
Kontrolka filtra się świeci na desce, wymaga włączenia procedury wypalania na postoju.
Procedura wypalania jest uruchamiana ręcznie przez interfejs diagnostyczny.
W związku z tym, że wypalanie wykonywało się kilkanaście razy w ciągu kilkudziesięciu kilometrów to do oleju spłynęło trochę ropy naftowej (pewnie z 1 litr), olej jest rozcieńczony.
I w takim wypadku wymiana oleju imho jest zasadna. Procedurę wypalania zwykle uruchamia się wtedy, gdy "coś" się dzieje.
Najlepiej pojedź w trasę. @siwus71
Nie wiedziałem, że z P1206 auto jest w trybie awaryjnym. No to musisz zrobić jak napisał prymie.Mam taki dylemat, mianowicie świeci mi się błąd DPF-a(p1206). Filtr jest "zatkany normalnie".
Skąd w takim razie bierze się znaczny wzrost poziomu oleju po kilku nieudanych próbach wypalenia i wypalaniu serwisowym? Mówię tu o dobrych kilku setkach więcej? Akurat u mnie to się nie zdarzyło, ale widziałem taki przypadek.Jeden litr ?! Nie, to nie spływa jak woda po brzegu zlewozmywaka.
Skąd w takim razie bierze się znaczny wzrost poziomu oleju po kilku nieudanych próbach wypalenia i wypalaniu serwisowym? Mówię tu o dobrych kilku setkach więcej? Akurat u mnie to się nie zdarzyło, ale widziałem taki przypadek.
No dobra, więc w takiej sytuacji czy na "zanik" błędu pomoże wypalenie serwisowe MES-em? Jeśli błąd zniknie to potem dać w palnik i więcej już tak DPF-a nie zapuszczać.