[159] Wypalanie DPF

podczas wypalania sadzy w filtrze dpf:
- jadąc po odpuszczeniu pedału gazu wskazówka ciśnienia doładowania spada natychmiast do zera
- stojąc na jałowym, bez wciskania pedału gazu wskazówka jest odchylona na pierwszej kresce

ktoś jeszcze nie zrozumiał?

Drugie co rzuca się w oczy to po odpuszczeniu pedału gazu wskazówka ciśnienia doładowania opada natychmiast na zero.
to chyba ty teraz zrozumiałeś, a to co napisałeś to nic dziwnego w zachowaniu wskazówki a dziwne jest to że na biegu jałowym wskazówka siedzi na 1 kresce obroty silnika sa podniesione, dodatkowo włączony jest wentylator chłodnicy no i zaśmierdzi jeszcze spalenizną

to chyba ty teraz zrozumiałeś, a to co napisałeś to nic dziwnego w zachowaniu wskazówki a dziwne jest to że na biegu jałowym wskazówka siedzi na 1 kresce obroty silnika sa podniesione, dodatkowo włączony jest wentylator chłodnicy no i zaśmierdzi jeszcze spalenizną

Dobrze napisał, podczas wypalania po odpuszczeniu gazu wskazówka właśnie spada do zera, normalnie spadła by na 1 kreskę a na zero dopiero na postoju.
Przy wypalaniu dpf, wskazania są dokładnie na odwrót niż normalnie

A co może być przyczyną niespadającej wskazówki doładowania podczas wypalania DPFa?
Dziś właśnie miałem taką sytuację. Byłem w trasie, auto dziwnie zaczęło reagować na gaz jak zawsze przy wypalaniu, patrze na spalanie i do tej pory wszystko by się zgadzało że się wypala. Chcąc się upewnić na 100% pusciłem pedał gazu, patrze na doładowanie i spadało jak przy normalnej jeździe, czyli na ok. 1 kreske. Cała sytuacja trwała ok 10 min. czyli jak zazwyczaj podczas wypalania, i potwierdziło to też FES gdzie sprawdzałem kiedy było ostatnie wypalanie i zgadał się mniej więcej z przebiegiem w którym ta sytuacja miała miejsce.

Po przeczytaniu X artykułów, postów i odbyciu podobnej ilości rozmów z mechanikami wszelkiej maści mam przekonanie, że częste wypalanie dpf w moim aucie spowodowane jest nieszczelnym kolektorem. Mam przecieki na osiowaniu 4 i 5 klapki co zapewne powoduje daleki od doskonałości proces spalania. A zatem skład spalin przerasta możliwości dpf :(

hmm...a ja moją białą zrobiłem juz ok 1700km i nie zauważyłem żeby miało miejsce czyszczenie DPFa :/
prawdą jest, że 95% to była trasa z czego kolejne 60% to autostrady, no i but u mnie niestety ciężki...pewnie dlatego

Zapewne wypalanie dopadło Cię na trasie, dlatego nie zauważyłeś ;)

o kolega ma LHR...tam właśnie zaliczyłem część trasy :) pozdrawiam ziomka :)

AR 159 na tych terenach to jak na razie rzadkie zjawisko ;) Również pozdrawiam.

Hej! A co powiecie na taki przypadek: Odpalam auto rano i pojawia się magiczny komunikat (pierwszy raz) "have engine checked" odpalił normalnie jak zawsze ale po przejechaniu kilku kilometrów do pracy, auto straciło moc tzn. obroty max. 3000 i doładowanie 0,4-0,6 bar ogólnie wielki muł. Po pracy na warsztat i podpięcie pod komputer - wynik 67% zapchany dpf i zero więcej błędów - komunikat skasowany, nie zgodziłem się na wypalanie wymuszone więc pojechałem się przejechać ok 20km w jedną stronę autostradą - 3 bieg, obroty ok. 3000 tyś. prędkość ok 90km/h i nic. Cały czas prawy pas, wyprzedzające mnie tiry i zero zmian, ledwo dało się jechać - masakra. Droga powrotna ta sama i dalej tak jechałem jak wcześniej a po chwili znowu pojawił się "magiczny" komunikat. Jakieś pomysły?

Wywalic dpf i sprzedac a 350 zl za filtr przepic:)(tyle dostalem za swoj)

Ja zawsze jak jestem w trasie i jestem juz jakies 2km od domu to patrze na turbo... jesli wskazowka wskazujena wypalanie to jezdze poki bie wroci do normy... wypalanie dpf srednio u mnie co 1000km wiec raczej zdrowo:)

Send by Tapatalk S4

No mam nadzieję, że czujnik - odkąd kupiłem auto tzn. styczeń do teraz nie miałem żadnych problemów z dpf normalnie się wypalał co jakiś czas a jazda głównie po mieście ale zobaczymy w przyszłym tygodniu podjadę do cinka i może uda się coś ustalić.

Witam.
Wypalanie zależy od ustawienia fabrycznego.
Moja tytka zatkała się jak wracałem z Berlina.
Musiałem tak wrócić do domu.
U elektromechanika wypalenie kosztowało mnie 120 złotych.
Pokazał mi w programie, że mam ustawione fabrycznie co 264 kilometry.
Odpowiedź była jego taka na trasie dać jej trochę kopa aby mogła swoje zrobić.
Czyli na niższym biegu ok 3500 obr. Lub na autostradzie pogonić 170 km/h i wyżej.

Myślę że to mechanika trzeba skarcić :)
Pewnie pokazał ci ile trwało ostatnie / średnia z ostatnich 5 ..

Być może ja nie dam się się za to zabić ale dziś została sprawdzona ponownie i to samo potwierdził inny autoelektryk o wypaleniu. Ale to już oni wiedzą jak naciągnąć klienta.
Ja nie będę się stawał murem za żadnym z nich. Dlatego, że jeden z pierwszych zażyczył sobie 400 zł za wypalenie i to już mnie nastawiło do nich jak do tak zwanych, którzy mówią, że jest on fachowiec - chyba do walenia owiec.
To jest moje zdanie.

Amortyzatory
Powrót