www.cinsoft.pl

• Autor wątku Autor wątku wojtekml
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kolin-montaż stożków to oczywiście głupota i to mnie w ogóle nie interesuje.Pisząc dolot ,mam na myśli wstawienie rur kwasowych ( czy polerowane mocno się brudzą ?) ,wraz z nowym front IC
Szkoda ,że sprzęgło ze 159 nie pasuje.C0 do sprzedazy 240mm,to zgadza się,wszyscy takie wciskają,a jednak dedykowane jest 235mm.

Cinek-chyba naprawdę to najmocniejsze 2,4 136km.Ładny wykres,z dołu niezły ogień,troszke szkoda ,że po 3500obr moment spada aż do 340Nm przy 4000,ale rozumiem i chylę czoła.Przyrost 55km bankowo jest odczuwalny hehe.

195 km to jest to co chce osiągnąć na ori turbo,jest to możliwe przy 140??

1,9 120km jak widać też potrafią wyjść zdrowo ( zdumiewająca powtarzalność dużych giftów w serii).Bardzo fajnie wyszedł dół jak na 8v.

Wiem,że w 150 w bravo i 159 za granicą ludzie robią softy na +200km ( po wywaleniu DPF).

Ostatnia edycja:
Kolin-montaż stożków to oczywiście głupota i to mnie w ogóle nie interesuje.Pisząc dolot ,mam na myśli wstawienie rur kwasowych ( czy polerowane mocno się brudzą ?) ,wraz z nowym front IC
Szkoda ,że sprzęgło ze 159 nie pasuje.C0 do sprzedazy 240mm,to zgadza się,wszyscy takie wciskają,a jednak dedykowane jest 235mm.

Cinek-chyba naprawdę to najmocniejsze 2,4 136km.Ładny wykres,z dołu niezły ogień,troszke szkoda ,że po 3500obr moment spada aż do 340Nm przy 4000,ale rozumiem i chylę czoła.Przyrost 55km bankowo jest odczuwalny hehe.

195 km to jest to co chce osiągnąć na ori turbo,jest to możliwe przy 140??

1,9 120km jak widać też potrafią wyjść zdrowo ( zdumiewająca powtarzalność dużych giftów w serii).Bardzo fajnie wyszedł dół jak na 8v.

Wiem,że w 150 w bravo i 159 za granicą ludzie robią softy na +200km ( po wywaleniu DPF).

Z CF2 więcej górą się nie zrobi niestety - tu nie da się pokombinowac z geometrią aby nie było overboostu i nie został przekroczony zakres mapsensora 1,5b tak więc nie da się ustawic więcej doładowania - przy większym booscie górą dołem masz bankowego notlaufa i zabawa się kończy.
W 159 150 moze i 200 da się zrobic ale na aucie srającym dymem - ta alfa nie kopci. Druga sprawa że wtedy pewnie egt kosmiczne i doładowanie większe niż bezpieczne dla gt1749vb. Jednorazowo da się zrobic wynik dobry ale jaki to ma sens?

Co do 120tki już o tym pisałem - 95% ma 130ps+ - te auta powinny się nazywac 130mjtd/cdti itd bo praktycznie każde pokazuje rzad 130ps.
GP 130 zwane sportem ma w danych 130ps a dawki i limitery nie rożnią się praktycznie od GP nie sport 120mjtd ;)

Pozdro

WIELKIE DZIĘKI MARCIN!!!
jak wielu innych uzytkownikow forum tak i ja potwierdzam ze Marcin to kawał speca i polecam go z czystym sumieniem!

nie mam sie czym pochwalic bo bylem tylko na diagnostyce na ktorej niestety potwierdzily sie moje przypuszczenia ze zrobiono mnie w balona i zamiast 1,9 16V 150km mam 140km ;(

niemniej po przelewie wtryskow i zhamowaniu auta okazalo sie ze dramatu nie ma i mam nadzieje ze wiosna wroce powalczyc z Marcinem o troche koni i niutonow!

jeszcze raz wielkie dzieki, pozdrawiam i powodzenia!!! ariel

A tu jeszcze ciepłe z dziś 1.9 MJTD 8V 120ps po usunięciu EGRa, DPFu i remapie: wykres
Pozdro

Witajcie.
Ten wykres pochodzi z mojej Alfy :) Wcześniej w innym wątku pisałem o problemach z mocą na niskich obrotach (http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/40282-brak_mocy_na_nizszych_obrotach.html). Wyszło, że mam problem z EGR'em. Po wielu rozmowach z Panem Marcinem zdecydowałem się na usunięcie zaworu i podniesienie osiągów silnika. W końcu zdecydowałem się na "pełny zestaw" usług :) Czyli doszło wycięcie (fizyczne i programowe) DPF'a.
Co do chipowania...
Po rozmowie z Panem Marcinem doszliśmy do następujących warunków: sprawdzenie stanu silnika i podzespołów na hamowni, podniesienie momentu tak by ładnie, równo ciągnął z samego dołu (ale bez nadmiernego "kopa" już na niskich obrotach) - priorytet: brak dymienia. Moc podniesiona, ale nie maksymalnie, tylko bezpiecznie, tyle na ile pozwala stan silnika.
I tu Pan Marcin mile mnie zaskoczył, gdy po całym dniu otrzymałem samochód z nowym sercem :-)))
Z czystym sumieniem mogę polecić CINSOFT i Pana Marcina każdemu!
SERDECZNE DZIĘKI!

p.s. później zdam raport ze spalania. Trza trochę pojeździć :D

Ostatnia edycja:
ozeo66-Gratulacje modu,bardzo ładnie wyszło i wbrew pozorom jak na 8v to mocno z dołu.Auto napewno o wiele przyjemniej idzie.Co do spalania ,to byłbym spokojny,te jednostki są już w serii bardzo oszczędne ( opieram sie o 1,9 120km w 156),a po sofcie mysle ,że jazda będzie o przysłowiowej " kropelce" :).

Cinek-pewnie masz racje ,że egt przy 200km w 1,9 150 jest wysokie,a dym jak z kamaza,ale takie programy ludzie robią za granicą ( mam na myśli Niemcy i W.Brytanię),tak więc możliwe ,że ich hamownie przekłamują.Dla 5 km więcej raczej nie warto aż tak żyłować autka.Lepiej odrazu wpakować męskie turbo :cool:.

Kinol156-dokładnie 140 i 150 w 156 wychodzą tak samo po sofcie,dopiero 150 w 159 wychodzi lepiej.Zobaczymy jak wyjdzie po coolerze i dolocie.Mam nadzieję ,że nie gorzej jak 159 150 po mocniejszym programie ,a nawet troszke lepiej (+190KM)

Kolin-a polerka z czasem nie "zaśniedzieje"?? Kwasówka to kwasówka,ale temp.też będzie spora.Mówisz użyć bandażu? Dzięki za radę,pewnie tak zrobię.

Powodu do płaczu nie ma bo obie motorownie są dobre :)

tak ale mimo wszystko motor 150KM jest wydajniejszy, a boli sam fakt ze dalem sie nabrac, bo w dowodzie szwajcarskim miala 110kW.
no i zczytywanie sterownika przy modzie trwa troche dluuugo;)

nawet sprawdzalismy z Marcinem w eperze po VIN i tez nie bylo jasnosci;)
ale rail 1400 nie pozostawia watpliwosci.

A możecie mi powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy silnikami 1.9 MJTD 8V 120ps a 1.9 JTD 8V 115ps?

kinol zależy kto czego oczekuje i jakie ma plany wobec silnika. Wszyscy tak płaczą nad tą 140 że taki rail i że od razu bleee do modów. A prawda jest taką żę na ori gratach dużo więcej nie ukręcisz ze 150. A żeby przebić magiczne 200 PS to i tak trzeba już trzeba dać większe mody ( nie tylko IC, wydech ) Żeby to jeździło i nie kopciło jak z kraza. Tyle żę w 140 jest to cięższe do zrobienia.

---------- Post dodany o godzinie 13:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:52 ----------

Kolin-a polerka z czasem nie "zaśniedzieje"?? Kwasówka to kwasówka,ale temp.też będzie spora.Mówisz użyć bandażu? Dzięki za radę,pewnie tak zrobię.

Śmigam z tym już jakiś czas obecne mrozy, śnieg, błoto i sół i praktycznie rury przetrę szmatą i są jak nowe :D Nie wiem jak w 156 ale 147 jest jeden fragment gdzie warto owinąć taśmą no i początek układu. Jak się zrobi trochę cieplej to będę zrzucał zderzak bo ma małe plany jeszcze to zrobię foto jak to dokładnie u mnie wygląda.
ak ale mimo wszystko motor 150KM jest wydajniejszy

140 i 150 po sofcie wychodzą podobnie jak pisal Rybka. Łatwiej jest tylko ze względu na Rail

A tu jeszcze ciepłe z dziś 1.9 MJTD 8V 120ps po usunięciu EGRa, DPFu i remapie: wykres

oraz chyba najmocniejsze znane mi 2.4 JTD CF2 136ps po modach:
- wydech przelotowy
- cooler frontowy
- wtryski 068
- nowe ori turbo
- nowe mocne sprzęgło i dwumas
- przegląd motoru, regulacja zaworów
A tu wykres

Przelot auta prawie 300kkm. Boost 1,3b, rail 1420. Przypomnę turbo ze zmienną geo bez sterowania podciśnieniem - zrobienie takich kresek trwało dwa dni (w środę hamowane auto po modach z seryjnym softem i pierwsze strojenia po których auto umarło :D po naprawie CRa dziś wynik finalny). Powyzszy wynik jest przy zachowaniu akceptowalnego dymienia górą.

Pozdro
Niezły wynik, kurcze też mam Cf2 i kusi żeby podnieść sobie moc:D
chyba zaczne rozglądać się za tymi częściami wymienionymi wyżej:D

Kinol156-czy 140 czy 150 to jeśli chcesz mieć większą moc niż po sofcie to i tak trzeba przede wszystkim zrobić cooler.Podejżewam ,że max różnica w mocy w obu przypadkach to pewnie 5 KM,a żeby pójść grubo to i tak trzeba zakładać bigturbo,więc nie ma co płakać tylko cieszyć się wspaniałą ,żywotną,ochoczo reagującą na mody jednostką :D.

Bardzo ładna seria,umnie wyszło też 148 km ,tylko momentu 10Nm mniej.No chyba ,że faktycznie masz 150 hehe

mi spokojnie wystarczy na razie mod na takie parametry jak Ty masz;)

moze wyszlo tak ladnie dlatego ze wyczyscilem turbo za twoja namowa;)

a moze ze wzgledu na 215/45 r17 bylo fajne przeniesienie na rolki hamowni.

Ad turba-może tak być - u siebie zrobiłem to czysto profilaktycznie,a po zlożeniu czułem ,że z dołu lepiej idzie.

Zrobisz soft,pojeździsz i pomyślisz sobie: jeszcze troszke by się przydało.Mówie ci,dozbieraj do coolera i wtedy jedź na soft,wyjdzie ci taniej,a wrażenia po modyfikacjach będą jeszcze bardziej spotęgowane.Sam się żałuję,że tak odrazu nie zrobiłem,no ale już wkrótce:cool:.

tak wiem ale musze jeszcze wszytsko przemyslec, teraz tak sie zastanawiam czy nie zmienic na alfe 159 i w nia dopiero zainwestowac w chipa.

cooler z dolotem + program to okolice 3000zł z małym hakiem.Do tego po czasie wymiana sprzęgła,ale 156 w dieslu z mocą oscylującą wokół 190KM to już przy swojej masie powoli auto sportowe,zaś 159 z tą samą moca to ledwie szybsza limuzyna,za to dostojna i komfortowa,no i nowsza,choć takich przyspieszeń jak w 156 nie zapewni ci napewno.

no wlasnie nowsza, lepiej wykonana, przestronniejsza i z trwalszym zawiasem a z drugiej strony na pewno z duza nadwaga;)

Jak 159 to tylko 2,4 ale cenna wozu też inna. Wyjściowo 210 PS do tego mody i wyjdzie naprawdę potężny niuton. Dla mnie 150 PS to taka sama pomyłka jak w Oplu Insigni 2.0 CDTI 160 PS

IC z orurowaniem to ok 1500-1800zł + program to indywidualna cena.

Kończąc OT.Jeździłem jazdą próbną 159 150km i 2,0 170km. Pierwsza w porównaniu do mojej serii naprawdę nie jechała,druga w porównaniu do mojej teraz również mocno odstaje,troszke się rozczarowałem,ale komfort jest nieporównywalny,fotele mega wygodne (troszke brak podpory bocznej) no i wykonanie 2 klasy lepsze.159 to auto bardzo piękne,ale jak brac to 2,4 210km i chip lub TBI,wtedy to pewnie już jedzie.Ja zawsze sobie ceniłem osiągi,dopiero potem wygodę,a alfa 159 nigdy nie zrówna sie ze 156 pod względem osiągów biorąc pod uwagę ten sam koszt modów.

Amortyzatory
Powrót