www.cinsoft.pl

• Autor wątku Autor wątku wojtekml
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bravo ma fajne IC na przodzie, dziś oglądałem rozebrane w ASO. Tam pomyśleli a nie tak jak w Ali mały telewizor za zderzakiem.

Ladne te kreski z delikatnym dolem zeby zadbac o sprzeglo.
Marcin to mistrz w swojej dziedzinie:D i robi tak jak klient sobie życzy:thank_you2:

380Nm przy 4000obr,to jest to.Może kiedyś...

Od 2400-3700 masz do dyspozycji +400Nm.Piękna sprawa na autostrade i małe wyścigi.

Laka pewnie ładnie drze,będzie można ciebie gdzieś na jakichś zawodach 1/4 spotkać??
teraz lata naprawde fajnie 2 i 3 jest naprawde zajebiste, ciągnie do końca jak w benzynie,a zawody to raczej odpadają.może kiedyś na jakimś zlocie Alfaholików. Lubie po prostu mieć lekki zapas mocy pod nogą w razie draki na drodze:)

POzdrawiam KULI

Złoty środek to 2,4 210km i taka jest prawda ( choć nie jeździłem tym modelem).
rybakmj, powiem Ci w sekrecie, że 2,4JTDm 200KM (w zasadzie 207) też nie jedzie i trzeba dłubać :) Piszę to poważnie.
Przepraszam za OT.

Ja mam taką. Seryjnie 120KM. Jak już wcześniej pisałem trafiła do Cinka. Po wycięciu PDF i usunieciu EGR przed programem miała ponad 133,5 KM i 311 Nm. Po zabiegach Pana Marcina uzyskała 160,5 KM i 363,5 Nm.

Pytasz czy to w ogóle jeździ? Jeździ, przed modyfikacjami jeździła, po modyfikacjach jeszcze ładniej :)
Wszystko zależy czego się oczekuje i jaki styl jazdy się preferuje. Ja samochodu używam codziennie - dojazd do pracy ponad 20km w jedną stronę - jazda miejska i w zupełności mi te 120KM (a właściwie ok. 130KM) wystarczało. Ale wiadomo - dobrego nigdy za wiele. :D
Jest na szczęście wybór: od 116KM do 200KM (diesel) a nawet 260 KM (JTS).
No i takie firmy jak wspomniany już Cinsoft... :)

nigdy nie jezdzilem 159SW w wersji 120km i nie obraz sie ale mysle ze to podobne nieporozumienie co Audi A4 (b7) w wersji 115km;)

kazdy oczekuje czegos innego, masz racje i pewnie na spokojne toczenie sie po miescie i do pracy to w zupelnosci wystarcza, ale juz pomysl sobie wyjazd taka Alfa na wczasy w 4 osoby i bagaz... :)

wiem tez tak jak mowicie ze 2,4 jtd to pewnie bestia, ale jak dla mnie ma za ciezki ryjek i nie ukrywam ze koszty utrzymania sa juz z gornej polki, a wersja najnowsza 2,0 170km jeszcze za mloda i za droga na moja kieszen;)

Ostatnia edycja:
A to mnie zbiłeś z pantałyku prymie.Zawsze myślałem ,że jednak 2,4 i 200Km nawet przy masie 1,7tony będzie już w miare szło.Widze ,że zrobiłeś soft u dobrego speca.Pokażesz wykres?? Robiłeś jakieś pomiary?? Spalanie po sofcie faktycznie jest mocno odczuwalne na + w tych jednostkach ??

ozeo66-skoro 160km to bezpieczny syoft,to ciekawe ile wydusić można na hardkorze-170?? Widziałem już wykresy na 190-200km w 1,9 8v ,ale w stilo i alfie 147 na bigturbo.Tu,jeśli faktycznie można by zrobić 170km samym softem ,to naprawdę stosunek ceny softu do otrzymanej mocy byłby chyba najlepszy spośród diesli ( a i w benzynach takim stosunkiem może poszczycić się chyba tylko 2,0 TFSI no może jeszcze z diesli to bmw 330d/530d 204km).

kinol156-kupuj 159 150,wsadzaj bigturbo i to będzie kompromis najlepszy hehe,a skoro sprzęgło wytrzymuje do 450 Nm to wychodzi ci tylko koszt turba.Sama idea conajmniej ciekawa.

Ostatnia edycja:
A to mnie zbiłeś z pantałyku prymie.Zawsze myślałem ,że jednak 2,4 i 200Km nawet przy masie 1,7tony będzie już w miare szło.Widze ,że zrobiłeś soft u dobrego speca.Pokażesz wykres?? Robiłeś jakieś pomiary?? Spalanie po sofcie faktycznie jest mocno odczuwalne na + w tych jednostkach ??

No właśnie, 1.7tony :) Już zostało napisane, że w okolicach 200KM ze 156 robi się sportowy samochodzik, z 159 to jest bardziej komfortowa, dopracowana limuzyna z 'w miarę' odejściem.
Spalanie przy zerowaniu licznika na TRIPie po tankowaniu wskazuje 0.5l mniej niż przed wizytą w Dynosofcie. O dziwo pokrywa się to z tym, co dzieje się w baku.

Dowiedziałem się jednej naprawdę ciekawej rzeczy w czasie wizyty u Aliego. 1.9 można o wiele ładniej wykręcić niż 2.4. Szczęściarze... :P Ale mi tak naprawdę takie parametry do codziennego użytku w zupełności starczają. Już gdzieś nawet pisałem, że 2.4 fabrycznie powinno wychodzić z taką mocą i momentem, bo jazda na serii potrafi zmęczyć - mnie zmęczyła dość szybko.

ozeo66-skoro 160km to bezpieczny syoft,to ciekawe ile wydusić można na hardkorze-170?? Widziałem już wykresy na 190-200km w 1,9 8v ,ale w stilo i alfie 147 na bigturbo.Tu,jeśli faktycznie można by zrobić 170km samym softem ,to naprawdę stosunek ceny softu do otrzymanej mocy byłby chyba najlepszy spośród diesli ( a i w benzynach takim stosunkiem może poszczycić się chyba tylko 2,0 TFSI no może jeszcze z diesli to bmw 330d/530d 204km).

Zaufałem Panu Marcinowi. Twierdzi, że wielkość bezpiecznego podniesienia mocy w dużej mierze zależy od stanu silnika i podzespołów. Nie mam powodów by Mu nie wierzyć ... :) Tym bardziej, że znaczy to, że z moją bellą jest całkiem dobrze :D

prymie-super wykresik,przy 4000 obr masz 410NM ,a to już jest coś.W ogóle bardzo ładna krzywa momentu,500Nm w zakresie 2400-3000 robi robote.Spalanie myślałem ,że bardziej się zmniejszy ,na poziomie 1L.

"Sczęściaże"-to mówi człowiek wożący się podrasowaną 159 2,4 hehe.

Ciekawe co Ali miał na myśli mówiac o tych 1,9? Wiem ,że 2,4 ,ale 210 wykręcają sie naprawdę dobrze nawet na 260km samym softem,nie wiem czy 1,9 byłaby w stanie kiedykolwiek to przebić :P.

ozeo66-takie wyniki mozna robić tylko na zdrowych motorowniach,także jest powód do dumy jak najbardziej.

Ostatnia edycja:
że 2,4JTDm 200KM (w zasadzie 207) też nie jedzie i trzeba dłubać

2.4 fabrycznie powinno wychodzić z taką mocą i momentem, bo jazda na serii potrafi zmęczyć - mnie zmęczyła dość szybko.

ja sie pod tym podpisze kolego :)

1.9 można o wiele ładniej wykręcić niż 2.4

hmmm ... mysle jednak ze 2.4 ma wiekszy potencjal do rozwoju juz na starcie :)

co do IC ... w ducato 3.0 mjet jest spory, niski ale dlugi ....

mysle ze chyba przesadny i nie wszedlby, a jesli juz to moglby laga powodowac ?

Cooler w 159 jest wydajny niemniej umieszczony między chłodnicami.
W 210mjtd q4 na hamowni jednak nie dawał rady tak więc będziemy robic customa. Co do 1.9 i 2.4 - przy dużej modyfikacji problemem jest cisnienie na szynie. Na chłopski rozum - ta sama pompa w 4 czy 5 garach gdzie wydoli większe ciśnienie przy dużym czasie otwarcia sikaczy?

Pozdro

Kurcze, źle się wyraziłem i chyba jakieś nieporozumienie sie zaczyna robić :)
Nie chodzi, że można z 1.9 wycisnąć więcej koni i niutków niż w 2,4 :) Chodziło bardziej o fakt, że w stosunku pojemność do osięgniętych wyników z tejże pojemności (innymi słowy chodzi o przyrost), 1.9 jest bardziej przyjazny tunerowi. To nie moja opinia i nie moje słowa :) Ja tylko tak usłyszałem i z podanych mi przykładów nie mam powodów nie wierzyć.

Ale kończę już zaśmiecać temat cinka.

Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych modów!

cinek co można zrobić z tym co widać ?
większy nacisk na spalanie u mnie niż na moc ( autko na co dzień do pracy )
na razie nawet spalania nie znam realnego bo mam kilka dni ale może ty już coś z wykresu zobaczysz złego ( bo jakoś godula mnie nie przekonuje )

cinek co można zrobić z tym co widać ?
większy nacisk na spalanie u mnie niż na moc ( autko na co dzień do pracy )
na razie nawet spalania nie znam realnego bo mam kilka dni ale może ty już coś z wykresu zobaczysz złego ( bo jakoś godula mnie nie przekonuje )

Można zrobic inny przebieg krzywych tzn maksymalny moment przenieśc wyżej; zauważ że po modyfikacji auto ma max niuton niżej niz w serii co przyjazne dla przeniesienia napędu na pewno nie jest. Wrażenie ciągu będzie oczywiście bo auto kopie z samego dołu, góra zaś jest raczej biedna. Generalnie moment rozciągnąc bardziej, dół złagodzic i przede wszystkim popracowac nad górnym zakresem obrotów (przy 4krpm masz obecnie tylko 160ps)

Przykład 140tki zmodyfikowanej: 140mjtd

Pozdro

bocian-auto bardzo szybko osiąga maksymalny moment ( dla dobra sprzęgła i przyjemności z jazdy powinien być przy 2400-2600) ,co na seryjne sprzęgło w Gt jest bardzo niekożystne i niszczące.Moc maksymalna również pojawia się bardzo szybko (lepiej jakby była przy 4000) i opada.Odczucia bankowo są fajne ,bo jeb..cie jest mocne z dołu,ale góra jest słaba (ledwie okolice 270Nm przy 4000,a gt1749vb powinno trzymac 300Nm+) ,w ogóle zakres obrotów użytecznych troche mały.Soft jak najbardziej do poprawy ,równiez mocowo ,bo wyszło ,jak na Gt,słabo.Rozumiem ,że bardziej ci chodzi o spalanie,ale przy załóżmy wyniku 175-180km ( bo tak Gt wychodza),spalanie będziesz miał takie samo jak teraz ,a nawet mniejsze.

Sory za wyrażenie opinii,ale myśle,że jest ona jak najbardziej trafna.

Ostatnia edycja:
Jesteśmy kolejnymi zadowolonymi klientami Cinka :D 159 naprawdę odżyła, i trochę częściej traci przyczepność na śliskim :P
I nie mówcie ze 159 jtdm 120KM nie jedzie, wcale nie jest tak źle, po równym kawałku autostrady pojechała 205km/h załadowana 4 osobami i bagażem po dach ze ledwo się do bagażnika zmieściło. Jednak remap u Cinka każdemu polecam, spalanie spada, auto żwawsze z każdych obr., czego chcieć więcej :)

I dzięki za miłą pogawędkę :)

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku :D

Zależy kto co lubi, dla mnie bardziej od prędkości maksymalnej liczy się elastyczność lub napędzanie wozu 160-200 co jest przydatne na dobrej trasie.

Młody Alfista-159 w wersji 120km nie jedzie...ale po sofcie bankowo lepiej jedzie od 159 150km,a to już jakoś powinno się odpychać,także nie ma co się dziwić ,że wrażenia jak najbardziej pozytywne :).O spalaniu już nie wspominam,bo wersja 1,9 8v naprawdę mało pali,a po sofcie to juz jazda o kropelce wręcz.Daj wykres jak możesz.

Kolin-masz rację 160-200km/h to taki przedział bardzo "użytkowy" na dobrej trasie,ale żeby mieć dobry przyśpiech w tych partiach,to przydałoby się mieć min. te 200KM ( przy naszej masie),a w takiej 159 to i ze 220-230 i oczywiście dobrze trzymający moment.W ogóle to najlepiej by było mieć ze 3.0l w dieslu i ze 250km hehe.Pojemność jednak ma ogromne znaczenie przy prędkościach tego rzędu i przyspieszeniach w tych partiach.

Również życzę udanego 2011.

Ostatnia edycja:
Młody Alfista-159 w wersji 120km nie jedzie...ale po sofcie bankowo lepiej jedzie od 159 150km,a to już jakoś powinno się odpychać,także nie ma co się dziwić ,że wrażenia jak najbardziej pozytywne :).O spalaniu już nie wspominam,bo wersja 1,9 8v naprawdę mało pali,a po sofcie to juz jazda o kropelce wręcz.Daj wykres jak możesz.

Kolin-masz rację 160-200km/h to taki przedział bardzo "użytkowy" na dobrej trasie,ale żeby mieć dobry przyśpiech w tych partiach,to przydałoby się mieć min. te 200KM ( przy naszej masie),a w takiej 159 to i ze 220-230 i oczywiście dobrze trzymający moment.W ogóle to najlepiej by było mieć ze 3.0l w dieslu i ze 250km hehe.Pojemność jednak ma ogromne znaczenie przy prędkościach tego rzędu i przyspieszeniach w tych partiach.

Również życzę udanego 2011.

He he. Zacytuje tu mojego kuzyna. Wlasciciela Civica GT 1.8Vtec 140PS i nie przepadajacego za dieslami:

"Jak zaczna montowac 3.0 JTD z Ducato w osobowkach to wtedy kupie diesla." :D

Wiadomo że im więcej garów tym auto się lepiej napędza, ale nie ma co narzekać :D Bo co mają powiedzieć użytkownicy Pugów 2.0 HDI i innych wynalazków co to chipują i tak nie jedzie :D

---------- Post dodany o godzinie 13:57 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:56 ----------

Civica GT 1.8Vtec 140PS i nie przepadajacego za dieslami:

Co to za Civic GT :? Pierwsze słyszę

I nie rozumiem co ma 3.0 JTD w osobówce do dobrze zmodzonego 1,9 co CTR`a zje na światłach.

Amortyzatory
Powrót