[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Hej, mam AR TBi z 2011 r. , przebieg 31000 km i u mnie płyn się pienił i burzył i wyła pompa. ASO zmieniło mi pompę na nowa i mówią ze jest Ok ale płyn nadal się burzy i pieni. Mówią ze tak ma być bo tam panuje duże ciśnienie. Nie widza powodu do zmiany zbiorniczka bo mam nowy przecież. Płyn zielony. Wspomaganie chodzi. ASO mówi ze naprawili, ze na pewno nie magiel itd.

Po około 1,5 tygodnia po zmianie znów nowa pompa zaczyna wyć przy zwykłych ruchach kierownica na parkingu.

Nigdzie noe widać wycieku tylko trochę płyn przez odpowietrznik w zbiorniczku - ta dzieje u góry - czasem trochę się wychlapie.

Co robić? Cisnąć ASO mimo wszystko o zmianę zbiorniczka?!
Co to może być?

Ostatnia edycja:
Wychodzi na to, że zostaje już tylko nieszczelność minimalna na którymś przewodzie.

Wg mnie ciśnij ich niech znajdą przyczynę. To co opisujesz nie jest normalnym zjawiskiem.

A skoro auto ma 6 lat to może i mój zbiorniczek się zapaskudził? Czy w tym pozmianowym to nie występuje już nigdy?

W przedzmianowym wypadało i zasyfiało się sitko, w pozmianowym jest taka przegroda i chyba brak sitka.

CZyli ze u mnie to wg Was na pewno nie zbiorniczek? Dobrze rozumiem? Wtedy by wychodziło ze albo jakiś przewód albo maglownicy tak?

w tbi jest inny zbiorniczek niz w 1.9jtdm gdzie byly problemy przed jego zmiana. jest chyba taki jak w 2.4.

sitko nie zaszkodzi wyczyscic, u mnie po 63tys km było troche syfkow.

u mnie w tbi pompa zaczela glosno wyc (a wczesniej byla cichutka), gumowac i slabiej wspomaganie dzialalo, wymienilem plyn i zbiorniczek(na wszelki wypadek ale niepotrzebnie) nic to nie dalo. wymienilem pompe na nowa (nowszy numer czesci) i teraz nie wyje glosno, ale ja troche slychac- jest glosniej niz bylo na poprzedniej zanim sie zepsula. plyn sie nigdy nie burzy. u kolegi w tbi z konca 2011r 50tys km(ma taka pompe jak ja teraz) pompa chodzi podobnie głośno jak teraz u mnie(wczesniej jak kupil auto przy 34tys km to zwrocilismy uwage ze slychac pompe bardziej w porownaniu do mojej). w watku w ktorym opisywalem to pare osob sie wypowiedzialo ze w tbi slychac pompe, co oczywiscie nie oznacza ze wycie to norma. chlapania plynu nie ma prawa byc.

Ostatnia edycja:
Witam, co może być przyczyną brzęczenia pompy cały czas i cichnięcia pod obciążeniem.
Dodam że gdy dobiję kierownicę do końca pompa całkiem cichnie.
Zbiorniczek mam z 2015r. (czyściłem, sitko jakieś jest) płyn tutela GI/R zielony ostatnio odświeżany (spuszczenie ze zbiorniczka i dolanie nowego x2) Nie burzy się, nie ubywa.
Słychać tylko brzęczenie/syczenie.
Ps. Jak ścisnę mocniej wężyk ssący od zbiorniczka to też przestaje brzęczeć.
Czy ktoś miał podobne objawy?
Od czego to może być?

Hej, mam AR TBi z 2011 r. , przebieg 31000 km i u mnie płyn się pienił i burzył i wyła pompa. ASO zmieniło mi pompę na nowa i mówią ze jest Ok ale płyn nadal się burzy i pieni. Mówią ze tak ma być bo tam panuje duże ciśnienie. Nie widza powodu do zmiany zbiorniczka bo mam nowy przecież. Płyn zielony. Wspomaganie chodzi. ASO mówi ze naprawili, ze na pewno nie magiel itd.

Po około 1,5 tygodnia po zmianie znów nowa pompa zaczyna wyć przy zwykłych ruchach kierownica na parkingu.

Nigdzie noe widać wycieku tylko trochę płyn przez odpowietrznik w zbiorniczku - ta dzieje u góry - czasem trochę się wychlapie.

Co robić? Cisnąć ASO mimo wszystko o zmianę zbiorniczka?!
Co to może być?

Odstaw im po prostu to auto i poproś o usunięcie usterki albo zwrot wywalonych w błoto pieniędzy bo nawet nie chce wiedzieć ile Cię ASO za nową pompe wykasowało. Jak przez 1,5 tygodnia było ok możliwe, ze Ci gdzieś ucieka płyn. Układ wspomagania jest tak idiotycznie rozwiązany, ze wystarczy delikatnie poniżej minimum i już układ się zapowietrza i pompa buczy.

Ostatnia edycja:
Witam, co może być przyczyną brzęczenia pompy cały czas i cichnięcia pod obciążeniem.
Dodam że gdy dobiję kierownicę do końca pompa całkiem cichnie.
Zbiorniczek mam z 2015r. (czyściłem, sitko jakieś jest) płyn tutela GI/R zielony ostatnio odświeżany (spuszczenie ze zbiorniczka i dolanie nowego x2) Nie burzy się, nie ubywa.
Słychać tylko brzęczenie/syczenie.
Ps. Jak ścisnę mocniej wężyk ssący od zbiorniczka to też przestaje brzęczeć.
Czy ktoś miał podobne objawy?
Od czego to może być?
u mnie w TBi dokładnie tak jest po wymianie pompy na nowszy typ (przy okazji zmieniłem zbiorniczek i płyn). stara zanim nie siadła to była cichutka. jak pisałem u kumpla w TBi też tak samo brzęczy bez obciążenia. podczas skręcania cichnie, jak łapię za wąż do maglownicy też. płyn w zbiorniczku całkiem spokojny. nie mam pojęcia, na forum wielu pisało że w innych TBi też tak jest, przyzwyczaiłem się.

Może za żadki jest ten GI/R zielony i dlatego brzęczy a pod obciążeniem cichnie? Na masce mam naklejke ze powinien byc GI/A.

Właśnie ten zielony wprowadzono aby wyeliminować brzęczenie szczególnie uciążliwe zima przy niskich temperaturach na starym gęstym oleju. Z tym, ze jak auto długo jeździło na czerwonym po przejściu na zielony mogły się pojawić problemy z wyciekami co tez powoduje brzeczenie. Ogólnie układ wspomagania w tym aucie im troche nie wyszedł ;)

Witam.
Chciałbym napisać kilka słów tak w gwoli informacji. Jakiś czas temu zaczęło mi mocno buczeć wspomaganie (im wyższe obroty silnika tym głośniejsze buczenie). Stan płynu był w normie ale płyn w zbiorniczku mocno się pienił i wzburzał. Po przeczytaniu w/w wątku wymieniłem zbiorniczek na nowy (poliftowy) oraz cały płyn z tutela GI/A koloru czerwonego na tutela GI/R koloru zielonego. Teraz wspomaganie jest jak nowe.
Wszystkim doradzającym wielkie dzięki i pozdrawiam.

U mnie po naprawie tego węża od wspomagania też słychac pompę na postoju,trzeba będzie zmienić płyn na zielony i zobaczymy czy się poprawi

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

To może nie być dobry pomysł, jeśli chodzi o dalsze życie pompy i magla.

Tak myślisz,może trzeba się przyzwyczaić do tego pomruku
Dodam jeszcze,że płyn się nie pieni i jest czysto czerwony

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót