[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Orientujecie się ile kosztują nowe węże do układu wspomagania ?
U mnie właśnie czuć wibracje na kierownicy i w końcowej fazie wyprostu kół, kierownica odbija skokami.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Ok 600 złotych szt. Są dwa..

Sprawdź czy masz oryginalne węże czy może już dorabiane.

U mnie właśnie czuć wibracje na kierownicy i w końcowej fazie wyprostu kół, kierownica odbija skokami.

U mnie takie objawy powodowała skorodowana listwa w maglownicy. W końcu uszczelnienia w maglu puściły, auto nagle uziemione i maglownica do wymiany.

Byłem u innego mechanika i mówi ze pompę trzeba zmienić choc tylko popatrzył i posłuchał wiec nie wiem na ile to miarodajne.
Za to od wczoraj wspomaganie totalnie siadło - podczas parkowania i na niskich prędkościach nie idzie kierownicy obrócić. A poza tym jak odpalam silnik to słychac jakby w kolumnie kierownicy takie siorbanie płynu... może to przekładnia?? Płyn w ciągu 10 km jazdy z serwisu wychlapal się na cała lewa stronę silnika. Aso maja się Alfą zająć dopiero 8mego wiec na razie nie jeżdżę by nie pogorszyć sytuacji ale kicha bo długi weekend będę uziemiony.
Dziwne to wszystko bo od przeglądu w Aso w ciągu 2 dni to się totalnie posypało bo wcześniej tylko cicho wyło a teraz się nie da jeździć. A autko z 2011 roku i ma dopiero 30000 km przebiegu.

Witam kolegów. Mam problem ze wspomaganiem, a dokładnie z odgłosami i delikatnymi wibracjami auta. Tydzień temu nabyłem
159-tke i niestety już podczas zakupu przy skręcaniu strasznie buczała pompa wspomagania i były niewielkie wibracje przenoszone na budę auta. Stwierdziłem od razu, że pompa do wymiany ale teraz czytając wasze wypowiedzi zastanawiam się czy to na pewno pompa, a może nieszczęsny zbiorniczek. Dodam tylko, że płyn był na maksimum lecz nie wiem czy się pienił, a teraz pompa jest już wyjęta na wzór do zakupu nowej. W spuszczonym płynie były opiłki i płyn był koloru czerwonego z metalicznym zabarwieniem. Wspomaganie działało normalnie tzn. ciężej niż w Citroenie c4, którego również użytkuje ale z tego co czytam w Alfie 159 chodzi ono trochę ciężej.Jak myślicie to pompa czy zbiorniczek do wymiany?

U mnie takie objawy powodowała skorodowana listwa w maglownicy. W końcu uszczelnienia w maglu puściły, auto nagle uziemione i maglownica do wymiany.

Identycznie jak u mnie. Od 2 lat gumowania na kierownicy delikatne, wczoraj po postoju plama pod autem, brak wspomagania. Niestety leje się z magla jak z konewki. Trzeba robić. Jakieś rady?

Witam Panowie,
Potrzebuje namiary na zbiorniczek do Alfy 159 1.9 JTDm 150 KM z 2007 roku. Zbiorniczek jest z maja 2007. Ostatnio słyszę przy skręcaniu delikatne buczenie pompy, ale wspomaganie działa dobrze. Ubyło troszkę płynu w zbiorniczku (jest poniżej minimum), płyn koloru czerwonego. Gdy po jeździe otworzyłem zbiorniczek to było dużo "bąbelków" na wierzchu płynu. Zbiorniczek troszeczkę zabrudzony z boku, oraz przewody pod nim. Czy po wymianie zbiorniczka wystarczy tylko uzupełnić 1 l oleju GI/E http://http://allegro.pl/olej-do-wspomagania-atf-dexron-iii-tutela-gi-e-i6793817195.html?reco_id=036a141e-30ef-11e7-b0a5-02a077ba432b&ars_rule_id=201?

Ja też miałem problem ze wspomaganiem i właśnie sie szczęśliwie zakończył. Winny wszystkiemu był zbiorniczek wyrównawczy płynu wspomagania. Zbiorniczek powinieneś dostać od ręki w każdym aso. Ja kupiłem w piasecznie za 144 zl.

Witam Panowie,
Potrzebuje namiary na zbiorniczek do Alfy 159 1.9 JTDm 150 KM z 2007 roku. Zbiorniczek jest z maja 2007. Ostatnio słyszę przy skręcaniu delikatne buczenie pompy, ale wspomaganie działa dobrze. Ubyło troszkę płynu w zbiorniczku (jest poniżej minimum), płyn koloru czerwonego. Gdy po jeździe otworzyłem zbiorniczek to było dużo "bąbelków" na wierzchu płynu. Zbiorniczek troszeczkę zabrudzony z boku, oraz przewody pod nim. Czy po wymianie zbiorniczka wystarczy tylko uzupełnić 1 l oleju GI/E http://http://allegro.pl/olej-do-wspomagania-atf-dexron-iii-tutela-gi-e-i6793817195.html?reco_id=036a141e-30ef-11e7-b0a5-02a077ba432b&ars_rule_id=201?

Wspomaganie buczy bo masz za mało płynu. Płyn się pieni bo gdy jest go zbyt mało to pompa łapie powietrze (piana) i wydaje niepożądane dźwięki. Dolej płynu, zostaw zbiorniczek w spokoju.

Hej. Mam podobny problem jak wszyscy, czyli dziwne zachowanie wspomagania przy ruchach parkingowych oraz "gumowate" odczucie tarcia. Auto 2006, wg mojego rozumowania odczytu daty zbiorniczek jest z 09/2009 (nie wiem czy to juz ten poprawiony?). Plyn czerwony, stan w normie, od 1,5 roku nic nie dolewane. Chcialem juz zamawiac Tutele GI/E oraz zbiorniczek w ASO, ale sprawdzilem dzisiaj dwie sprawy o ktorych piszecie, no i u mnie nie ma takich objawow - mianowicie - po jezdzie plyn nie jest spieniony, przy ruchach kierownica nic sie nie pieni ani nie przelewa - tafla plynu troszke sie buja, no ale to dlatego ze i auto sie buja. To w koncu mam wymienic ten zbiorniczek, czy nic to nie da? ehh.

Auto przed moim posiadaniem bylo w rekach zagranicznego forumowicza alfaowner, wiec pewnie znal problem modelu. Pewnie to i on zbiorniczek wymienil. Ale czy moglby on zepsuc sie po raz drugi, jezeli zamontowany byl ten poprawiony?

Uszkodzenie/zabrudzenie zbiorniczka zazwyczaj wiąże się nie z "gumowaniem", a z zapowietrzaniem układu i buczeniem pompy. Za gumowanie często odpowiedzialna jest zużyta/skorodowana maglownica.

Znajomi forumowicze z mojego miasta również mają te gumowanie/wibracje na kierownicy mimo, iż jeden z nich ma wymieniony magiel na NOWY, drugi ma nową pompę wspomagania i dalej to samo. Żeby było gładko to chyba trzeba byłoby cały układ wymienic...

Dlatego nie napisałem, że za gumowanie zawsze odpowiedzialna jest maglownica, bo bywa różnie. Jednak z własnego doświadczenia oraz z wielu postów w tym temacie twierdzę, że jest to częsta przyczyna. :) U mnie po wymianie magla na regenerowany gumowanie zniknęło, a kierownica chodzi lżej.

Tak tak, właśnie z tego względu, ze bywa różnie warto się najpierw zastanowić czy gra jest warta świeczki jeśli narazie wszystko działa :-)

Moim (i nie tylko) zdaniem gumowanie to nic innego jak spadki ciśnienia. Tu należy skierować się w kierunku zaworu utrzymującego stałe ciśnienie w układzie.

Zawór czyli ta wieksza śruba na maglu patrząc z góry tak ? Jeśli tak to ja wymieniłem działający zawór na nowy z autosklep24 i bez oczekiwanego efektu właśnie

Zawór czyli ta wieksza śruba na maglu patrząc z góry tak ? Jeśli tak to ja wymieniłem działający zawór na nowy z autosklep24 i bez oczekiwanego efektu właśnie

A czy Twoje wspomaganie zmienia charakterystykę wraz ze wzrostem temperatury płynu?
U mnie zimne chodzi lżej niż ciepłe :) Bardzo mnie to dziwi bo w każdym innym samochodzie miałem albo brak różnicy , albo ciepłe lepsze niż zimne.

Amortyzatory
Powrót