[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

A czy Twoje wspomaganie zmienia charakterystykę wraz ze wzrostem temperatury płynu?
U mnie zimne chodzi lżej niż ciepłe :) Bardzo mnie to dziwi bo w każdym innym samochodzie miałem albo brak różnicy , albo ciepłe lepsze niż zimne.
Też tak mam. Ogólnie dziwna sprawa z tym i dalem spokój. U mojego ojca w sw z 07r chodzi super a wszystko takie samo silnik itd.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

U mojego kuzyna też chodziła tak jak nasze tyle, że pompa zaczęła chrobotać i zmienił na inną używaną. Nie wiem z którego modelu i rocznika, ale wspomaganie chodzi lekko jak w mercedesie....
Paradoksalnie to "gumowane" bardziej mi się podoba. :)

Czy możliwe jest ,żeby pompa zaczęła wyć po zaparkowaniu przodem na wzniesieniu ?
Nie dawała jakiś objawów zużycia ,i nagle dziś rano odpalam ,a tu wycie:mad: ,później ucichło ale delikatnie,za to wieczorem odpalam i wyła całą drogę z pracy :(
Czy wymiana płynu coś pomoże ?

Jeśli poziom płynu był bliski minimum, to jest taka możliwość. Ten układ jest bardzo wrażliwy na nieodpowiedni poziom oleju.

Czy możliwe jest ,żeby pompa zaczęła wyć po zaparkowaniu przodem na wzniesieniu ?
Nie dawała jakiś objawów zużycia ,i nagle dziś rano odpalam ,a tu wycie:mad: ,później ucichło ale delikatnie,za to wieczorem odpalam i wyła całą drogę z pracy :(
Czy wymiana płynu coś pomoże ?
Gwarancji Ci nikt nie da że pomoże, ale to najtańszy sposób na sprawdzenie. Teoretycznie nie powinna się rozjechać pompa w tak szybkim czasie jak stałes na wzniesieniu. a twój płyn jak wygląda?? Mętny?

Dolewka płynu pomoże...ale ja bym zaczął szukać wycieku bo ubytek płynu w sprawnym układzie nie jest normalny.

Już wszystko jasne,choć może nie do końca.
Rano pod samochodem zastałem czerwoną kałużę,w zbiorniczku prawie pusto,dolałem atf dexron 2 ,odpowietrzyłem i pompa cicho chodzi ale skądś kapie,zaprowadziłem do mechanika i dziś wieczorem albo jutro będę wiedział ,gdzie jest wyciek.
Na szybko z góry przekładnia wygląda na suchą,ale pewności nie mam

Ok,dzięki będę pamiętał
Płyn i tak pewnie do wymiany

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Bella już jeździ ,pękł przewód ,ale po regeneracji jest ok ;)

A czy Twoje wspomaganie zmienia charakterystykę wraz ze wzrostem temperatury płynu?
U mnie zimne chodzi lżej niż ciepłe :) Bardzo mnie to dziwi bo w każdym innym samochodzie miałem albo brak różnicy , albo ciepłe lepsze niż zimne.
Charakterystyka mojego wspomagania zmienią się wraz z temperaturą. Miałem okazję przekonać się tego na 100 procent w moim półrocznym użytkowaniu auta. Dziś wystartowalem o 5 rano przy 9 stopniach na 3 godzinną trasę. Auto po nocy wychlodzone, wspomaganie chodzi w miarę lekko z wyczuwalnymi wibracjami na kierownicy. Ta sama trasa powrotną godziną 16 auto stało cały dzień na słońcu(wreszcie wiosna) temperatura początkowa na termometrze 32.5 st, temp otoczenia 23. Natychmiast po uruchomieniu auta wspomaganie zdecydowanie chodziło ciężej ale już bez takich wibracji na kierze... ja to nie wiem o co to chodzi :-) taka ciekawa jeszcze rzecz, na gorąco padał sprzęgła chodzi bardziej z oporem. Rano lekko cała drogę, powrotnie już ciężej.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Panowie, po lekkim nagrzaniu się silnika, coś wyje jak cholera. Nasila się przy kręceniu kierownicą, zmniejsza przy zwiększeniu obrotów silnika. W zbiorniczku piany nie ma, ale pojawiają się bąbelki w płynie. Domyślam się, że pewnie pompa albo zbiorniczek, ale pytanie jest takie - ile tak mogę przejechać? Do jednego warsztatu w Krakowie mam 2 km, do autka.pl z 15 km. Nie chciałbym, żeby np jakiś pasek się zerwał i razem ze wspomaganiem do roboty będzie silnik ;p

Jeśli nie masz przy tym kałuży pod autem i płynu nie ubywa to dojedziesz nawet do autek, tylko spokojnie.

W którym miejscu znajduje się w zbiorniczku to sitko? Wykręciłem cały zbiornik, nic mi w nim nie lata, w srodku nie widze żadnego sitka.

Mam zbiornik z 13r. Mecze się z gumowaniem-tarciem przy kręceniu oraz ciężkim chodzeniem kierownicy.

Wcześniej maglowncia była regenerowana przez poprzedniego właściciela jednak po roku lało się z niej i były luzy. Kupiłem używaną sprzedawca rzetelny, twierdził że sprawna. Po założeniu i zrobieniu 200km pojawiło się tarcie, kierownica na niej chodzi dalej tak samo ciężko jak na poprzedniej.

Wymieniłem 2x płyn Dexron III, zawór oraz podkładkę i pomogło na 1 dzień jeśli chodzi o gumowanie, no może jest trochę cichsze teraz.

Kierownica generalnie chodzi lekko przez 10s na zimnym silniku, potem już ciężko.

Pod korkiem mam biała maź,jakby się pienil płyn. 18493611_1533072810036460_2009936527_o.jpg

Maglowncia sucha, pompa też. Na przewodach nie widzę wycieków, aby były gdzieś wilgotne na łączeniach itd. Na sparciałe również nie wyglądają. Jak ściskam przewód zbiorniczek-maglownica to otworek w korku się podnosi, więc ciśnienie chyba nie ucieka nigdzie.

Powoli mnie trafia, co zrobić? Gdzie szukać przyczyny?

Czytałem że poleca się sprawdzenie węża, który to (1,2,3)?Bez tytułu.jpg

Ostatnia edycja:
Powoli dochodzę do przekonania, że ten typ tak ma.

U mnie chwilowo pojawiły się przykre objawy po tym, jak zostawiłem zaparkowane auto z mocno skręconymi kołami (celowo, żeby obejrzeć opony). Potem buczało i gumowało przez parę minut. Ostatnio również mam zasyfiony zbiorniczek, więc się pieni płyn i wybija odpowietrznikiem. Zbiorniczek jest nowy, tak samo jak wąż pompa-maglownica oraz śrubka-zawór. Czy ten typ tak ma? Nie powinien. Wymienię płyn, wyreguluję jego poziom i zobaczymy...

Amortyzatory
Powrót