[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Wiem że to nie pod ten temat ale mam problem dzisiaj jak jechałem to zapaliła mi sie kontrolka check. Podłączyłem pod fes'a i wyszedl błąd P2081, nie moż ago skasowac. Jakieś propozyje ?

Zamówiłem już zbiorniczek w ASO. Z racji tego, że w starym zbiorniku jest czerwony płyn to kupiłem też zamiennik Tuteli GI/E. Tylko nie wiem czy ten zamiennik będzie dobry. W sklepie zapewniono mnie, że ten olej powinien się nadać i że ma te same właściwości co Tutela GI/E. Mam zatem pytanie, czy olej do wspomagania firmy K2 ATF III D nada się do uzupełnienia ewentualnych ubytków oleju po wymianie zbiorniczka? Czy ktoś miał styczność z tym płynem?

Na etykiecie jest napisane, że spełnia wymagania jakościowe norm: GM DEXRON III, MB 236.1, ZF TE-ML 09, 14, M2C 166H, MERCON, ALLISON C-4, CAT TO-2

Pozrawiam

Tak każdy dexron 3 będzie ok

Elo dopadła mnie przypadłość zwana zbiorniczek ( przynajmniej tak myślę po przeczytaniu wątku ) . Pieni się w zbiorniczku jak auto na chodzie ( jeszcze nie wyciska bo dzieje mi się tak dopiero dzionek - z nienacka ) , po postoju jak zapale auto to cisza ,dopiero po chwili zaczyna się odzywać . No i pytanko : W TUR Bytom - nie ma ( w ogóle te ASO jakieś niechętne do współpracy bo już wcześniej byłem ze skrzynią u nich i "weż Pan wylyz " ) , Ganinex Katowice -130pln ale muszę podjechać , zaliczkować i za 2-3 dni do odbioru . Wie który gdzie w obrębie Bytom-Katowice-Gliwice dostanę takie cuś nowe od ręki???
No i druga kwestia : Nie słyszałem by taki problem występował w Vectrach C Cdti ( czyli ten sam motor co u nas ) i się zastanawiałem nad założeniem zbiorniczka z Vectry . Coś ,ktoś???

Miałem te zbiorniki, ale ostatnio nikt nie przyjeżdża z tym jedynie chyba wtorek jest realny nazar

Dołączę do tematu. U mnie w Alfie 159 z silnikiem 1.9 JTDm od około tygodnia też pojawiło się takie jakby tarcie gumy na postoju i przy niskich prędkościach, po przeczytaniu wątku wiem już, że jest to zjawisko "gumowania". Zatem stosując się do zaleceń, zajrzałem do zbiorniczka płynu wspomagania i nie widać w nim żadnego burzącego się płynu podczas kręcenia kołem kierownicy. Zauważyłem za to coś innego. Po odpaleniu auta słychać takie słabe "buczenie" (wydaje mi się, że dochodzi ono gdzieś z okolic ściany grodziowej. Przy dodawaniu gazu "buczenie ustaje...Co w tej sytuacji należałoby sprawdzić na samym początku? I czy wymiana zbiorniczka pomogłaby zwalczyć ten efekt? Płyn w zbiorniczku jest czerwony.

Pozdrawiam Adam
Co do buczenia, to przeczytaj ten temat. Post nr 4 u mnie załatwił sprawę.
http://www.forum.alfaholicy.org/159...anym_silniku_na_zimnym_cicho-post1535284.html

Nazar masz aktualnie zamontowany poliftowy zbiorniczek? Bo w tych właśnie pozmianowych uszkodzenie zbiornika nie występuje.

Nazar masz aktualnie zamontowany poliftowy zbiorniczek? Bo w tych właśnie pozmianowych uszkodzenie zbiornika nie występuje.
Nie. Moja Alfa ma na nieszczęscie date rejestracji maj 2008 i w papierach Holenderskich 2008 ale jest z wczesnego 2007 czyli przedlift.
PS. Czyli w poliftowym zbiorniczku zmienili konstrukcję samego zbiorniczka? Jak tak to nie ma problemu i kupię w ASO . Pytam o Saaba i Vectrę bo mają zwyczajne zbiorniczki a ten sam silnik co w Alfie.

Ostatnia edycja:
Wystarczy kupić w aso nowy zbiornik i po kłopocie nie ma co kombinować z vectry

Wystarczy kupić w aso nowy zbiornik i po kłopocie nie ma co kombinować z vectry
To ja wiem :D Tylko ,że w Aso mają na zamówienie a z Vectry mogę mieć i na dziś . Po drugie jak koledzy mają rację i ten poliftowy zbiorniczek jest inny , poprawiony to ma sens a jak nie to za jakiś czas mogło by się wydarzyć to samo dlatego myślałem nad zwyczajnym zbiorniczkiem czy to z Vectry czy Saaba i spokój mieć .

Nie ma co... Kup zbiorniczek w alfie. to samo przechodziłem. Teraz zaczyna sie u mnie temat z rurą z intercoolera ;/

Nie ma co... Kup zbiorniczek w alfie. to samo przechodziłem. Teraz zaczyna sie u mnie temat z rurą z intercoolera ;/

Tak zrobię:). Jakby nie forum to pewnie już bym targał pompę bo kto by pomyślał ,że przez zbiorniczek wspomaganie wyje. Takie rzeczy tylko w Alfie ;)

kup w alfie ,kup w alfie :)

Jak w 159 rozpoznać, czy zbiorniczek który mam obecnie, jest starego czy nowego typu ? Po dacie produkcji ? Będę brał się za regenerację maglownicy, przy okazji wymianę płynu i tak się zastanawiam, czy zbiorniczek zostawiać czy też zmienić... A jeśli zrobił ktoś to przede mną to szkoda kasy

Date mmasz wybitą na górze.

Zbiorniczek wymieniony , płyn także ( dziękuję za podpowiedz co do metody z wężem powrotnym włożonym do bańki ) . Szybka metoda na wymianę płynu bez rozkręcania niczego poza zbiorniczkiem . Wspomaganie chodzi jak nowe :D

Amortyzatory
Powrót