• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Niestety po malej trasie skrzypi dalej :( Zacząłem szukać w którym miejscu skrzypi i znalazłem (poniżej zdjęcie).
Pokaż załącznik 102549

Czy ktoś może mi napisać czy w tym miejscu podczas delikatnych ruchów kierownicą połączenie powinno się ruszać? U mnie występuje ruch w lewo i prawo ok 2 mm. Z drugiej strony nic się nie rusza. Czy jest tam jakieś gumowe połączenie? Da się to jakoś łatwo naprawić czy trzeba reklamować maglownicę?

Jesteś pewien, że to tam jest luz, a nie między drążkiem a osłoną? To prawie niemożliwe, żeby drążek kierowniczy miał luzy w tym miejscu. Swoją drogą jak nalałeś wody pod osłonę to będziesz miał w szybkim tempie magiel do naprawy.

Drążek - http://allegro.pl/alfa-159-brera-spider-oslona-drazka-kierowniczego-i3348161726.html

Końcówka drążka - http://allegro.pl/koncowka-drazka-kierowniczego-alfa-159-brera-prawa-i3397328918.html

Jesteś pewien, że to tam jest luz, a nie między drążkiem a osłoną? To prawie niemożliwe, żeby drążek kierowniczy miał luzy w tym miejscu. Swoją drogą jak nalałeś wody pod osłonę to będziesz miał w szybkim tempie magiel do naprawy.

Drążek - http://allegro.pl/alfa-159-brera-spider-oslona-drazka-kierowniczego-i3348161726.html

Końcówka drążka - http://allegro.pl/koncowka-drazka-kierowniczego-alfa-159-brera-prawa-i3397328918.html

Kurcze teraz rozumiem, pewnie mam luz gdzieś na tym przegubie drążka kierowniczego znajdującego się pod osłoną. Możliwe że wymiana drążka pomoże. Wodą lałem nie ściągając osłony to chyba tak od razu nie zniszczyłem magla. W końcu jak pada to też przecież tam leci woda.

- - - Updated - - -

Kurcze teraz rozumiem, pewnie mam luz gdzieś na tym przegubie drążka kierowniczego znajdującego się pod osłoną. Możliwe że wymiana drążka pomoże. Wodą lałem nie ściągając osłony to chyba tak od razu nie zniszczyłem magla. W końcu jak pada to też przecież tam leci woda.

Przyjrzałem się jeszcze raz, naprawdę mam luz tam gdzie zaznaczyłem. Doczytałem, że są dwa rodzaje drążków, te nowsze maja tłumik drgań i to chyba na nim jest luz i to skrzypi. Jak by to był drążek bez tłumika o równej średnicy to wtedy niemożliwe by było aby tam występował luz.

Wszystkie moje przypuszczenia okazały się błędne. Po wizycie u mechanika stwierdzono uszkodzoną maglownicę tak więc wytrzymała całe 1000 km po regeneracji. Zmuszony jestem reklamować.

witam. Mam pytanie. Czy można jeździć z bulkającym płynem w zbiorniczku?
U mnie wspomaganie zaczęło wyć naglę. Maksymalne kręcenie w lewo i w prawo uciszyło troszkę sprawę. Bulgotanie pozostało. Czy dalsze jeżdżenie z tym może uszkodzić coś?

Ostatnia edycja:
u mnie tez pojawilo sie nagle bez zadnych oznak ze moze to nastapic.Ja wymienilem bardzo szybko.Zrobilem ok.100 km bo nie chcialem z tym jezdzic.Mozna uszkodzic pompe wspomagania

witam. Mam pytanie. Czy można jeździć z bulkającym płynem w zbiorniczku?
U mnie wspomaganie zaczęło wyć naglę. Maksymalne kręcenie w lewo i w prawo uciszyło troszkę sprawę. Bulgotanie pozostało. Czy dalsze jeżdżenie z tym może uszkodzić coś?

Możesz uszkodzić pompę wspomagania. Wymień zbiorniczek jak najszybciej...

A gdzie mogę kupić na terenie Katowic zbiorniczek i płyn? Tylko ASO?

Płyn gdziekolwiek, zbiorniczek kup w ASO.

Jak się nazywa olej do wspomagania który był wlewany przez ASO Alfa Romeo (czerwony)??

Tutela GI/E.Moze byc inny tylko musi byc DEXTRON III.Wystarczy poczytac troszke temat.Pisalem o tym gdzies w okolicach 43 strony,a inni juz nie raz pisali o tym na forum

Zbiornik wymieniony, olej nowy wlany. Zanikły wszystkie zgrzyty :)

- - - Updated - - -

Ja za 1 litr dałem 50 zł.

Amortyzatory
Powrót