[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No właśnie Mariusz, daj znać co się dzieje po wymianie zbiorniczka.
Powiedz jeszcze, czy kupując podawałeś VIN, albo może nr. części?
Pozdrawiam.
- Rafał

Rafał, podawałem numer VIN. Gościu mi powiedział, że z katalogu wynika, że była zmiana i właśnie po numerze VIN wyskoczyło, że zbiorniczek pozmianowy.

Zmiana nastąpiła w 2009 roku, nr katalogowy zbiornika - 51880990.

Rafał, podawałem numer VIN. Gościu mi powiedział, że z katalogu wynika, że była zmiana i właśnie po numerze VIN wyskoczyło, że zbiorniczek pozmianowy.
ale samochód masz starszy? Rozumiem, że automatycznie podając VIN starszego modelu 159 przypasują pozmianowy zbiornik?
Zmiana nastąpiła w 2009 roku, nr katalogowy zbiornika - 51880990.
O widzisz, dzięki wielkie, chyba czeka mnie to samo, czekam jeszcze co Mariusz powie po wymianie zbiorniczka na nowy.

O widzisz, dzięki wielkie, chyba czeka mnie to samo, czekam jeszcze co Mariusz powie po wymianie zbiorniczka na nowy.

U mnie niestety nie pomogło, ale to pewnie zasługa tego, że poprzedni właściciel jeździł ponad rok z buczącym wspomaganiem i już tylko wymiana pompy u mnie pomoże (mam nadzieje :P )

Ja to będę robił w przyszłym tygodniu to podzielę się wrażeniami. Z tym, że u mnie nic nie buczy. Tylko mam to gumowanie/mrowienie na kierownicy, nic poza tym.

U mnie niestety nie pomogło, ale to pewnie zasługa tego, że poprzedni właściciel jeździł ponad rok z buczącym wspomaganiem i już tylko wymiana pompy u mnie pomoże (mam nadzieje )
U mnie nie buczy, jest tylko efekt tzw gumowania, czyli takie "zrywanie"
Pozdrawiam.
- Rafał

No to masz tak samo jak ja, więc pewnie wymiana zbiorniczka i zalanie nowego płynu problem zlikwiduje, tak jak w przypadku większości kolegów.

Witam
Panowie kto ma zamiar wymienić zbiorniczek, bo w takim razie chyba bede musiał kupić ten płyn GI/R - Zielony

mogę komuś odsprzedać za grosze GI/E - CZERWONY

pytałem kumpla i mi powiedział że jak mam taki rdzawo-żółty to raczej się taki zrobił z koloru zielonego.

Mariuszoles sorry że Ci jeszcze raz głowe zawracam ale czy mógłbyś z tego swojego ze zbiorniczka wylać parę kropel na biały papier toaletowy
i zrobić zdjęcie i wkleić na Forum? ciekawi mnie czy bedziesz miał kolor zielony czy taki jak u mnie, rdzawo żółty

Postaram się jutro po południu. Szkoda, że wcześniej nie dałeś znać, że chcesz opylić GI/E. Na pewno wziąłbym :) tyle że już zamówiłem i jutro ma przyjść pocztą :/

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

ryki 67 - rzuć okiem na priv.

---------- Post added at 21:40 ---------- Previous post was at 21:30 ----------

Na białą chusteczkę nakropiłem płyn ze swojego zbiorniczka z 2006 r.,po czym powołałem rodzinne konsylium ( większość kobiety ) i stwierdzono jednogłośnie ,że widzą blado - czerwony kolor oraz ,że to nie leżało obok żółto - rudego.Wnioski nasuwają się same...:)

Rafal, dobrze pamietam, ze Ty sam chciales naprawiac zbiorniczek?
Tak, dobrze pamiętasz, otóż zdemontowałem go, ale nie rozklejałem, a tylko przedmuchiwałem wysokim ciśnieniem powietrza z kompresora. Generalnie w moim zbiorniczku nie ma niczego co w jakiś sposób utrudniałoby przepływ płynu, zarówno w jedną jaki w drugą stronę.
Zamontowałem zbiorniczek z powrotem, ale to przedmuchiwanie oprócz potwierdzenia drożności niczego nie dało.
Zbiorniczek nie kosztuje majątku, więc pewnie go wymienię, zastanawiam się jedynie nad zasadnością tego rozwiązania, czy coś to pomoże i zwalczy "gumowanie".
Pozdrawiam.
- Rafał

Tak, dobrze pamiętasz, otóż zdemontowałem go, ale nie rozklejałem, a tylko przedmuchiwałem wysokim ciśnieniem powietrza z kompresora. Generalnie w moim zbiorniczku nie ma niczego co w jakiś sposób utrudniałoby przepływ płynu, zarówno w jedną jaki w drugą stronę.
Zamontowałem zbiorniczek z powrotem, ale to przedmuchiwanie oprócz potwierdzenia drożności niczego nie dało.
Zbiorniczek nie kosztuje majątku, więc pewnie go wymienię, zastanawiam się jedynie nad zasadnością tego rozwiązania, czy coś to pomoże i zwalczy "gumowanie".
Pozdrawiam.
- Rafał

Hej
Słuchaj no z tego co ja czytałem to miało być tak że nie tylko zbiorniczek był powodem ale również gęstość płynu dlatego zdecydowali się na zmianę na ten zielony,
ale to mówię tylko teoretycznie z literatury.
CZY MOŻESZ WYLAĆ TROSZKĘ I ZROBIĆ ZDJĘCIE CELEM PORÓWNANIA KOLORU
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Hej
Słuchaj no z tego co ja czytałem to miało być tak że nie tylko zbiorniczek był powodem ale również gęstość płynu dlatego zdecydowali się na zmianę na ten zielony,
ale to mówię tylko teoretycznie z literatury.
CZY MOŻESZ WYLAĆ TROSZKĘ I ZROBIĆ ZDJĘCIE CELEM PORÓWNANIA KOLORU
pozdrawiam
Oczywiście, że mogę. W zasadzie mam dylemat co zrobić z płynem kiedy wymienię zbiorniczek? Tzn nie wiem jaki mam i nie wiem jaki zalać, opinie są podzielone. Nie wiem czy przypadkiem nie zacząć od wymiany płynu, a dopiero w następnej kolejności jeśli to nie pomoże zapodać nowy zbiorniczek, taką teorię snuję na podstawie tego, że pisano tutaj o uszkodzonym zaworku w zbiorniczku, a tymczasem nic nie ogranicza przepływu płynu przez mój zbiorniczek, ponadto data wybita na nim sugeruje, że jest to wersja poprawiona.
Pozdrawiam.
- Rafał

Witam dzisiaj wymieniłem zbiorniczek i zalałem zielony płyn i dalej wyje czyli pompa do wymiany??? czy jeszcze zalać różowym?????

absolutnie jak już zalałes zielony to czerwonego nie wolno bo jest gęstszy,
a jaki miałeś przed wymianą? płukałeś układ?
jak masz stary zrób zdjęcie jakiego był koloru

przedtem coca cola wymieniłem na zielony 3 razy był płukany układ i wymieniłem na różowy pompa jakby troche ciszej wyła..ale jeszcze ją słychać...to co nowa pompa???

ryki67... mam zrobioną fotkę na białej chusteczce tego koloru płynu. Nie jest to dobre zdjęcie ale nie mam aparatu foto.
Nie wiem jak wygląda ten zielony kiedy jest już trochę podchodzony.
Zdjęcie0053.jpg

Zerknij i odpowiedz proszę.

Z góry dzieki.

trochę był ciemniejszy jeździłem miesiąc na zielonym i taki kolor był po miesiącu teram mam różowy ,,pojeżdże dzisiaj może coś sie zrobi i przestanie wyc a jak nie to nowa pompa

Amortyzatory
Powrót