[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Jakis czas temu miałem problem z pompą wspomagania oraz wężem od tej pompy ( ten do maglownicy jesli sie nie myle- długi aluminiowo-gumowy ). Pompa wymieniona na nowa a wąż oddałem do zakucia i nie ma z nim problemu, chodzi tak jak przed naprawa- czyli da sie je zakuwać i nie miec z nimi problemu :)

Czy da się ten przewód wymienić od góry? Jak dojscie do maglownicy? No i Jak odkręciliście go przy pompie? .

Da się wymienić, trzeba trochę pokombinować z podkładkami od strony magala aby nie spadły podczas montażu.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Da się wymienić, trzeba trochę pokombinować z podkładkami od strony magala aby nie spadły podczas montażu.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Zamówiłem nowy,udało mi się za 470 zł + 25 przesyłka. Więc nieco taniej niż normalnie.Możesz mi jeszcze napisać jak odkręciłeś od pompy? Jakim kluczem,no i czy trzeba sciągać coś bo obrócić kluczem....masakra... Czy korzystałeś z jakiś otwartych nasadek.

Odświeżę temat wadliwych zbiorniczków płynu wspomagania, czy problem dotyczy również wersji 159 z silnikiem 1,8mpi. Poniżej zdjęcie mojego zbiorniczka.159 1,8mpi.jpg

Odświeżę temat wadliwych zbiorniczków płynu wspomagania, czy problem dotyczy również wersji 159 z silnikiem 1,8mpi. Poniżej zdjęcie mojego zbiorniczka.Pokaż załącznik 271340

Kolego chyba nikt nie pisał bo tych aut jest mało. Może też byc problem. Jak się nie pieni, nie wyje to jezdzij

Niestety właśnie zaczynają się komplikacje ze wspomaganiem "gumowanie na kierownicy" i jęki z pod maski przy maksymalnym odkręceniu kiery.

zbiorniczek to pikuś 15 min roboty. Ja jutro bądz w piątek wymieniam przewód wspomagania. Oby się bezproblemowo odkręcił:)

Pikuś czy nie, nieistotne ważne by wymienić tę właściwą część układu a nie na chybił trafił. Dlatego proszę o pomoc.

Pikuś czy nie, nieistotne ważne by wymienić tę właściwą część układu a nie na chybił trafił. Dlatego proszę o pomoc.
Jaką pomoc?
Nie ma jasnowidza tutaj. Być może maglownica, być może przewód, może być tez zbiorniczek jeśli wypadło w nim sitko lub jest zabite brudem. Czy płyn był kiedykolwiek wymieniany?

Hej, czy ktoś się orientuje jak założyć pasek ten pomocniczy, co idzie na pompę wspomagania i sprężarkę?Czy istnieje jakiś sposób?

Kluczem 14 i jakąś przedłużka (chyba że masz dużo siły) odciagnij w stronę przodu auta napinacz i druga osoba zakłada pasek. Pierw zakładasz na wszystko, a na końcu tylko narzucasz na alternator, gdy ktoś ci naciagnie wyżej wspomniany napinacz.
Trochę wprawy i to jest 5 min roboty. Na początku może być męczarnia. Da się to zrobić bez kanału. Ale na kanale łatwiej pozakładać odpowiednio pasek.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Dzięki kolego za zainteresowanie, ale chodzi mi o pasek ten elastyczny - to jest alfa JTS, tam mam pasek wielorowkowy który zakładam napinaczem, a jeszcze jest taki elastyczny który napędza pompę wspomagania i jest na sprzęgle sprężarki.Juz zorientowałem się że muszę mieć specjalny przyrząd żeby go naciągnąć do pasków elastycznych ale czy jest jakiś patent żeby to zrobić bez tego przyrządu?

Odwieczny temat wspomagania

Witam. Problem z szuraniem wspomagania wymieniona pompa wymieniony zbiorniczek plukanie teraz czas na zawor zwrotny sruba wspomagania od magla do pomby czy moze mi ktos pomoc gdzie moge kupic z gory dziekujei pozdrawiam alfamaniakow.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witaj
Wysłałem ci info na priv

Cześć wiem że zakładałem nowy temat ale.. może ktoś wie dlaczego na postoju mam drgania kierownicy jak skręcam? Jak jadę przez rondo jest podobnie.. dodatkowo cały czas jest brzęczenie? buczenie pompy? (Nie widzę zależności przy wyższych obrotach silnika)
Nowa pompa BOSCH OE (na wcześniejszej to samo, na zamienniku tak samo SKV z resztą padła po 2dniach xd).
Nowy wąż wspomagania
Nowy zbiorniczek
Nowy płyn czerwony do wspomagania Rivioli
Nowy pasek wieloklinowy oraz wszystkie możliwe rolki.
Brak jakichkolwiek luzów na zawieszeniu.
BRERA 2.0JTDm

Może komuś pomoże to co ja zrobiłem. Miałem gumowanie wspomagania po tym jak został zakuty wąż na krótkim odcinku i powiem tak że jeżeli pękną wąż na krótkim odcinku to lepiej kupić nowy bo ciężko znaleźć firmę która dobrze zakuje ten krótki odcinek , długi miałem zakuty i było okej ale jak już krótki zakuli to się zaczęło gumowanie . Kupiłem nowy i cisza . Przy okazji wymieniłem pompę i zbiorniczek i płyn z 3 razy także nie zaoszczędziłem pozdrawiam .

Amortyzatory
Powrót