• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Woda dostaje się do wnętrza auta

Witam
Od jakiegoś czasu mam problem jak w temacie. Nie wiem tylko, czy uszczelka E, którą wklejacie w miejsce starej rozwiąże mój problem, ponieważ ta znajduje się jakieś 10 cm pod miejscem, którym woda dostaje się do wnętrza. Mokro jest po deszczu na postoju(nie zawsze, ale coraz częściej). Poniżej fotki

20160209_144827.jpg

Dzisiaj jeszcze zrobiłem kilka zdjęć, które jak mi się wydaje pokazują, że problem nie tkwi w uszczelce dolnej drzwi. Pierwszy raz zauważyłem krople na słupku
20160322_080508.jpg20160322_080618.jpg20160322_080604.jpg

Jedno pytanie. Którą uszczelkę wymieniać?

Chyba nie przeczytałeś tego wątku. Musisz zdjąć boczek tapicerki by zobaczyć/zrozumieć którędy woda się dostaje

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Dokładnie kolego, przeczytaj od początku, są nawet foty co, jak i gdzie ;) ale skracając drogę to tak, kupuj uszczelkę "E"

Witam , po przeczytaniu wątku niestety mam nietypowy przypadek . Mam SW i woda zbiera mi się w bagażniku , mam mokry boczek( okiennice) w dolnej części a stamtąd dalej leci do bagażnika. Dzisiaj delikatnie padało ściągłem uszczelkę i zauważyłem że woda wydostaje sie z otworu który znajduje się na wysokości zawiasu klapy bagażnika . Może miał ktoś z czymś takim do czynienia ,z góry dzięki za pomoc

Witam!

Z moją Alfą mam podobny problem, który różni się chyba jednak w szczegółach, od opisanych tutaj przypadków. Mianowicie woda dostała się z tyłu, w miejsce nóg tylnego pasażera, po prawej stronie. Nie widać, żeby woda przeciekała przez uszczelkę, tak jak jest to przedstawione w innych przypadkach. Z tyłu wykładzina jest wilgotna, ale nie mam wrażenia żeby zebrało się tam szczególnie dużo wody. Jadąc, pokonując progi zwalniające, słyszę natomiast, że coś chlupie. Podejrzewam, że woda zebrała się w progu, w związku z zatkanymi kanałami odprowadzającymi wodę. I stąd moje pytanie, czy ktoś z Was orientuje się, gdzie można znaleźć kanaliki, odpowiedzialne za odprowadzanie wody z progów. Mimo poszukiwań nie znalazłem odpowiedzi w tym wątku.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

Są napewno z czoła progu przód oraz tył pod nadkolami. Często siedzi tam sam syf jeśli ktoś tego miejsca nie czyści.

U mnie odetkanie odpływu w drzwiach rozwiązało problem chlupania, bez potrzeby wymiany uszczelki.

Ta uszczelka dolna w drzwiach w miejscu gdzie są odplywy.,jest kiepsko zamontowana. Otwór w uszczelce nie pokrywa się z otworem w drzwiach przez co woda zbiera się pod uszczelką na dole. U siebie rozwiązałem to w ten sposób że odcialem kawałki uszczelki do miejsca gdzie są otwory w drzwiach.Teraz woda swobodnie wypływa.

Panowie Luck, Exocet i MikeDraven, bardzo dziękuję Wam za pomoc. Znalazłem odpływy pod uszczelką i na progach i przeczyściłem. Na razie jest sucho, chociaż chlupanie nie chciało ustąpić. Najbardziej słyszalne było podczas przejazdu przez progi zwalniające i tym bardziej wkurzające, że trudne do zidentyfikowania. Nie uwierzycie, ale problem z chlupiącą wodą w kabinie rozwiązał się zupełnym przypadkiem. Podzieliłem się swoimi spostrzeżeniami z żoną, jak jechaliśmy razem do kina. Też wsłuchała się w odgłos chlupiącej wody i szybko stwierdziła, że to pewnie chlupie ta woda, KTÓRĄ W BUTELCE WPAKOWAŁA DO SCHOWKA OD STRONY PASAŻERA!!! :P Zrobiła to na parę dni przed intensywniejszymi opadami, po których zacząłem słyszeć dziwne dźwięki.

Także Panowie, czasami to nie nasze Alfy zawodzą... winne są nasze kobiety! ;) A tak na poważnie, to mogłem to sprawdzić wcześniej. Ehh... Pozdrawiam! :)

Hehe nieźle ;-) ale i tak dobrze ze posprawdzales te miejsca.

Także Panowie, czasami to nie nasze Alfy zawodzą... winne są nasze kobiety! ;) A tak na poważnie, to mogłem to sprawdzić wcześniej. Ehh... Pozdrawiam! :)

No to dobrze, że problem rozwiązany:) Sprawdzenie zawsze warto zrobić.
A ja tymczasem przechwaliłem, bo chociaż po wyczyszczeniu wszystkich odpływów chlupanie ustało to dzisiaj rano znalazłem kałużę w aucie po drugiej stronie, nie uniknę jednak wymiany uszczelki...

Ostatnia edycja:
Odświeżę temat, uszczelniłem wszystkie blachy drzwi w swojej 159 i nic już do wnętrza nie cieknie, pozostał jedynie problem z puszczającymi lekko szybami w drzwiach tylnych, jak jest deszczowa pogoda to w rogach szyb lekko paruje i wygląda to mało estetycznie, jak pojadę na myjnie bezdotykową to w miejscu zaznaczonym na zdjęciu pokazuje się kilka kropel od wewnątrz na szybie i po całej długości szyba zachodzi parą. Co może być przyczyną? Uszczelka w drzwiach się zużyła?

Bez tytułu2.jpg

Ostatnia edycja:
Odświeżę temat, uszczelniłem wszystkie blachy drzwi w swojej 159 i nic już do wnętrza nie cieknie, pozostał jedynie problem z puszczającymi lekko szybami w drzwiach tylnych, jak jest deszczowa pogoda to w rogach szyb lekko paruje i wygląda to mało estetycznie, jak pojadę na myjnie bezdotykową to w miejscu zaznaczonym na zdjęciu pokazuje się kilka kropel od wewnątrz na szybie i po całej długości szyba zachodzi parą. Co może być przyczyną? Uszczelka w drzwiach się zużyła?

Pokaż załącznik 218100

Dziś na myjni też to u siebie zaobserwowałem. Wcześniej tego nie było.

Weź sobie wiadro lub Karcher i polewaj zobaczysz czy uszczelka przepuszcza najprostszy sposób

Wysłane Huawei P9 przy użyciu Taptalk

No przepuszcza bo na myjni przepuszcza. Uszczelki na szybie są dwie, wewnętrzna i zewnętrzna. Pytanie która? Jeśli ta wewnętrzna to wymiana chyba jest prostsza, bo chyba są one wciskane? Jeśli zewnętrzna, a tak przypuszczam to sprawa jest chyba nieco trudniejsza? Wymieniał ktoś tą zewnętrzną uszczelkę?

Jak odegniesz gumę w zewnętrznej powinny być śrubki ale wydaje mi się że wewnętrzna nie powinna bo jeśli zewnętrzne boczne trzymia tak jak dolna to przepuszczać moga, ale to tylko dedukcja. Musiałbyś obadac na drzwiach które nie ciekna i zobaczyć czy zewnętrzna przepuszcza wtedy masz już pewne.

Trochę niejasno napisałeś. Wg Ciebie to przepuszcza zewnętrzna, tak? Poza tym jak mam sprawdzić czy zewnętrza przepuszcza? Jeśli nie cieknie to zewnętrza i wewnętrzna dobrze trzymają. Tak na marginesie nie kojarzysz czy każda 159 miła w tylnych drzwiach wyprowadzony przewód do podgrzewanych uszczelek? Dla jasności woda pojawia mi się nie u góry szyby tylko w połowie wysokości środkowego słupka i podczas deszczu czy jazdy w deszczu jest sucho. Tylko kiedy ja myjkę i pod ciśnieniem walę wodę to wtedy widać jak leci.

Zewnętrzna dolna przepuszcza w cholerę wody więc przypuszczam że boczne zewnętrzne też fabrycznie przepuszczają. Co do lusterek nie wiem bo fabryczniea grzane.

Amortyzatory
Powrót