• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Woda dostaje się do wnętrza auta

Panowie a ja mam takie może głupie pytanie może nie ale gdzie znajdują się otwory odpływowe ewentualnej wody w drzwiach? Pod tą uszczelką pod drzwiami która jest zamocowana na spinkach czy te otwory od spinek są już same w sobie otworami?

Ewentualnie zamiast uszczelki sylikon bezoctowy i dokoła albo klej do szyb samochodowych i ten sam efekt. Klejem zrobiłem wszystkie drzwi w passacie i jak na razie ani jednej kropli w śroku. A na sylikon chyba już ktoś robił jak dobrze pamiętam. Szybciej i prościej.

Ewentualnie zamiast uszczelki sylikon bezoctowy. A na sylikon chyba już ktoś robił jak dobrze pamiętam. Szybciej i prościej.

potwierdzam, ja zrobiłem tak dwa lata temu. Od tego czasu spokój. Bardzo istotne jest, aby silikon był bezoctowy.

Mi nie o to chodziło:) ale już znalazłem, że otwory odwadniające drzwi znajdują się pod tą dolną uszczelką tylko trzeba ją odchylić (ktoś pisał wcześniej).
A ten silikon bez octowy to pewnie chodzi o neutralny. Łatwiejsza nazwa by szukać gdzieś w marketach.;)

Odświeżę temat bo poradziłem sobie ze swoją powodzią :)

Dziś problem rozwiązałem i gdybym zrobił to na początku to bym pewnie uwinął się w maks 40 minut a tak siedziałem i siedziałem. Ale zrobiłem w końcu :)
Sądziłem że i u mnie jest problem z uszczelką w drzwiach. Ale nie.

Tak to wyglądało zaraz po zdjęciu wykładziny...

166005-woda_dostaje_sie_do_wnetrza_auta-42296i6.jpg

Wzdłuż tych kabli po lewej strony woda lała się strumieniami.

166006-woda_dostaje_sie_do_wnetrza_auta-ywdxdcg.jpg

166007-woda_dostaje_sie_do_wnetrza_auta-qiu2myl.jpg

A teraz rozwiązanie zagadki.

Ten kanał po lewej stronie odpowiedzialny za odprowadzanie wody był w cały zasyfiony na uszczelce przez co woda lała się też obok jego a nie tylko do niego.

Guma widoczna po prawej stronie była wyjęta przez co woda się wlewała do środka i powódź gotowa...

166008-woda_dostaje_sie_do_wnetrza_auta-srshzd6.jpg

Zawaliłem to wszystko klejem dookoła by mieć pewność że nie zaleje mnie ponownie. Próby wypadły pozytywnie, po wylaniu 10L wody w różne miejsca jest sucho :)
Teraz susze całą wykładzinę w domu i może jutro będzie sucha.
Drzwi skoro już rozebrałem to je dla świętego spokoju uszczelniłem od dołu.

Fun fact: czujnik temperatury zew. jest w lewym lusterku.

Załączniki

• 42296I6.jpg
    42296I6.jpg
    68.2 KB · Wyświetleń: 636
  • yWDXdcG.jpg
    yWDXdcG.jpg
    70.8 KB · Wyświetleń: 606
  • QIU2mYl.jpg
    QIU2mYl.jpg
    99.3 KB · Wyświetleń: 594
  • SrshZD6.jpg
    SrshZD6.jpg
    58.8 KB · Wyświetleń: 564
Mi nie o to chodziło:) ale już znalazłem, że otwory odwadniające drzwi znajdują się pod tą dolną uszczelką tylko trzeba ją odchylić (ktoś pisał wcześniej).
A ten silikon bez octowy to pewnie chodzi o neutralny. Łatwiejsza nazwa by szukać gdzieś w marketach.;)
Sylikon dekarski, bezoctowy czy neutralny. Jak zwał tak zwał. idziesz do marketu budowlanego i prosisz o coś co nie wchodzi w reakcje woda-metal.

Ja również u siebie wymieniłem uszczelki na typ E, póki co to prawy przód i prawy tył. Te uszczelki nie parcieją bo są liche ale układ uszczelki jest źle poprowadzony co doprowadza do sytuacji ze w miejscach tych stoi woda i nie możliwości odpływu. Kto się za to zabierze niech zwróci uwagę gdzie jest zaciek wody. Ja od siebie jeszcze proponuję odkręcić głośnik i wymienić pod nim uszczelkę gdyż tam też zbiera się woda.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

I mnie dopadł problem wodny.
Po wczorajszej ulewie poszedłem zobaczyć gdzie cieknie no i wygląda to tak jak na zdjęciu.
Wyciek spod boczka prosto na listwę progową i do wnętrza.
174635-woda_dostaje_sie_do_wnetrza_auta-dsc_0109.jpg

Załączniki

• DSC_0109.JPG
    DSC_0109.JPG
    62.4 KB · Wyświetleń: 753
To wiesz co masz robić. Wszystko jest w wątku. Odpowiednie klucze, czas, cierpliwość i sylikon.

Wiem, wiem. Chciałem tylko pokazać jak to wygląda zaraz po ulewie jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości :)

Ja tam polecam gume do okien polecam też przeanalizować jak poprzednio fabryka dokonała uszczelnienia i gdzie jest wyciek. Otóż okazuje się że niektóre miejsca nie mają odpływu i stąd ten problem. Ja miejsca te dodatkowo uszczelniłem uniemożliwiając gromadzenie wody w tych małych kolankach. Co do wyboru uszczelniacza to silikon też może być ale jak przyjdzie nam demontowac bok po raz kolejny to znów musimy zrywać i kleić znów

Dopadł mnie ten sam problem drzwi przednie lewe. I mam pytanie czy ktoś z was demontowal wykładzinę podłogi z przodu? Bo u mnie jest cała mokra i chciałem to wyciągnąć uprać i wysuszyć.

no tylko trzeba o tym pomyslec zeby kupic bezoctowy silikon
Silikon bezoctowy to silikon dekarski. W każdym markecie budowlanym dokupienia.

- - - Updated - - -

Dopadł mnie ten sam problem drzwi przednie lewe. I mam pytanie czy ktoś z was demontowal wykładzinę podłogi z przodu? Bo u mnie jest cała mokra i chciałem to wyciągnąć uprać i wysuszyć.

Takie trudne że trzeba podać na tacy.;) Stronę wcześniej tj. na 19, kolega własnie ma porobione zdjęcia z demontażu dywaników. Napisz do niego.

Nie wiem czy trudne czy nie wolę zapytać kogoś kto już to robił. Ale dzięki za złotą myśl :D

Czy od strony pasażera (przód) jest w podłodze jakiś korek spustowy albo inne ustrojstwo w podłodze, przez które może dostawać się woda?Wykluczam drzwi bo dywanik jest całkowicie suchy woda, a nawet błoto zbiera się ewidentnie od dołu. Zauważyłem to przy odkurzaniu belli w okienku gdzie można zobaczyć vin pojazdu. Po włożeniu tam ręki jeden wielki syf i gąbki, które podnoszą Wykładzinę są do połowy mokre po mocniejszym przycisnieciu leje się strumieniem. Ma może ktoś jakiś pomysł na to? Mam urlop jutro mnie czeka trasa, ale zaraz po powrocie chciałbym się za to zabrać DSC_0041.jpg

Nie wiem na ile Ci to pomoże ale progi od dołu mają korki gumowe i jest ich jeśli dobrze pamiętam 8szt na stronę. Mógł któryś wylecieć... Z tym, że progi nie są jednokomorowe i mała szansa, że to to ale sprawdzić nic nie kosztuje.

Kolego maga duże prawdopodobieństwo że właśnie dzwi puszczają. Typowa usterka zdejmiesz boczek tapicerki i zobaczysz zacieki wody

Amortyzatory
Powrót