• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Woda dostaje się do wnętrza auta

dzieki za odpowiedź, o to chodzilo bo jutro się do tego zabieram bo wody nabieram i to nie jest przez uszczelke w drzwiach bo od strony drzwi jest sucho a pod nogami kałuża

Nie musisz tej blachy nawet ściągać całkiem tylko odkręcasz dół górę popuszczeasz odchylasz i ściągasz dparciala uszczelkę i zakładasz nową. W nic nie ingerujesz.

Wysłane Huawei P9 przy użyciu Taptalk

W marketach budowlanych uszczelka E ma szerokość tylko 1cm. Czy taka będzie dobra ?

Uszczelka nie musi być szeroka, na łukach żle ją będzie formować. Dodatkowo mozesz zdjąć podszybie, dokładnie sprwadzić i ewentualnie uszczelnić silikonem miejsce, gdzie wiązka przewodów elektr. wchodzi do kabiny (strona od kierowcy).

Panowie pomocy! Jakiś czas temu miałem basen pod nogami pasażera z tyłu. Za radami z tego wątku wymieniłem uszczelki, faktycznie już były w kiepskim stanie. Teraz drzwi suche. Był jakiś czas spokój, może przez to że słabo padało. Od wczoraj bella stała na polu, rano poszedłem zobaczyć jak podłoga i wszędzie sucho, ale wydaje mi się do czasu, ponieważ sprawdziłem ręką pod kablami fotela, tam jest takie zagłębienie. Woda! Ktoś miał jeszcze inny przypadek, że w innym miejscu może podciekać ? Wilgoć też zauważyłem pod pedałami. Dziś ma padać cały dzień, a ja w pracy :/

Udało Ci się rozwiązać problem z wodą pod dywanikiem z tyłu od strony pasażera? Dziś wymienialem linki z recznego i z prawej strony basen z lewej lekko mokro z drzwi nie widać żeby ciekło tym bardziej ze z prawej strony uszczelniaLem w zeszłym roku przy okazji wymiany podnośnika na myjni byłem to zero śladów przeciekow i brak pomyslow

Panowie pomocy! Jakiś czas temu miałem basen pod nogami pasażera z tyłu. Za radami z tego wątku wymieniłem uszczelki, faktycznie już były w kiepskim stanie. Teraz drzwi suche. Był jakiś czas spokój, może przez to że słabo padało. Od wczoraj bella stała na polu, rano poszedłem zobaczyć jak podłoga i wszędzie sucho, ale wydaje mi się do czasu, ponieważ sprawdziłem ręką pod kablami fotela, tam jest takie zagłębienie. Woda! Ktoś miał jeszcze inny przypadek, że w innym miejscu może podciekać ? Wilgoć też zauważyłem pod pedałami. Dziś ma padać cały dzień, a ja w pracy :/
jak pod podałem to rozbierz podszybie i sprawdź kanały odpływowe. ja w poniedziałek rozbierallm lewy odpływ był zatkany na amen. lało się pod pedały i dalej na tył. wyczysciłem wysuszyłem zobaczę co będzie się działo.

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

Dobra ja też już sytuacje opanowałem, a przynajmniej znalazłem przyczynę. U mnie z lewej strony pod pedałami było sucho. Natomiast lało się z prawej strony.

Odpływy miałem drożne i nie zdeformowane. Woda przeciekała przez blachy, za sprawą kiepskich uszczelnień tych blach. Woda spływała po słupku pod dywan z przody od pasażera a nastepnie przelewała się pod tylny prawy dywan.

Po wybebeszeniu auta z wszystkich wykładzin, schowka, podszybia, i odsunięciu wygluszenia sciany grodziowej wew. ujawinił się problem,oczywiście przed tym porządne lanie karcherem na myjni w okoliach prawego rogu szyby - wiedzialem że leje od tej strony ale nie wiedziałem skąd dokładnie.

20170504_093156.jpg20170504_093204.jpg

Na zdjęciach widać skąd sie leje.

A tak to wygląda od góry na podszybiu

20170504_102012.jpg

Jutro nakładam na te blachy mase uszczelniająca z bolla i powinien być spokój.

P.S. dywany schną już 3 dzień a jeszcze nie są do końca suche.

może ktoś podpowiedzieć jak zdemontować podszybie bo chce zobaczyć czy kanały odpływowe są czyste,jak ostatnio lało( a nie padało) prawie non stop to na gumowym dywaniku z rantami miałem kałuże wody( centralnie pod kierownicą) i dywanik pod pedałami wilgotny ale tylko pod pedałami.

Demontujesz całe ramiona wycieraczek, pod zaślepkami plastikowymi masz nakrętki. Po lewej i prawej stronie szyby na jej dole w rogach jest taki plastik z zaślepkami, tam są śrubki do odkręcenia. Otwierasz maskę ściągasz gumową uszczelkę. Mniej więcej na środku podszybia plastikowego jest kolejna śrubka widoczna. Wyciągasz podszybie.

Też mam ten problem będę zdejmował tapicerkę poluzuję blachę pod tapicerką i dam silikon dekarski starą uszczelkę zerwę

- - - Updated - - -

czy można je jakoś udrożnić od dołu te odpływy w tylnych drzwiach

i znowu o tej porze roku powóź, to już 3 rok z rzędu, w pierwszym uszczelniłem drzwi, pomogło, rok temu rozbierałem podszybie i udrażniałem odpływy, co zrobić w tym??? mam sedana więc wężyk od sprysków tylnej szyby nie występuje.... ktoś coś poradzi bo już mnie szlag trafia... :/

Mnie dopadło zatkanie kanałów podszybia i sparciane uszczelki wewnątrz drzwi naraz.
Kończę walczyć z drzwiami i mam nadzieję, że już będzie sucho.

paweltbu, sprawdzałeś odpływy wewnątrz drzwi czy są drożne?

Mnie dopadło zatkanie kanałów podszybia i sparciane uszczelki wewnątrz drzwi naraz.
Kończę walczyć z drzwiami i mam nadzieję, że już będzie sucho.

paweltbu, sprawdzałeś odpływy wewnątrz drzwi czy są drożne?

nieeee, na to nie wpadłem, w sobotę boczek zrzucę. dzięki. Jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestię to będę wdzięczny.

nieeee, na to nie wpadłem, w sobotę boczek zrzucę. dzięki. Jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestię to będę wdzięczny.

najszybciej to zrzucić tapicerowany boczek i odkręcić głośnik niskotonowy, przez jego otwór zobaczysz jak to wygląda (ja lałem też wodę i sprawdzałem czy wszędzie wypływa (3 odpływy) :)

najszybciej to zrzucić tapicerowany boczek i odkręcić głośnik niskotonowy, przez jego otwór zobaczysz jak to wygląda (ja lałem też wodę i sprawdzałem czy wszędzie wypływa (3 odpływy) :)
one sa pod ta uszczelka gumowa?

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

Dzięki, wezmę drucik i przepcham na szybkości bo pada 3 dzień i powódź.

Spoko, ja miałem wiadro wody... Musiałem zdemontować całą podłogę... Tydzień te szwamki suszyłem. U mnie leciało z boczków drzwi. Uporałem się z problemem uszczelniając je silikonem i czyszcząc kanały w drzwiach.

Amortyzatory
Powrót