[159] Woda dostaje się do wnętrza auta

Po wielu naprawdę wielu miesiącach i bataliach udało sie pozbyć przecieku. Woda wlewała się nad skrzynka bezpieczników i po uszczelnieniu wszystkiego w podszybiu skończyło się na wymianie przedniej szyby. Wystarczyło by ponowne wklejenie starej ale że była już mocno pojechana życiem to zmieniłem na nową. Już przy wyjmowaniu facet powiedział że po stronie kierowcy wszystko odparzone i przecieka. [MENTION=3477]bocian[/MENTION] miał więc rację. Czekam na deszcz i składam auto bo od jesieni jeżdżę bez podłogi kierowcy :)

A czy sprawdziłeś drożność kanałów ściekowych pod plastikami na podszybiu?? Tam są takie kanały z prawej i z lewej strony, którymi woda z podszybia nad grodzią komory silnika a kabiny wycieka na przednie nadkola i dalej na ziemie. Ja je miałem tak zalepione że tworzył tam się basen który sięgał do otwotu przez który jest poprowadzona wiązka kabli do wnętrza auta. A z tego miejsca, wrazie niewielkiej nieszczelności, bardzo prosta droga dla wody do wnętrza auta. Te otwory lepiej sprawdzać co rok.

Dawid sprawdziłem i uszczelniłem wszystko, mam to auto 5 lat i o ew przeciekach przeczytałem już w sieci każdy wątek :) w moim przypadku winowajcą była szyba, zwlekałem z tym bo to ostateczność, lepiłem wszystko inne aż w końcu zmieniłem i susza! tak jak pisałem można było wkleić od nowa stara ale moja już za bardzo zryta była.

U mnie jak kiedyś pisałem woda gromadziła się na gumowym dywaniku tuż pod kierownicą ,zdecydowałem się na zdjęcie przedniej szyby i bingo po zdjęciu szyby okazało się że w lewym górnym rogu wyraźnie widać że wygłuszenie tapicerki deski rozdzielczej zmieniło kolor pod wpływem wody a przy wycinaniu szyby fachman stwierdził że wyczuł w jednym miejscu luz w uszczelnieniu.Teraz czekam na ulewy jak auto będzie stało bo jak auto jedzie to nic się nie dzieje.

Mnie także sparciały uszczelki w tylnych drzwiach ale kapało na szczęście tylko na próg, chociaż może gdyby auto stało dłużej na deszczu to woda wlewałaby się do środka. Wczoraj się zmobilizowałem i faktycznie zacieki wody były widoczne i miejscowo nawet mokro przy tej uszczelce. Kompleksowo wymieniłem komplet w 4 drzwiach chociaż z przody wyglądały o wiele lepiej.

Ostatnia edycja:
U mnie po wymianie szyby dalej ciekło. po rozebraniu połowy auta z pomocą [MENTION=18522]criss[/MENTION] który jest nieoceniony ! udało się znaleźć przeciek. Pod maską na łączeniu błotnika i grodzi jest wzmocnienie a obok śruba z nakrętką. uszczelniliśmy to i to i w końcu mam sucho i włożoną wykładzinę do auta! <3
20180524_185821.jpg

Po ostatnich deszczach na tylnym progu zbiera mi się woda. Pacjent to Giulietta z 2014. Czy ktoś może wie jaki jest nr tej uszczelki? albo uszczelką o jakim profilu najlepiej ją zastąpić?
uszczelka.jpg

Gulietta ma nitowane te osłony pod boczkami.
Ja profilaktycznie przejechałem masą uszczelniająca do samochodów te miejsca bo co prawda nie lało się do auta ale ślady po wodzie były pod boczkami.
Jeśli chcesz jednak rozwiercać to uszczelkę profil E lub P w markecie budowlanym dostaniesz.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Czyli nie muszę rozwiercać nitów? Wystarczy sama masa uszczelniająca np: BOLL Masa klejąco-uszczelniająca poliuretanowa?
Czy lepiej rozwiercić nity, założyć nową uszczelkę i dodatkowo posmarować uszczelniaczem?

znasz może rozmiary tych nitów ?

Ja zrobiłem właśnie taką masą bolla jak napisałeś. Można też klejem do szyb ale wydaje mi się taka masa będzie trwalsza.
Nie znam rozmiarów nitow ale dość spore i trochę ich jest. Nie miałem czasu się z tym bawić ani nawet mi się nie chciało bo miałem inne tematy do ogarnięcia w tym aucie po kupnie. Myślę, że powinno się sprawdzić. Ważne żeby wcześniej dobrze odtłuścić.

Jak już będziesz miał boczki ściągnięte to sobie zrób przy okazji konserwacje wnętrza drzwi a później zastosuj nowe podkładki z jakiejś pianki pod zatrzaski boczków wtedy nie będą tak wpadać w rezonans.

Ostatnia edycja:
Po powtórnym wklejeniu starej szyby problem wody na wycieraczce został zlikwidowany i jako że było parę dni z ulewami to właśnie mała szparka w uszczelnieniu szyby była powodem przecieku.

ok,zalało mi całą prawą stronę. Po wyciągnięciu fotela całej wykładziny i przeczytaniu 36 stron wątku przeciekania auta uszczelniłem cztery drzwi. Uszczelki sparciałe poszła masa do klejenia szyb boil. Jeżdżąc bez prawego fotela i bez wykładziny w deszczowe dni doszło do mnie że to klima na 100%. potem zrobiłem 1,5 h na klimy w such dzień i pokazała się woda. Dałem do sprawdzenia odpływów klimy i są drożne. Czy ktoś może mi napisać który element klimy należało by sprawdzić oprócz odpływów. Nie mogę u siebie znaleźć specjalisty od klimy każdy tylko nabija i tyle.

U mnie po ściągnięciu boczka drzwi, troszkę się sączy spod blachy, ale nie na tyle, żebym mieć mokrą gąbkę pod podłogą.
Odkryłem, że u mnie leci od nieszczelnej szyby przedniej, z samej góry po słupku A i pod jego osłoną aż na sam dół pod tapicerkę.
Szyba wymieniana w ASO w Katowicach rok temu na oryginał.
Czy dobrze pamiętam, że na robotę w ASO jest 24 miesiące gwarancji?

Jeszcze w sprawie demontażu blachy drzwi czy muszę odkręcać mechanizm podnoszenia szyby? Po opuszczeniu widać śruby pod przepustami. Moim zdaniem jak ich nie ruszę to mechanizm zostanie na swoim miejscu.

Lepsza uszczelka czy masa BOLL?

Żeby wyciągnąć wykładzinę wystarczy odkręcić fotel i wyciągnąć spinki. Czy tunel środkowy zostaje na miejscu?

Ostatnia edycja:
Do usuwania starej uszczelki lepsze nitro czy zwykły rozpuszczalnik?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Witam,

Mam u siebie podobną przypadłość, z tym ze nie leci z drzwi a wycieka gdzieś z okolic skrzynki bezpieczników (od strony pedałów) i następnie leci ciurkiem przy dźwigni od otwierania maski.

Zauważyłem też dziwną przypadłość, że nawet godzinę po polaniu auta, woda skapuje z okolic nadkola i progu na ziemię, gdzie po analogicznej prawej stronie już dawno przestaje. Ktoś ma jakiś pomysł?

Zapchany odpływ w podszybiu, zdejmij wycieraczki, plastikowe podszybie i wyczyść tam wszystko porządnie i będzie ok.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót