• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Już chyba nie jeden pojawiał się przykład, że częsta zmiana oleju nie zażegnała problemu z MA.

ja mam130 tkm wymiany co ok 7,5 tkm i ..MA zaczął dawać znać o sobie przy 96 tkm

ja mam130 tkm wymiany co ok 7,5 tkm i ..MA zaczął dawać znać o sobie przy 96 tkm

A co ile i do jakiego przebiegu oraz jaki olej byl lany jak jeszcze auto jezdzilo w USA? Przydalby się pełny obraz.

pierwsza wymiana tuż po zakupie- miało niecałe 7 tkm - filtr był OE bo mam zdjęcia- wg. moich ustaleń auto od chwili zakupu do momentu jak ja je kupiłem miało 4 miesiące , następne wymiany co 7,5 tkm średnio co 5-6 miesięcy olej selenia digitek i OE filtr , co 15 tkm filtr powietrza- także OE.

OK, thx. nie wiedziałem że miałeś auto z symbolicznym przebiegiem sprowadzone

Czy jest sens lać RAVENOL DXG 5W-30 USVO do giulia z USA? Gdzieś mi się przewinęło, ze ten olej polecany, ale jeśli mamy DPF. Jak to jest? Bo widzę ze i tak większość leje 0w30.

W Giuliettcie, którą użytkowaliśmy do 135 tys. km olej wymieniany 1xrok co przekładało się na max 10 tys. km lałem Ravenola 5w40 z dodatkiem AR9200 i zawsze przy wymianie płukanka. MA do końca użytkowania działał bez zarzutu.
Co nie znaczy, jak czytam, że to jest reguła...
DF

Używa ktoś w swoich silnikach motula 5w30 efe c2/c3??

Niebezpiecznie jest tu pisać o 5w30, zaraz naskocza na ciebie, że jak zwykle Polak mądrzejszy i musi kombinować i tylko dlatego psuje się MA ;) ja używam u siebie amsoil ss 5w30, bez gpf, wszystko jest ok

Jaki olej polecacie i dlaczego po tych paru latach wątku?

Aktualnie mam zalany PMO C2 0w30

Panny i Panowie?
Millers XF Premium C2 0W30
Penrite Enviro+ 0W30
Ravenol FES 0W-30 USVO
AMSOIL 0W30 Signature Series
Ams oil używany w Jukce 1,4MA przez 6-7 wymian 0 problemów i wydaje się praca ok.
Konstrukcyjnie 1,4MA i 2.0MA 280hp to to samo bo nie wiem czy wybrać Milersa czy Ams’a?

Panny i Panowie?
Penrite Enviro+ 0W30
Ravenol FES 0W-30 USVO
Ams oil używany w Jukce 1,4MA przez 6-7 wymian 0 problemów i wydaje się praca ok.
Konstrukcyjnie 1,4MA i 2.0MA 280hp to to samo bo nie wiem czy wybrać Milersa czy Ams’a?

Jeśli zastanawiasz się nad wyborem pomiędzy Millers a Ams, to weź... Motul 8100 Eco-clean C2 0W-30 ;)

Panny i Panowie?
Penrite Enviro+ 0W30
Ravenol FES 0W-30 USVO
Jeśli zastanawiasz się nad wyborem pomiędzy Millers a Ams, to weź... Motul 8100 Eco-clean C2 0W-30 ;)

A gdzie Total Quartz INEO First 0W30 C2? :)

Ostatnia wymianę zastanawiałem się nad tym olejem versus millers c2 , ale z racji , że olej millersa lałem do innego pojazdu i było ok to wybór padł na niego. Wcześniej jak u każdego selenia po zmianie co zauważyłem to na millersie są niższe temperatury szczytowe czyli lepiej gdzieś to ciepło odbiera. Co do motula cena podobna czy coś pozytywnego przy tym oleju zauważyliście ? Ogólnie silnik kulturę ma jaką ma więc na każdym oleju będzie podobna praca jedynie plusy z wyboru danego oleju to właśnie temperatura i zabezpieczenie wewnątrz …
Do swoich 2.0 gme coś dolewacie ceratec / ceramizator czy sam olej , o płukanki nie pytam bo są różne opinie o MA…

Używam 5W30, ale nie Motul, a Mobil 1 ESP.
Jedna ważna uwaga, którą warto zastosować podczas wymiany. Nowy korek zawsze przy wymianie. Przeczytałem, gdzieś na forum, że można go użyć dwu, a nawet trzykrotnie. Nie polecam takich eksperymentów, korek kosztuje 10 - 15 zł i naprawdę nie warto ryzykować. Może się udać, niestety u mnie się nie udało. Poplamiony podjazd, upieprzony spód auta, zabawa ze zlewaniem świeżo wlanego oleju i dolewka 0,8 l.

A gdzie Total Quartz INEO First 0W30 C2? :)

Mogę polecić ten olej!
Jestem już po dwóch wymianach i podczas użytkowania auta na tym oleju brak problemów z wypadaniem zapłonów. Na innych, wydawałoby się, że bardziej premium problemy czasem były. Czy to przypadek..., sam się zastanawiam ale kolejna wymiana na 100% będzie również na ten Total...
Mam przejechane ponad 125 tyś. MA nie wymieniany a już 30 tyś. km temu brałem to pod uwagę a tu taka miła niespodzianka z tym Totalem...

Amortyzatory
Powrót