• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Nie dawałem i nic nie pocilo się. Te korki mają zintegrowana gumowa uszczelkę.

Poszperałem i znalazłem numery OE korka: 670050350, 68303454AA. Te w sprzedaży nie mają zintegrowanej gumowej uszczelki, chyba że nie widać tego.

EDIT. Znalazłem podkładke ze zintegrowaną uszczelką 68303453AA

Ostatnia edycja:
Poszperałem i znalazłem numery OE korka: 670050350, 68303454AA. Te w sprzedaży nie mają zintegrowanej gumowej uszczelki, chyba że nie widać tego.

To są numery korka do silnika diesela. W profilu masz silniku benzynowy, który ma inny korek (z uszczelką) o numerach: 55232574, K06507741AA

Do silnika benzynowego - 55232574, K06507741AA - lub (zamiennik) korek BKM-CH-001 za niecałe 10 PLN.

Ostatnia edycja:
silnik benzynowy ma korek z podgumowaniem o ile pamietam - nie ma żadnych podkładek miedzianych. kosztował ok 30zł parę lat temu.

Podkładka miedziana ta taka dwuwarstwowa co się zgniata też daje radę. A oring to tak jak pisałem można dokupić z elringa od fordów.

Sama uszczelka z firmy Elring ma numer 176.090, wstawiłbym fotkę jak wygląda sama uszczelka i cały korek ale coś nie działa dzisiaj wstawianie fotek na forum.

Silikon, kit dekarski - koniecznie pod kolor... I porządnie zaglucić tym cały korek... Albo wreszcie zrozumieć, że to nie ta uszczelka i nie ten korek od Forda (mam garść tych uszczelek do mojego Forda i nawet materiał w dotyku jest inny od tego na korku Alfy). A że niektóre niby fachowe firmy proponowały (może nadal proponują) to do Alfy - to już ich problem.

Cześć wrócę jeszcze z tematem oleju do silnika. Ktos zalewał Helix Ultra Professional AP-L 0W-30 do Giulii 2.0 GME 280 KM? Taki olej proponuje mi mój przyjaciel mechanik. Skusić się na to, czy pozostać przy Selenii albo wziąć coś innego np. Millersa?

Chłopaki jeżdżą na Shellu i nie mają problemów. Tylko dobierz
U nich na ich stronie dokładnie który kupić. A co do innych to zależy ile chcesz wydać. Najważniejsze to wymiana na czas i zrobienie adaptacji w sterowniku silnika.

Cześć wrócę jeszcze z tematem oleju do silnika. Ktos zalewał Helix Ultra Professional AP-L 0W-30 do Giulii 2.0 GME 280 KM? Taki olej proponuje mi mój przyjaciel mechanik. Skusić się na to, czy pozostać przy Selenii albo wziąć coś innego np. Millersa?

Jeżdzę na Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30, który Shell kiedyś zalecał do Giulii. Teraz faktycznie zalecenia się zmieniły na AP-L ale 5W30.

Chłopaki jeżdżą na Shellu i nie mają problemów. Tylko dobierz
U nich na ich stronie dokładnie który kupić. A co do innych to zależy ile chcesz wydać. Najważniejsze to wymiana na czas i zrobienie adaptacji w sterowniku silnika.

Spoko, co masz na myśli poprzez dobranie? Ten, o którym wspomniałem wyżej jest nieodpowiedni? Olej wymieniam co 7-9 tys. km., także tutaj jest OK. Nie wiem, czy tą adaptację uda się wykonać, ale najwyżej po wymianie podjadę do jakiegoś warsztatu, który mi to przeklika w komputerze.

Jeżdzę na Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30, który Shell kiedyś zalecał do Giulii. Teraz faktycznie zalecenia się zmieniły na AP-L ale 5W30.

Czyli ten Helix Ultra Professional AP-L 0W-30, nie jest wskazany dla tego silnika, czy jak to rozumieć? Sorrki, pewnie pytam o rzeczy oczywiste, słabo się w tym orientuję.

Ostatnia edycja:
Dobra, przepraszam za zamieszanie.
Wytypowałem 3 oleje silnikowe, jak na razie odrzucam Liqui Moly Top Tec 4310 0W-30, gdyż cena jest dość zaporowa w stosunku do konkurencji w tej klasie.

1. pozostaję przy lanej powszechnie w ASO Seleni 0W30 DIGITEK PURE ENERGY
2. Millers 0W30 XF PREMIUM C2 (tutaj ogromna prośba do Was, o potwierdzenie czy to jest odpowiedni do 2.0 GME 280 KM, bo występują różne odmiany np. z dopiskiem ECO i nie chciałbym przez pomyłkę wybrać złej albo gorszej. Jeżeli jest jakaś lepsza odmiana oleju od Millers, to dajcie znać, proszę :) )
3. Shell 0W30 Helix Ultra Professional AP-L 0W30

Wezmę ten, który będzie dostępny na miejscu, proszę tylko o potwierdzenie, czy się w czymś nie walnąłem :)

Ostatnia edycja:
Czyli ten Helix Ultra Professional AP-L 0W-30, nie jest wskazany dla tego silnika, czy jak to rozumieć? Sorrki, pewnie pytam o rzeczy oczywiste, słabo się w tym orientuję.

Wejdź na "zalecarkę" Shella i sprawdź.

https://www.shell.pl/kierowcy/oleje.../dobierz-olej-do-silnika-shell-lubematch.html

Nie jest zalecany lub wskazany, ale to nie znaczy że nie będzie działał. Jak napisałem wcześniej: olej Shell, który stosuję ja też już oficjalnie nie jest zalecany.

Wejdź na "zalecarkę" Shella i sprawdź.

https://www.shell.pl/kierowcy/oleje.../dobierz-olej-do-silnika-shell-lubematch.html

Nie jest zalecany lub wskazany, ale to nie znaczy że nie będzie działał. Jak napisałem wcześniej: olej Shell, który stosuję ja też już oficjalnie nie jest zalecany.

Jasne, to rozumiem, ale po prostu chciałbym dobrać coś, co optymalnie będzie chronić silnik i moduł MA.
wyszukiwarka Shella proponuje mi dwa oleje. Jako produkt premium wskazuje Helix Ultra Professional AP-L 0W-30, a jako Standard Helix Ultra Professional AJ-L 0W-30.
Rozumiem, że ten Premium powinien być w czymś lepszy, ale nie wiem, w czym konkretnie :P

W ASO Zasady w Krakowie leją olej Shella.
Problemów z silnikiem nie stwierdzono.

Dużo osób stosujące też dodatki do oleju jeszcze przecież użyciowe z racji MA które często właśnie "wycierają"się w środku. Ja od siebie polecę repsola eco-p 0w30 ale jest ciężko dostępny.

Dużo osób stosujące też dodatki do oleju jeszcze przecież użyciowe z racji MA które często właśnie "wycierają"się w środku. Ja od siebie polecę repsola eco-p 0w30 ale jest ciężko dostępny.

Moja wiedza w temacie dodatków jest wątła. Wiem, że takowe istnieją do paliwa, mają właściwości czyszczące lub konserwujące/zabezpieczające, ale z olejami jest gorzej, bo tutaj trzeba konkretnie wiedzieć, jaki dodatek jest istotny dla konkretnego silnika. Jedne lepiej zabezpieczają powierzchnie cierne, inne czyszczą, jeszcze inne zapobiegają jakimś zjawiskom i wytrącaniu się substancji niepożądanych... dla mnie to czarna magia. Nie wiem, co byłoby wskazane dla tego silnika i co dla utrzymania modułu MA w dobrej kondycji. Jedyne co mogę zrobić, to często zmieniać olej i używać dobrej jakości olejów oraz filtrów. Co do oleju, szukam czegoś w miarę dostępnego, żeby tematu już niepotrzebnie nie rozwlekać. Niemniej, dzięki za rekomendację! :)

edit.
Szukam oleju Shell Helix Ultra Professional AP-L 0W-30, ale wyskakuje mi jedynie AV-L. Czy AV-L to nowsza/aktualna wersja, która zastąpiła AP-L?

Może ktoś z Was wie gdzie w Warszawie albo chociaż on-line kupić Helix Ultra Professional AP-L 0W-30?

Ostatnia edycja:
Dobra, przepraszam za zamieszanie.
Wytypowałem 3 oleje silnikowe, jak na razie odrzucam Liqui Moly Top Tec 4310 0W-30, gdyż cena jest dość zaporowa w stosunku do konkurencji w tej klasie.

1. pozostaję przy lanej powszechnie w ASO Seleni 0W30 DIGITEK PURE ENERGY
2. Millers 0W30 XF PREMIUM C2 (tutaj ogromna prośba do Was, o potwierdzenie czy to jest odpowiedni do 2.0 GME 280 KM, bo występują różne odmiany np. z dopiskiem ECO i nie chciałbym przez pomyłkę wybrać złej albo gorszej. Jeżeli jest jakaś lepsza odmiana oleju od Millers, to dajcie znać, proszę :) )
3. Shell 0W30 Helix Ultra Professional AP-L 0W30

Wezmę ten, który będzie dostępny na miejscu, proszę tylko o potwierdzenie, czy się w czymś nie walnąłem :)

Dlaczego wykluczasz MOTUL 8100 ECO-CLEAN C2 0W30?
Porzadny olej, spelnia specyfikacje fiatowska.

Amortyzatory
Powrót