• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

No i bądź teraz mądry... Większość źródeł twierdzi, że LSPI dopada małe silniczki, max 1.4, ewentualnie 1.6 - ale nic większego. A tu AR do 2.0 zaleca porządną ochronę przeciw LSPI? Może te całe "problemy" z MA to w rzeczywistości LSPI? Szkoda, że nie ma skąd zasięgnąć wiarygodnych informacji o tym...

Pytanie do kolegów, którzy kupili auto w tym roku - czy w waszej instrukcji tez jest mowa o konieczności spełniania SN Plus?
Szykuje mi się wymiana i mam zagwozdke, czy zostać przy Motulu 0w - 30 czy tez przejść na Motul 5w 30, który jest SN plus a może na polecany Ravenol HLS.

u mnie po seleniach wymienianych co pół roku (co 5-7.5tys km, obecnie 3.5 roku 43tys km) na 4ty rok wpadnie już Penrite Enviro+ 0W30, do tego Archoil AR9100 i wymiany będę robił już co rok bo teraz jeżdżę jeszcze mniej.

Ja zalałem schella z AR9100

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

W instrukcji z 2021 PL tylko Selena Digitek 0w30 do 2.0 benzyna

u mnie po seleniach wymienianych co pół roku (co 5-7.5tys km, obecnie 3.5 roku 43tys km) na 4ty rok wpadnie już Penrite Enviro+ 0W30, do tego Archoil AR9100 i wymiany będę robił już co rok bo teraz jeżdżę jeszcze mniej.

Też myślałem o Penrite Enviro+ 0W30, niestety moja G ma już GPF, a ten olej to mid saps. Ostatecznie leję ravenola DXG 5W30 + AR9100.

Oczywista oczywistość. Pytanie czy podobnie jak w USA pojawiła się wzmianka o SN Plus? U mnie nie ma, jest tylko specyfikacja Fiatowska ale to 2017.

sn plus było i jest tylko w instrukcji usa

Tak jak mówi Dareek. SN Plus to norma od API. API to American Petroleum Institute, takie normy są używane na rynkach NAFTA. Producenci na Europę mają inne.
Oczywiscie, API to USA niemniej sa juz oleje europejskie, ktore deklaruja spelnianie SN Plus czy tez odpowiednikow typu ILSAC GF 6 (zreszta zdaje sie tez amerykanski).
Zapytam inaczej - czy w Polsce tez zmienil sie tekst instrukcji i tez zwrocono (nie doslownie ale jednak) uwage na problem LSPI?
Po prostu zastanawiam sie, czy to na tyle duzy problem, zeby odejsc od Motula 0W 30, ktory deklaruje tylko SN. Jedyny Motul ILSAC GF 6 to 05W - 30 i nie wypelnia specyfikacji fiatowskiej.

Oczywiscie, API to USA niemniej sa juz oleje europejskie, ktore deklaruja spelnianie SN Plus czy tez odpowiednikow typu ILSAC GF 6 (zreszta zdaje sie tez amerykanski).
Zapytam inaczej - czy w Polsce tez zmienil sie tekst instrukcji i tez zwrocono (nie doslownie ale jednak) uwage na problem LSPI?
Po prostu zastanawiam sie, czy to na tyle duzy problem, zeby odejsc od Motula 0W 30, ktory deklaruje tylko SN. Jedyny Motul ILSAC GF 6 to 05W - 30 i nie wypelnia specyfikacji fiatowskiej.

Nic się nie zmieniło - instrukcja z eLum dla 2021/grudzień
Screenshot_20211214_130127.png

Dla diesela kiedyś było DS1 dla wersji =/= 210 KM Q4, teraz jest jedno DSX. Choć diesela i tak nie sprzedają...

Pamiętajcie, że nia ma co się sugerować amerykańskimi normami dla aut europejskich. USA nie ma GPFa.

Nic się nie zmieniło - instrukcja z eLum dla 2021/grudzień
Pokaż załącznik 281884

Dla diesela kiedyś było DS1 dla wersji =/= 210 KM Q4, teraz jest jedno DSX. Choć diesela i tak nie sprzedają...

Pamiętajcie, że nia ma co się sugerować amerykańskimi normami dla aut europejskich. USA nie ma GPFa.

Dziekuje!
Tez nie mam GPF, z drugiej strony w USA paliwo inne, o ile ma to wplyw, chyba ze instrukcja zaleca w USA lac ichnie 93 to wtedy takie same jak nasze 95.
Dzieki jeszcze raz, trzymam sie instrukcji krajowej.

Żadna giulia z USA nie ma GPF?

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Właśnie się przymierzam do wyboru oleju. Czytam ten wątek i już się pogubiłem.
Chciałbym kupić po prostu 0w30 który spełnia api sn plus.
np ani selenia ani np motul takiego nie oferują. Co jest uczciwego z tymi parametrami? Widzę np jakiś mopar... i nic więcej nie mogę ustrzelić.

A może jest jakaś norma europejska która jest równoważna sn plus?

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Wg Europejskich norm to musi być 0W-30 C2 z normą 9.55535 GS1. Nie wspomina o API
O ile jest na gwarancji

Ostatnia edycja:
Nie, nie jest na gwarze. Chodzi mi o normę europejską która spełnia wszystko to co snplus/sp w kontekście lspi.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Co do oleju to chyba jakaś nowość od Shella: https://www.shell.pl/kierowcy/oleje...amochodowe-helix/shell-helix-ultra-0w-30.html spełniająca normy Fiat 9.55535-GS1 (jest to inna wersja Shell Helix Ultra ETC c2/c3).
Z tego co napisali: "Ochrona przed uszkodzeniami spowodowanymi wyprzedzeniem zapłonu przy niskich prędkościach (LSPI) ... Na podstawie wyników testu silnikowego API Sekwencji IX w porównaniu do specyfikacji API SP.", choć jak dla mnie ochrona przed szkodzeniami a zapobieganie LSPI to dwie różne sprawy ... ale może się czepiam.

Amortyzatory
Powrót