Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Filmik jest poglądowy, przygotowany przez jakiegoś typa z giuliaforums. Obrazuje jakość OEM filtra w porówaniu do innych dostępnych komercyjnie.
OEM na tle konkurencji wypada nie najgorzej, jednak autor filimu sugeruje, że mahle jest lepszy jakościowo chociażby ze względu na długość elementu filtrującego,
Tutaj testy 4 lata temu, w każdym razie Mahle wypada bardzo spoko.
Osobiscie od lat używam Mann oraz Motul, nigdy jakichkolwiek problemów.
http://uszlachetniacze.blogspot.com/2018/01/test-filtrow-oleju-oil-filters-test.html?m=1

Witam. Przymierzam sie do wymiany w mojej nowo nabytej Giulii 2017r 2.0T 280KM. Przeczytalem caly watek i widze, ze sa zwolennicy Selenii (mowa oczywiscie o 0W30), ktorzy nie chca robic wbrew producentowi. Moje pytanie brzmi: waham się między olejem Selenia 0W30 digitek pure a olejem Millers xf premium C2 0W30. Do Millersa mam zaufanie bo stosowany jest czesto w motorsporcie i uważany jest ogólnie za dobrą markę, ale pomimo że spełnia normę fiatowską to nie wiem czy będzie na pewno dobry do multiair ?
Czy oleje te są porównywalne jakościowo czy ktôryś z nich jest sporo lepszy i dlaczego ? Z góry dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
Po gwarancji wlałem Penrite 0W30 + Archoil AR9100

Dzieki za info. Archoil stosujesz bardziej ,zapobiegawczo’ zeby miec spokojniejsza glowe czy masz jakis konkretny cel, ze uzupelniasz jakies braki skladu w oleju? Z tego co wiem to modyfikuje tarcie, ale jezeli chodzi o multiair to bezpiecznie go stososowac? Pzdr

Tak uznalem ze bedzie lapiej dla silnika a i na uwadze mialem gliwnie multiaira. Bor jest pozadanym dodatkiem , ar9100 podnosi tez tbn troche wiec i czysci sie silnik co i moze mMA pomoze?U mnie nie ma latwych warunkow, jazda po miescie i tez dynamiczna, tor 2x w roku tez jest. Tak robie w kazdym aucie od blisko 10lat, doktoratu za składów dodatkow nie robilem, raczej na czuja decyzja.

Leszku AR9100 podobno bardzo istotnie podnosi tbn. Może masz jakieś obserwacje temperatury oleju/płynu gdy w oleju jest ar i gdy nie ma?

W temacie oleju, ASO koło mnie leje
12.jpg
13.jpg

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Nie potrafie się wypowiedzieć czy cos zmienilo sie jesli chodzi o temperatury. Ja chciałem zabezpieczyć silnik na zimne starty i trzymac go czystszym. Podobnego shella tylko 10w40 od shopefi dostałem jako sredni cenowo do przeplukania silnika w spiderze v6 busso po wymianie panewek, a do giulii dal mi drozszego penrite.

Witam koledzy
Wczoraj zrobiłem pierwszy przegląd w mojej Giulii i na pytanie jaki olej ASO wlało uzyskałem informacje, że Mitsubishi 0w30 "mz320926s"
Co wy na to?

Filmik jest poglądowy, przygotowany przez jakiegoś typa z giuliaforums. Obrazuje jakość OEM filtra w porówaniu do innych dostępnych komercyjnie.
OEM na tle konkurencji wypada nie najgorzej, jednak autor filimu sugeruje, że mahle jest lepszy jakościowo chociażby ze względu na długość elementu filtrującego,

To nie ma żadnego znaczenia . Filtr oleju nie jest do tego . Dowiedziałem się o tym przyglądając się , jak mechanik lotniczy wymienia olej
w moim samolocie ultralekkim . Odkręcił filtr rozciął go i dokładnie przyjrzał się bibule filtrującej . A potem mnie uświadomił , że filtr oleju jest po to żeby wyłapać opiłki metalu z silnika , a nie po to żeby filtrować nowoczesne oleje . Jak są opiłki , to coś złego się dzieje ....

u mnie dzis przy 20k ponowna zmiana na Millersa, rozpoczynam kolejna dyszke na Millersie, chodzi gladziutko :) Wzgledem ostatniej zmiany jest to nowa wersja z norma Fiat 9.55535-GS1 - Millers XF Premium C2 0W30, ktora zastapila Millers XF Longlife C2 0W30

Nadal używasz tego oleju? Zastanawiam się nad nim do mojego Stelvio, 280 KM. Auto nowe, na gwarancji, zrobione już 1000 km i chciałem teraz wymienić olej, ASO czy to Auto Mobile Torino czy Car Serwis nie robią problemu jeśli olej spełni normę. Myślałem jeszcze o Motul 8100 ECO- Clean 0W-30 W Giulietta QV używam Millersa i złego słowa nie powiem. Co wybrać?

Ja po 2400 km wlałem Selenia 0W-30 zalecany przez producenta, nie kombinowałem ze względu na gwarancję. Lepiej nie dawać im pretekstu do odmowy w razie poważniejszej awarii, zamiennie jeszcze leją shella, tak mnie poinformował gość przyjmujący auto, oczywiście olej i filtr miałem swój i jeszcze jedno, wymianę oleju zrobili razem z płukanką silnika, sami to zaproponowali.

No właśnie.
Jak serwis sam z siebie wleje takiego Shella to w moim rozumieniu bierze potencjalne problemy i odpowiedzialność gwarancyjną na swoją d*. A jak taka zmiana na życzenie klienta to mogą się wypiąć. Choć jeśli serwis rzetelny to powinien albo odmówić takiej operacji, albo klienta poinformowac i zażądać od niego wręcz oświadczenia że to na jego życzenie. Chyba że to bajki i jak olej ma papier że ma "atest" producenta samochodu to nie ma o czym gadać. Ale jak z tym w praktyce?

Poprzedni właściciel dał się tak wycykać na obce materiały / utrata gwarancji , w razie czego ASO miało by haka . Puki co Alfa gada .Przegląd 11500x.jpg

Ja po 2400 km wlałem Selenia 0W-30 zalecany przez producenta, nie kombinowałem ze względu na gwarancję. Lepiej nie dawać im pretekstu do odmowy w razie poważniejszej awarii, zamiennie jeszcze leją shella, tak mnie poinformował gość przyjmujący auto, oczywiście olej i filtr miałem swój i jeszcze jedno, wymianę oleju zrobili razem z płukanką silnika, sami to zaproponowali.

Naprawdę niewiele jest głupszych pomysłów niż płukanka w silniku z przebiegiem 2400km... Poza tym - co powie alfa na zastosowanie niezalecanej płukanki w razie W?
Powtarzam się, ale ... myślenia nic nie zastąpi.

Naprawdę niewiele jest głupszych pomysłów niż płukanka w silniku z przebiegiem 2400km
Co w tym takiego złego z Twojego punktu widzenia? Pytam od strony technicznej a nie "alfowej". Nie mówię że bym to zrobił (wydaje mi się zbędne) ale co w tym takiego złego? Teoretycznie to tylko mocniejsze wypłukanie poprodukcyjnych konserwantów itp. Wg mnie sama wymiana wystarczy, ale jak ktoś ma extra ochotę na dokładniejsze to czemu nie?

Nie daje żadnego pożytku, kosztuje pieniądze, jest ryzykowne w razie awarii - czy jest lepsza definicja "głupiego pomysłu"? :P
Co do "konserwantów poprodukcyjnych itp" - rozumiem, że nie wchodzimy w szczegóły więc to trochę ryzykowny trop, tutaj można podciągnąć dosłownie wszystko...

Ok, rozumiem. Przy takim podejściu definicja ma sens :⁠-⁠).
Nie, nie wchodzimy w szczegóły, bo to się rozciągnie na 10 stron i nic sensownego pewnie nie wniesie.

"super" z tą płukanką- problem w tym że wiele z nich jest przyczyną usterek MA- wypłukuje/wymywa uszczelnienie pokryw aktywatora.

Amortyzatory
Powrót