• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Zgadza się -możesz się umówić w ASO na przegląd 30 maja/ tak bym zrobił na twoim miejscu

Dziekuje panowie za wszystkie odpowiedzi, zatem za nie caly miesiac lece na przeglad,
niemniej zainwestuje w Motul czy w Milers, chociaz "inwestowac" to duze slowo, bowiem te oleje sa w zblizonej cenie co Selenia w ASO,
a ponadto jeszczze zastanawiam nad roznymi dodatkami do oleju typu Archoil 9200 V2 lub ARCHOIL AR9100??? WARTO?

Jeżeli to przegląd w ASO A tak pisałeś - nie jestem pewien, ale musisz wymienić na ten zalecany przez producenta czyli selenia aby utrzymać dalej gwarancje.
Ja dzisiaj wymieniłem już trzeci raz tym razem poza ASO ale zalałem selenia bo nadal mam gwarance przebieg 20 000 tys
Drugi przegląd mam we wrześniu.
Nie mam przekonania do tych płukanek ja takich rzeczy nie stosuje....wole częściej wymienić olej

Selenia selenią, może i zła nie jest. Natomiast instrukcja mówi o konieczności używania oleju o konkretnej "specyfikacji" np 2.0T 9.55535-GS1 i nie stosowanie się może ew. mieć wpływ na gwarancję. Specyfikacja to nie certyfikat, więc często jest to deklaracja producenta, że olej przeszedł testy w danym zakresie. Kolejnym poziomem jest akceptacja producenta samochodów lub właśnie certyfikacja, które najczęściej wiążą się jedynie z kwestią odpłatności.

Selenia selenią, może i zła nie jest. Natomiast instrukcja mówi o konieczności używania oleju o konkretnej "specyfikacji" np 2.0T 9.55535-GS1 i nie stosowanie się może ew. mieć wpływ na gwarancję. Specyfikacja to nie certyfikat, więc często jest to deklaracja producenta, że olej przeszedł testy w danym zakresie. Kolejnym poziomem jest akceptacja producenta samochodów lub właśnie certyfikacja, które najczęściej wiążą się jedynie z kwestią odpłatności.

z ASO w pod Łodzią (Zasada) dostałem info o tej Selenii i ew. innym oleju spelniajacycm specyfikacje, zatem jesli zawiozę im olej z taką specyfikacją to w ASO podpija mi przeglad co zaspokoi wymogi certyfikatu...tak sądzę...
ale chyba przed przegladem podjade sobie tam i uzgodnię na miejscu,

Hej!

Panowie nie wiem jak Wy, ale ja wymieniając olej w Giulii zawsze wymieniam także na nowy korek spustowy. Do tej pory korki kupowałem w ASO, koszt 1 szt. to już prawie 50 zł, więc sporo jak za taką rzecz. Przeprowadziłem małe śledztwo i okazuje się, że ten sam korek idzie do wielu modeli aut amerykańskich, np: Dodge, Chrysler, Jeep, itd... Wniosek z tego taki że znalazłem zamiennik NTY BKM-CH-001 za całe 6,50 zł, wygląda identycznie jak oryginał, a jeśli ktoś się obawia chińczyka, to jest jeszcze Elring 012.001 za ok. 12zł. Może się komuś przydadzą takie informacje, pozdro ;)

u mnie dzis przy 20k ponowna zmiana na Millersa, rozpoczynam kolejna dyszke na Millersie, chodzi gladziutko :) Wzgledem ostatniej zmiany jest to nowa wersja z norma Fiat 9.55535-GS1 - Millers XF Premium C2 0W30, ktora zastapila Millers XF Longlife C2 0W30

Panowie przeczytalem caly watek, poniewaz chcialbym wymienic olej po 2000 km. Aktualnie mam 1500 ale zaraz trasa w góry to pykne te 1000 ze spokojem i chciałbym po powrocie mieć już to z głowy. Zatem zgodnie z wątkiem lista:
Selenia 0w30
korek oleju, tutaj zdania są podzielone, trzeba nie trzeba?
filtr oleju (jaki szedl na pierwszy montaz dla FL2021)
Co w przypadku jeżeli chciałbym skorzystać z prywatnego mechanika? Rozumiem ze jest jakas adaptacja MES. Za czasow 156 mialem appke ale kable pewnie juz nie te i sam tego nie zrobie (bo pewnie tez i appke trzeba miec nowsza) Każdy mechanik mi to zrobi?

Każdy mechanik zrobi,dostep jest bardzo łatwy-tylko zdjąć oczywiście osłonę .Korka nie trzeba wymieniać , kasować wymiany też nie musisz, po prostu wyskoczy inspekcja tak jakbyś nie wymieniał. Pilnuj odpowiedniej ilości, procedura kontroli ilości oleju z instrukcji niewiele daje. Ktoś tu kiedyś opisywał co trzeba zrobić by wskaźnik na ekranie się zaktualizował , może moderator by to podpiął.

Ostatnia edycja:
jesli auto jest na gwarancji ja bym robil w ASO, sama wymiana kosztuje niewiele jak sie przywiezie swoj olej a skasuja Ci wymiane w systemie, wpisza w historie ze wymieniany olej i na jaki konkretnie, jesli spelnia norme to nie ma problemu, tak robilem przy 1,5 tys (jeszcze Selenia), potem przy 10 i 20 (Millers)

Nie zgodzę się z kolegą [MENTION=54383]kutulu[/MENTION]. Korek raczej bym wymienił, choć ASO rzadko same z siebie to robią, ja wymieniam zawsze, a powód tego jest taki że miska olejowa jest aluminiowa, korek ma podwójne uszczelnienie (guma + zagniatający się kołnierz) i jeśli nie wymieniasz korka, to za każdym razem trzeba go mocniej dociągać aby zachować szczelność i kiedyś uwalisz gwint w misce, a moment dokręcania nowego korka to 24Nm. Co do kasowania, też się nie zgodzę, sama sygnalizacja inspekcji to jedno, ale lepiej skasować po co ma wkurzać komunikatami, ale przy każdej wymianie oleju należy skasować parametry samoadaptacji modułu UniAir, bez tego potem ludzie piszą że rzuca im silnikiem i że multiair do wymiany. Ogólnie, wymiana oleju w Giulii jest banalna, ale lepiej zaopatrzyć się w MESa, który ogólnie się przyda. Co do korków miski olejowej, to zamienniki są po ok. 5-6 zł więc nie ma co oszczędzać.

Te zamienniki po 5 zł to takie zamienniki "na oko". Tylko wymiary się zgadzają natomiast konstrukcja uszczelki jest zupełnie inna niż w oryginale - włącznie z brakiem metalowej zgniatanej uszczelki. No i są stalowe, a miska aluminiowa. Zdecydowanie odradzam. Jeżeli już ktoś chce poprawnie serwisować 2.0 to niestety 40zł więcej na każdej wymianie oleju.

[MENTION=79118]ciafok[/MENTION] - nie do końca masz rację. Jeżeli śruba oznakowana jest numerem katalogowym to winna spełniać określone warunki. Numer katalogowy śruby spustowej oleju Giulia (2.0) - 06507741AA. Dostawca MOPAR - Alfaromeo Giulia - ok 40 zł; Chrysler - ok 7 zł.

Link? Oferta? Już było o tym. Poproszę 10 korków po 7 złotych- tylko ich konstrukcja ma być zgodna z oryginałem, a nie tylko średnica taka sama i gumka pod kołnierzem. Równie dobrze mogę śrubą z Castoramy zakorkować miskę i będzie działało...

Te zamienniki po 5 zł to takie zamienniki "na oko". Tylko wymiary się zgadzają natomiast konstrukcja uszczelki jest zupełnie inna niż w oryginale - włącznie z brakiem metalowej zgniatanej uszczelki. No i są stalowe, a miska aluminiowa. Zdecydowanie odradzam. Jeżeli już ktoś chce poprawnie serwisować 2.0 to niestety 40zł więcej na każdej wymianie oleju.

Tak się składa, że mam przed sobą oryginalny korek i jego zamiennik. Oba wykonane są ze stali, a przyglądając się dokładnie, to ja różnic między nimi w zasadzie nie widzę, no po za kolorem uszczelki.koreczki.jpg

W dieslu jest bardzo podobnie wyglądający korek. Powiedziałbym nawet, że identyczny.
Ma ktoś może nr oryginału do diesla?

Tak się składa, że mam przed sobą oryginalny korek i jego zamiennik. Oba wykonane są ze stali, a przyglądając się dokładnie, to ja różnic między nimi w zasadzie nie widzę, no po za kolorem uszczelki.Pokaż załącznik 281872

W porządku- właśnie o tym piszę. Wygląda podobnie. A przyjrzałeś się dolnej części kołnierza gdzie w oryginale masz uszczelkę zgniataną? Zamiennik jest monolitem. Co do aluminium- chyba rzeczywiście się pomyliłem.

Amortyzatory
Powrót