Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Reasumując za cenę selenii w aso macie penrite i millers z normą wymagana przez aso, sami sobie odpowiedzcie co się bardziej opłaca
No właśnie zadając pytanie o rzeczowe argumenty myślałem o czymś więcej niż odpowiedzcie sobie sami...
Co do ceny, o to mi akurat o to bardzo nie chodzi i nie jest parametr decydujący, poza tym w poprzedniej pracy był lany Castrol slx professional, który był bardzo drogi, a szczerze to jak widziałem po nim silniki to syf był jak się patrzy, zatem cena moim zdaniem nie jest też żadnym wyznacznikiem

No właśnie zadając pytanie o rzeczowe argumenty myślałem o czymś więcej niż odpowiedzcie sobie sami...
Co do ceny, o to mi akurat o to bardzo nie chodzi i nie jest parametr decydujący, poza tym w poprzedniej pracy był lany Castrol slx professional, który był bardzo drogi, a szczerze to jak widziałem po nim silniki to syf był jak się patrzy, zatem cena moim zdaniem nie jest też żadnym wyznacznikiem

Kurynio no nie bardzo jest jak dać CI konkrety bo .... najważniejsze parametry olejowe selenia skrzętnie ukrywa (dlaczego tylko oni wiedzą... )
https://extranetpli-eu.pli-petronas.com/dsp/pdf/eng/stec/1389_stec_eng.pdf tu masz kartę charakterysyki Selenii do Giulii a tu penrite
https://www.penrite.info/upload/karty_sds/ENVIRO_C2.pdf
Polecany tu i ówdzie millers https://www.millersoils.pl/produkt/millers-oils-xf-premium-c2-0w30/ niemalże te same parametry co penrite

Dla mnie 2 bardzo ważne parametry(w silniach turbo szczególnie) HT/HS(Lepkość wysokotemperaturowa HTHS ) i NOACK (odparowalność oleju) o tych dwóch producent Selenii milczy.

Generalnie temat rzeka jak zwykle - ile ludzi tyle pkt widzenia.
Ja się z selenii wyleczyłem na długo nim zacząłem prowadzić biznes i sprzedawać oleje (wyżej wspomnianego Penrite'a mam w ofercie). W tej cenie jest taki wybór - że wybierani świadomie średniaka(bo nie jest to też szlam pokroju marketowych mobili czy castroli) w cenie oleju premium jest wyrzucaniem pieniedzy w błoto, a już szczególnie że może koncowo to doprowadzić do poważniejszych konsekwencji.... jak wspomniane mulitairy 1.4 i twinsparki. Ale tez i pancerne 1.9 JTD powoli zaczynają padać przez permanetne przekonanie ze to pancerniak który na fryturze pojedzie

Ostatnia edycja:
Trochę ten opis penrite'a mało wiarygodny. W tytule 0w30, w treści 5w20.

A Shell Helix Ultra 0W30 dużo odstaje (o ile w ogóle) od takiego Penrite? To chyba olej GTL więc lepiej niż zwykly HC. Pewnie przy wymianie co 10 tys. km specjalnej różnicy nie będzie.

Shell to bardzo fajny olej - generalnie średnia półka np 10w60 ma rewelacyjna cene vs co sobą prezentuje
a co do 0wW30 komplet norm fiatowskich ale znów producent ma coś do ukrycia bo podaje niezbędne minimum w swoich kartach charakterystyk http://tdc.ge/wp-content/uploads/2014/03/HELIX_ULTRA_ECT_C2C3_0W-30.pdf
Udało mi się jedynie znaleźć wzmiankę że to olej Low HTHS czyli między 2.9-3.5 wiec w teorii dobrze. BTW dla teoretyków olejowych polecam forum OilClub tam są wszystkie możliwe dywagacje na temat tego co jest lepsze i dlaczego.

Ostatnia edycja:
Może ktoś mnie wyprowadzi z błędu, ale zawsze myślałem, że im wyższy wskaźnik lepkości oleju tym olej ma stabilniejszą bazę olejową.
Czyli nie rozwadnia się za bardzo gorący jak i nie gęstniej zbyt mocno na zimno.
I to jest podstawa dobrego oleju a za resztę odpowiadają normy, które olej musi sprostać np. low saps itp.
Tak więc olej penrite ma indeks 177 a shell 204.
To jak to jest?

Dyskusja o oleju i marce/ parametrach jest jak dyskusja o wyższości ogórków nad marchewkami.
99,9% z was (łącznie ze mną) nie ma pojęcia o olejach i powtarza zasłyszane przeczytane historię mniej lub bardziej wiarygodne, często wyrwane z kontekstu.
Jak producent zaleca 0w30, to taki ma być, oczywiście spełniać musi jeszcze normę odpowiednią. Marka, lspi i inne cuda nie mają znaczenia. Jeden jest lepszy, jeden jest gorszy, ale jak ktoś zauważył nikt z nas tego raczej nie odczuje, bo różnica będzie zauważalna po 200-300 tys km.
Wypowiadać wiarygodnie może się ktoś kto osobiście rozebrał, sprawdził, naprawił kilka, a może kilkanaście takich silników.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

W ogóle się nie znam na olejach... Intuicyjnie chce wybrac Shell Helix Ultra.
Czy taki wybór może być? Teddy84? Powiedz proszę, ze to nie będzie błąd ;)
I czy jest jeden rodzaj tego oleju?
Np. W Z4 leję Castrol Edge 5W30 M. I podobno ta literka M ma znaczenie. I nie chodzi o M Power :D

Ostatnia edycja:
Nie obrażając nikogo ani nie podważając kompetencji, mimo wszystko wybieram projektantów silnika z selenią.

Nie obrażając nikogo ani nie podważając kompetencji, mimo wszystko wybieram projektantów silnika z selenią.
Selenia to najlepszy z możliwych olei do fiatowskich skrzyń biegów i uwaga -tylko do skrzyń biegów.:D

Teddy84, widzę zasadniczy mankament oleju, który polecasz w kontekście stosowania go w 2.0 GME. Penrite Enviro+ C2 0w30 nie zawiera w składzie związków molibdenu. Bardzo istotnych z punktu widzenia ochrony łańcucha rozrządu.

Teddy84, widzę zasadniczy mankament oleju, który polecasz w kontekście stosowania go w 2.0 GME. Penrite Enviro+ C2 0w30 nie zawiera w składzie związków molibdenu. Bardzo istotnych z punktu widzenia ochrony łańcucha rozrządu.

za to jest cynk - mniej ekologicznie - ale czy gorzej .....??? to strasznie skomplikowany temat ja nie wchodzę w temat już tak głęboko, bo zaraz będziemy sobie wytykać braki w wiedzy ... albo jakieś potknięcia i nie domówienia.
o ZDDP cynku i molibdenie i poczytaj na oilclub i mimo wielu znawców to tyle opinii ile wypowiedzi w danym temacie.

za to jest cynk - mniej ekologicznie - ale czy gorzej .....???

To jest bardzo chybiony argument. Cynk nie rekompensuje tutaj braku związków molibdenu. Dodatki ZDDP sformułowane są w każdym oleju silnikowym.

Brak związków molibdenu w oleju to w kontekście łańcucha rozrządu zawsze gorzej. Tutaj nie ma o czym dyskutować.

-> Pokaż załącznik STLE2016 Engine and Drivetrain III Session 3C C. Esche The Role Additive Chemistry Plays.pdf

o ZDDP cynku i molibdenie i poczytaj na oilclub

Dziękuję. Na oilclub.pl znajdziesz również analizy, które zlecałem zanim oilclub powstał, a którymi postanowiłem podzielić się z tamtejszą społecznością. Udostępniam Ci w ramach ciekawostki tą dot. Enviro+ C2 0w30 :)

-> Pokaż załącznik Penrite Enviro+ C2 0w30.pdf

To jest bardzo chybiony argument. Cynk nie rekompensuje tutaj braku związków molibdenu. Dodatki ZDDP sformułowane są w każdym oleju silnikowym.

Brak związków molibdenu w oleju to w kontekście łańcucha rozrządu zawsze gorzej. Tutaj nie ma o czym dyskutować.

-> Pokaż załącznik 276678

Dziękuję. Na oilclub.pl znajdziesz również analizy, które zlecałem zanim oilclub powstał, a którymi postanowiłem podzielić się z tamtejszą społecznością. Udostępniam Ci w ramach ciekawostki tą dot. Enviro+ C2 0w30 :)

-> Pokaż załącznik 276679
[MENTION=74456]Toma[/MENTION] a czy Selenia lub Shell 0W30 mają molibden?

Uwielbiam te dywagacje na temat olejów "ja jeździłem na selenii, a teraz zmieniam na shella, następny ja jeździłem na shellu a teraz zmieniam na motula" i każdemu po zmianie lepiej pracuje. Obserwując moje poprzednie auta po każdej wymianie oleju silnik pracował spokojniej. I była to wymiana na olej tej samej marki, co poprzednio i co więcej tej, która zalecał producent. I z ciekawości co się stanie, wymieniałem co 30 tys od nowości. Auto z 5 letnia gwarancja bez limitu km. Auto ma przejechane ponad 200 tys, jest to diesel. I nic się z silnikiem nie dzieje. I w ostatnie mrozy odpalał po połowie obrotu pomimo, że stoi pod chmurką i jeździ obecne raz na tydzien a więc z ledwo żywym jak na taki mróz akumulatorem. I dywagacje o olejach czy tej, czy tamtej firmy jest lepszy są jak wróżenie z fusów. Nikt z nas się na tym nie zna. Każdy olej jest dobry, tylko trzeba umieć jeździć autem. Po odpaleniu poczekaj 10 sekund zanim ruszysz, a zima poczekaj pół minuty, nich się olej rozprowadzi po wszystkich zakamarkach, zanim obciążysz silnik. Nie depcz do dechy, jeżeli olej nie naborze temp roboczej. I poczekaj minute, dwie jeżeli jeździłeś dynamicznie, niech się schłodzi turbina i nie przypali na wale oleju. Nie gaś silnika, jeżeli masz dpf i się aktualnie wypala, poczekaj, aż wypalanie się zakończy - zwykle po minucie, dwóch postoju dpf przestaje się wypalać. I to wpływa na trwałość oleju i naszego silnika, który jest smarowany optymalnie nawet przy ciężkim traktowaniu auta. Ponadto to, co tu piszecie 0 w czy 5 w to nie ma żadnego znaczenia dla tzw gęstości oleju, to parametr płynności oleju w niskiej temp, a nie przy temp roboczej. Podsumowując, uważam, że trzeba stosować olej taki, jaki zaleca producent i nie kombinować. Jeżeli producent daje na snik gwarancję na 200 tys km to wie co robi, a nie zaleca olej do frytek. Tylko traktujmy nasze auta, jak należy, a odwdzięcza się zywotnoscia. Choć jak wszędzie, może się trafić czarna owca w stadzie z jakąś wada materialowa. W życiu też trzeba mieć trochę szczesia.I nie ma co zmieniać oleju co 5 km, bo pamiętajmy, że po każdej wymianie silnik po odpaleniu pracuje dłużej na sucho, zanim olej przejdzie przez filtr itd.

Jeśli w silniku mamy moduł specjalnej troski to i do oleju trzeba przywiązywać większą uwagę. Jeśli chcesz łac selenie to ja lej, przecież nikt nie broni. Są silniki mniej i bardziej wymagające odnośnie oleju, jak widać trafiałeś zawsze na te mniej wymagające. Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót