Uwielbiam te dywagacje na temat olejów "ja jeździłem na selenii, a teraz zmieniam na shella, następny ja jeździłem na shellu a teraz zmieniam na motula" i każdemu po zmianie lepiej pracuje. Obserwując moje poprzednie auta po każdej wymianie oleju silnik pracował spokojniej. I była to wymiana na olej tej samej marki, co poprzednio i co więcej tej, która zalecał producent. I z ciekawości co się stanie, wymieniałem co 30 tys od nowości. Auto z 5 letnia gwarancja bez limitu km. Auto ma przejechane ponad 200 tys, jest to diesel. I nic się z silnikiem nie dzieje. I w ostatnie mrozy odpalał po połowie obrotu pomimo, że stoi pod chmurką i jeździ obecne raz na tydzien a więc z ledwo żywym jak na taki mróz akumulatorem. I dywagacje o olejach czy tej, czy tamtej firmy jest lepszy są jak wróżenie z fusów. Nikt z nas się na tym nie zna. Każdy olej jest dobry, tylko trzeba umieć jeździć autem. Po odpaleniu poczekaj 10 sekund zanim ruszysz, a zima poczekaj pół minuty, nich się olej rozprowadzi po wszystkich zakamarkach, zanim obciążysz silnik. Nie depcz do dechy, jeżeli olej nie naborze temp roboczej. I poczekaj minute, dwie jeżeli jeździłeś dynamicznie, niech się schłodzi turbina i nie przypali na wale oleju. Nie gaś silnika, jeżeli masz dpf i się aktualnie wypala, poczekaj, aż wypalanie się zakończy - zwykle po minucie, dwóch postoju dpf przestaje się wypalać. I to wpływa na trwałość oleju i naszego silnika, który jest smarowany optymalnie nawet przy ciężkim traktowaniu auta. Ponadto to, co tu piszecie 0 w czy 5 w to nie ma żadnego znaczenia dla tzw gęstości oleju, to parametr płynności oleju w niskiej temp, a nie przy temp roboczej. Podsumowując, uważam, że trzeba stosować olej taki, jaki zaleca producent i nie kombinować. Jeżeli producent daje na snik gwarancję na 200 tys km to wie co robi, a nie zaleca olej do frytek. Tylko traktujmy nasze auta, jak należy, a odwdzięcza się zywotnoscia. Choć jak wszędzie, może się trafić czarna owca w stadzie z jakąś wada materialowa. W życiu też trzeba mieć trochę szczesia.I nie ma co zmieniać oleju co 5 km, bo pamiętajmy, że po każdej wymianie silnik po odpaleniu pracuje dłużej na sucho, zanim olej przejdzie przez filtr itd.