• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wbudowana nawigacja

Tomek, IMHO na siłę szukasz dziury we wszystkim. wytłumacz pls w czym jest problem, tym bardziej że różnica jest kilku tygodni? pewnie data wyświetlana przez radio to data źródła mapy, które u dostawcy przeszło jakąś ścieżkę release-a, potem przez kogoś (inną firmę) zostało zapakowane w plik updatu dla Alfy, coś potestowane, zaś przechodziło ścieżkę releasa i widocznie na serwer mopar trafiło w czerwcu i tą datę widzisz na stronie. to jest tak samo jak w swoim aucie znajdziesz komponenty wyprodukowane parę tygodni a nawet miesięcy wcześniej (przy silnikach busso w GT to było nawet parę lat).

Ja tam nie wiem co oni mają z tymi mapami, ale "całym" bym tego nie nazwał :D Obaj mamy nawi 8.8", bardzo bliski czas produkcji, obaj widzimy w systemie mapy 1071. Tylko ja mam 7 GB a Tomek 10 GB :D No i różnica jednego dnia wydania w czerwcu.

Całe szczęście mam AA i ten cyrk mnie omija :O

W sumie jakoś ja na razie po 2 latach aktualizacji map, nigdy nie miałem jakiegoś błędu i wszystko jest ok

Ja tam nie wiem co oni mają z tymi mapami, ale "całym" bym tego nie nazwał :D Obaj mamy nawi 8.8", bardzo bliski czas produkcji, obaj widzimy w systemie mapy 1071. Tylko ja mam 7 GB a Tomek 10 GB :D No i różnica jednego dnia wydania w czerwcu.

Całe szczęście mam AA i ten cyrk mnie omija :O

obaj macie z fabryki 8.8" czy ktoś retrofit? te 7" to są mapy dla 6.5". Może wchodzą w radio 8.8 jeśli tylko VIN się zgadza? Może był chwilowy problem systemu i złe podpinał? Tam ostatnio wiecznie na moparze były problemy, może przy jakimś 1076 ogarną we wrześniu?

- - - Updated - - -

W sumie jakoś ja na razie po 2 latach aktualizacji map, nigdy nie miałem jakiegoś błędu i wszystko jest ok

był czas że wszyscy mieli, albo nie mieli bo na 6.5" nie wychodziły w ogóle omijając 2 czy 3 kwartały

obaj macie z fabryki 8.8" czy ktoś retrofit? te 7" to są mapy dla 6.5". Może wchodzą w radio 8.8 jeśli tylko VIN się zgadza? Może był chwilowy problem systemu i złe podpinał? Tam ostatnio wiecznie na moparze były problemy, może przy jakimś 1076 ogarną we wrześniu?

Obaj fabrycznie 8.8. Jest szansa, że jest źle wbite w systemi i wydaje mu się, że mam 6.5". Może z ciekawości zassam i spróbuję wrzucić :D

Obaj fabrycznie 8.8. Jest szansa, że jest źle wbite w systemi i wydaje mu się, że mam 6.5". Może z ciekawości zassam i spróbuję wrzucić :D
jakbyś ciągle miał 7GB to zrób skargę telefonicznie na customer support i niech to gdzieś przekażą żeby Ci poprawili przypisanie do VINu nawigacji 3D czyli plików ok 11-12GB. Inna sprawa że z 7GB wgrywasz szybciej haha - oszczędzasz 20 minut

Tak, 1071.

Nie jestem pewien jak się dostać do ostatniej aktualizacji z okresu subskrypcji. Ale w jakiś sposób FCA to powinno udostępnić... "Strona Mopar" to jaka? Byłeś na

1071 będziesz mógł załadować jeśli wykupisz kolejny okres aktualizacji map.

Tak, na tej stronie mam informację, że moja subskrypcja wygasła.
I właśnie dlatego, wpierw szukam opcji zdobycia aktualnych map bez płacenia. Z płaceniem w ASO - każdy potrafi ;-)

Więc ponowię pytanie - czy ktoś wie, gdzie mogę zassać ktualizację 1071 do 8,8 bez płacenia lub za prezysłowiową flaszkę.

Więc ponowię pytanie - czy ktoś wie, gdzie mogę zassać ktualizację 1071 do 8,8 bez płacenia lub za prezysłowiową flaszkę.

No nawet jak zassasz to nie zainstalujesz bo mapy są od kilku wersji wymagają zgodności VINu w certyfikacie.

I właśnie dlatego, wpierw szukam opcji zdobycia aktualnych map bez płacenia. Z płaceniem w ASO - każdy potrafi ;-)

Że też ludziom w 2021 nie wstyd publicznie pisać takich rzeczy.

Pomijając wady samej idei kradzieży map (czyli ich nabycia i korzystania bez płacenia w sytuacji, kiedy nie ma takiej oferty ze strony ich dostawcy) - trzeba się też zgodzić, że AR (w zakresie navi) wespół z TomTomem zrobili w ostatnich paru latach sporo, żeby użytkowników Giulii/Stelvio do siebie zniechęcić...

a do aut a USA nie dokupisz subskrybcjie EU (przynajmniej tak ASO w BB twierdzi), więc jedyna droga to wgrać te mapy EU które jeszcze nie były blokowane z lata 2020.

Pomijając wady samej idei kradzieży map (czyli ich nabycia i korzystania bez płacenia w sytuacji, kiedy nie ma takiej oferty ze strony ich dostawcy) - trzeba się też zgodzić, że AR (w zakresie navi) wespół z TomTomem zrobili w ostatnich paru latach sporo, żeby użytkowników Giulii/Stelvio do siebie zniechęcić...

popatrz na to inaczej- chcesz jak człowiek kupić w ASO sobie do samochodu mapę AKTUALNA - i co - no i nie da rady a jak masz auto z USA to mają Cię całkiem w poważaniu - fajna marka nie ma co. powoli trzeba uciekać bo Peugeot zgasi światło.

Problem z mapami nie dotyczy tylko Alfy. Ostatnio w innej marce (również Stellantis) wstrzymano aktualizację map na czas nieokreślony. Jakiś problem z dostawcą i nie jest to Tomtom.

popatrz na to inaczej- chcesz jak człowiek kupić w ASO sobie do samochodu mapę AKTUALNA - i co - no i nie da rady a jak masz auto z USA to mają Cię całkiem w poważaniu - fajna marka nie ma co. powoli trzeba uciekać bo Peugeot zgasi światło.

Niby masz rację, ale:
1. Problemy z mapami są sprzed Stellantisa
2. Różnice w autach pomiędzy regionami to nic nowego - od dawna były, są i będą i (nawet jeżeli brak hardware'owych przeciwwskazań do instalacji mapy Europa na hardware US, to przecież nie można wymagać od producenta żeby utrzymywał rozbudowany serwis dla wersji US w Europie, bo ... no, wiadomo co się u nas dzieje, nie będę wytykał...)

Miejmy nadzieję, że jednak PSA nie ubije AR akurat w momencie, kiedy ta wreszcie ma fenomenalny produkt w postaci Giulii i Stelvio.

Miejmy nadzieję, że jednak PSA nie ubije AR akurat w momencie, kiedy ta wreszcie ma fenomenalny produkt w postaci Giulii i Stelvio.

Chyba mają jakieś plany bo nie chcieli AR sprzedać VW. Byłaby Giulia/Stelvio TDI i TSI.

Jak wprowadzacie do wbudowanej nawigacji adres w małej miejscowości, w której ulice nie mają nazw, a numery domów są rozrzucone po różnych pagórkach bez żadnego ładu i składu? Czy w takiej sytuacji nawigacja doprowadziła was do celu (pod oczekiwany numer domu), czy w przypadkowe miejsce?

Amortyzatory
Powrót