• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

wariator

Co to za uszczelka i ile takowa kosztuje?? Oleju mam full, a poprostu mam mozliwosc wymiany u kogos innego :/ Temperatura mi sie nie podnosi bo termostat nawalil :D

Konrado napisał:
Co to za uszczelka i ile takowa kosztuje??

Jak mechanik ściągnie pokrywe to pod nią jest uszczelka..
Z reguły wymienia sie wtedy uszczelki.
Uszczelka powinna kosztować około 100 zeta. Pamiętaj, że składa się ona z 2 części. Jedna to taka duża uszczelka, a druga taka malutka z dwoma oczkami.

Nie rób wiochy i zmień olej od razu przy wymianie rozrządu i wariata.

Olej kup jakiś markowy. ja polecam Agipa. W Twoim wypadku najlepszy byłby Agip Sint 10w40.
Nie pozwól mechanikowi zalać sobie silnika olejem z beczki :!:

I najważniejsze.

Nie pozwól mechanikowi dotknąć rozrządu jeśli nie będzie miał blokad rozrządu :!:

Myslalem ze piszesz "sint" jako syntetyk... Bratu ten mechanik silnik robil, wiec mniemam, ze blokady ma =] No jeszcze to przemysle co pisaliscie i bedzie wiadome co i jak :)

Wariator po raz kolejny

wymieniał ktoś wariator w 164 2.0 TS 9Rozrząd na łańcuchach)?byłem dziś w sklepach i powiedzieli że kosztuje 1600złNIE MA TAńSZYCH
Zna ktoś jakieś dojście do tej cześci?

Ja rok temu w Krakowie pytałem w fiacie ile kosztuje kompletny rozrząd do mojej 155 2.0 ts 8v i krzyknęli 1700zl :shock:
Tez interesuje mnie informacja czy da się taniej!
Jeżeli ktoś wymieniał to proszę o info

Pzdr!

T omek napisał:
2.0 TS 9Rozrząd na łańcuchach)?byłem dziś w sklepach i powiedzieli że kosztuje 1600złNIE MA TAńSZYCH
Heh... a ponoć 16V jest drogie w utrzymaniu.. :roll:

Niestety wieści nie są dobre.... Silnik jest starego typu, więc wariata nie ma tylko na zamówienie tak jak pisałem około 2 tyś zeta. Nie wiem co robić, może rozejrzeć się za całym silnikiem albo tylko głowicą ???
Poradźcie coś może ktoś mi pomorze.......

W tym serwisie Fiata powiedzieli mi także że ten rozrząd (łańcuch) jest dożywotni i podobno się go nie wymienia :!: nie wiem czy im wierzyć ;//

I powiedzieli ci prawdę Łańcuch rozrzadu jest w zasadzie dożywotni , można go naciagać gdy mocno chałasuje tak jak to robiło sie kiedys w ładzie. To prawda że 16V jest dużo droższy w utrzymaniu :D

ja mam164 2.0 ts 90 rok prod, wariat kosztuje 530 zl i mój silnik jest starszy od twojego,
ktoś chyba coś ci wkręca

Witaj Joseph, powiem Ci szczerze, żę ja już głupieje. W Poznaniu podali mi cenę wariatora 509 zł, w Warszawie 1800 zł netto. Do kogo się nie zwrócę każdy mówi co innego. Wklejam zdjęcia mojego silnika jak również schemat wariatora. Mój wariator jest zintegrowany z kołami zębatymi, nie wiem czy inne są takie same ale mój wygląda właśnie tak:

To dajcie koledze jakieś namiary gdzie taki wariator kupić w dobrej cenie.

Ja również poproszę o taki namiar :lol:

Zdjęcie wariatora i silnika umieściłem w innym wątku. Za około 500 zł za wariator kupię nawet dwa coby mieć jeden w zapasie :P

Piotr_Z napisał:
w Warszawie 1800 zł
ale chyba odrazu z wymiana? ja kupilem na allegro za 350 zl... w aso najtaniej za 500 zl mozna go kupic... tylko, ze za wymiane troche zaplacisz :)

Amortyzatory
Powrót