• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] wady chip tunningu

Inaczej - nowy komplet - sprzęgło + dwumasa Valeo - i po chipie mamy drgania układu napędowego. Wymieniamy ten komplet na taki sam, tylko oryginał kupiony w ASO, z logo FPT - drgania nadal są. Zostaje lekko obniżony moment maksymalny - drgania są, mniejsze, ale mimo wszystko nadal wyczuwalne. Przed rozpoczęciem prac przy aucie - była zamontowana dwumasa pierwszego montażu, zaczęło się ślizgać sprzęgło, drgań żadnych nie było.

Sprzęgło Valeo, zdemontowane z powyższego, trafia do innego auta "fabrycznego" - zero jakichkolwiek drgań. To przypadek numer jeden.

Przypadek numer dwa - nowy komplet sprzęgło + dwumasa Valeo - po chipie pojawiają się drgania układu napędowego - zostaje obcięty moment max - drgania znikają. Wcześniej, na starej dwumasówce - drgań nie było.

Dla mnie temat jak na razie jest prosty - NOWE dwumasówki Valeo, niezależnie czy kupione w hurtowni moto, czy w serwisie Alfy, z logo FPT - są w jakiś sposób zmienione w stosunku do tego, co było założone na pierwszy montaż i co przez dłuższy czas można było kupić na rynku. Zmiana odbija się na ich gorszym znoszeniu wysokiego momentu obrotowego. Co do alternatywnych produktów - kupiłem ostatnio sprzęgło Sachs do 159-ki. W pudełku był zestaw Valeo + logo Sachs nabite na tym ;)

Witam Tomek

U mnie jest identyczny przypadek tzn.
Po programie zaczęło ślizgać sprzęgło. Była próba ratowania sprzęgła przez zdjęcie momentu.
Skończyło się na wymianie zestawu sprzęgło docisk koło i łożysko.

Wszystko było OK aż przyszły mrozy i wtedy w zakresie 1800-2000 pojawiły się drganie przy max bucie na 4-tym oraz 5 biegu.
Myślałem, że to poduszka silnika i na razie nic z tym nie zrobiłem. Dopiero teraz zrozumiałęm że to problem marnej jakości koła

Zestaw był w pudełku Valeo a logo Sachs nabite na zestawie.

Wychodzi, że jest coś na rzeczy z tymi dwumasami z rynku wtórnego.
Pytanie moje.

Czy można z tym jeździć?
Czy trzeba zmienić program bo zniszczy się dwumasa?
Czy trzeba wrócić do programu seryjnego?
O komforcie z jazdy nie wspominam choć oczywiście rzadko taki zakres obrotów wykorzystuję.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

To nie pozostaje nic innego jak poszukac jakiegos innego producenta dwumas.
Moze w koncu trafi sie na dobry produkt.

Witam Tomek

U mnie jest identyczny przypadek tzn.
Po programie zaczęło ślizgać sprzęgło. Była próba ratowania sprzęgła przez zdjęcie momentu.
Skończyło się na wymianie zestawu sprzęgło docisk koło i łożysko.

Wszystko było OK aż przyszły mrozy i wtedy w zakresie 1800-2000 pojawiły się drganie przy max bucie na 4-tym oraz 5 biegu.
Myślałem, że to poduszka silnika i na razie nic z tym nie zrobiłem. Dopiero teraz zrozumiałęm że to problem marnej jakości koła

Zestaw był w pudełku Valeo a logo Sachs nabite na zestawie.

Wychodzi, że jest coś na rzeczy z tymi dwumasami z rynku wtórnego.
Pytanie moje.

Czy można z tym jeździć?
Czy trzeba zmienić program bo zniszczy się dwumasa?
Czy trzeba wrócić do programu seryjnego?
O komforcie z jazdy nie wspominam choć oczywiście rzadko taki zakres obrotów wykorzystuję.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

Poczekaj aż zima (mrozy) puszczą i zobacz co będzie. W obecnych warunkach turbina szybciej pompuje (boost gwałtowniej narasta) z tego powodu pojawiają się drgania. Jeśli wcześniej wszystko było poprawnie przy dodatniej temp problemu być nie powinno.

Pozdro

Witam

I dlatego od 3 dni jest dobrze.
Ale mrozy wrócą i problem też.

Bardziej mi chodziło o informację czy należy coś z tym robić, tzn czy jazda z wibracjami jest bezpieczna dla przeniesienia napędu.

Podsumowując:

1. Czy trzeba wrócić do programu seryjnego?
2. Czy zmniejszyć moment?

Proszę o konkretne odpowiedzi.

Dla mnie temat jak na razie jest prosty - NOWE dwumasówki Valeo, niezależnie czy kupione w hurtowni moto, czy w serwisie Alfy, z logo FPT - są w jakiś sposób zmienione w stosunku do tego, co było założone na pierwszy montaż i co przez dłuższy czas można było kupić na rynku. Zmiana odbija się na ich gorszym znoszeniu wysokiego momentu obrotowego.

u mnie :
chip i stare sprzęgło ( zabite programem od "speca" Goduli - godula - tragedia była na tym , fakt fajnie kopało na początku ale u cinka wyszło wszystko i pewnie był to gotowiec oferowany przez godulę na jego stronce - max Nm był w tak niskim zakresie obr że sprzęgło musiało się poddać - czyli kolejny fakt - źle zrobiony program owszem zabije auto ale zabije tylko dla tego że jest źle zrobiony )
no ale zrobiliśmy ten chip mimo tego sprzęgła - tym razem porządnie ( tylko Nm był obniżany celowo wobec tego faktu )
potem :
zmiana sprzęgło + dwumas - Valeo ( jak już o pudełkach piszecie to dodam - pudełko ricambi sprz . pudełko valeo dwumas )
i zero problemów
i tak już jak na razie ok 20kkm

ktoś wcześniej wspominał o świadomych użytkownikach - owszem jestem świadomy tego że gdybym często uzywał tego co mam to sprzęgło na pewno szybciej mi padnie niż na serii
no ale za darmo to i w ryja dzisiaj nie zawsze dadzą - coś za coś
jak do "teraz" pomimo przyrostu mocy na poziomie 33% i NM na poziomie 25% nie odczuwam żadnych skutków ubocznych
a spalanie spadło na tych samych trasach ( dojazd do roboty ) o ok 0,2-0, L

Ostatnia edycja:
1. Czy trzeba wrócić do programu seryjnego?
2. Czy zmniejszyć moment?
Nic bym nie zmieniał, a jedynie "omijał" zakres przy którym występują drgania. Ja raczej nigdy nie przyspieszam gwałtownie poniżej 2.000 obr/min.
Pozdrawiam.
- Rafał

Panowie pozwolę sobie na mały offtop bo widzę że ktos poruszył temat. Alfa to mój pierwszy diesel dlatego pozwolę sobie dopytać - przy jakich obrotach najlepiej zmieniać biegi ? tak żeby było to "najzdrowsze" dla silnika no wiadomo spalanie też trzeba mieć na względzie. I jak to jest czy emerycka jazda 90km/h na 6 biegu jest dla silnika nie zdrowa ?

Panowie pozwolę sobie na mały offtop bo widzę że ktos poruszył temat. Alfa to mój pierwszy diesel dlatego pozwolę sobie dopytać - przy jakich obrotach najlepiej zmieniać biegi ? tak żeby było to "najzdrowsze" dla silnika no wiadomo spalanie też trzeba mieć na względzie. I jak to jest czy emerycka jazda 90km/h na 6 biegu jest dla silnika nie zdrowa ?

Pamiętaj że dieslem jeździ się momentem obrotowym a nie kręcąc obrotami.

90km/h 6 bieg ile masz obr?
trzeba jeździć z głową, widzisz kiedy motor się dusi a kiedy wyrczy a auto i tak nie przyspiesza.

Owszem ale z głową, żeby nie wyglądało to tak pedał w podłogę od 1500 i jak tylko turbo wstanie to zmiana biegu.

Ależ oczywiście, bez skrajności.
Diesla nie musimy kręcić aby jechał.... taka zaleta :) gwałtownie nie przyspieszamy z niskich obrotów, nie kręcimy wysoko i o to chodzi.

Nie no akurat tak nie robię, obrotów pewnie będzie z 1200-1500 na 6 przy 90km/h wiec troche sie dusi. Ale z tego co wiem niektórzy tak robią
karmal co masz na mysli poprzez jazde momentem obrotowym, czyli że powinno sie zmieniać jak juz się wkręca troche koło 3tyś obrotowym czy jak ?

Nie no akurat tak nie robię, obrotów pewnie będzie z 1200-1500 na 6 przy 90km/h wiec troche sie dusi. Ale z tego co wiem niektórzy tak robią
karmal co masz na mysli poprzez jazde momentem obrotowym, czyli że powinno sie zmieniać jak juz się wkręca troche koło 3tyś obrotowym czy jak ?

Wyżej w poście napisałem o co mi chodzi z momentem.

Nie doprowadzaj do tego żeby Ci się dusiło. 1200 to zdecydowanie zbyt niskie obroty na jazdę i przyspieszanie, ale już 1500 na jednostajną jazdę bez gwałtownych przyspieszeń się nadaje.

wiem wiem, dzięki panowie - sprawa jest dla mnie już jasna. pozdrawiam ;)

jo przy 2700 na II parkuja :lol:

p.s.
ale jaja - wy poważnie niektórzy jeździcie jtd na obr 1200 ? abo 90 na 6 ?
1200 to mom jak ruszam z parkingu :lol:

p.s. 2
jo po przejściu z TS na jtd ( też mój pierwszy dizel )
( ts - zmiana biegu ok 3500+ ) miałem spalanie w jtd w okolicy 8
ale potem się naumiałem
i zeszło na 6,6

- - - Updated - - -

nie nabijam się v - ja też się uczyłem gnoja/ diesla - bo gyty to była pierwsza karoca z ON w baku

Amortyzatory
Powrót