• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] wady chip tunningu

ja pierdziu - cinek pisz bardziej zrozumiale...może jakaś interpunkcja itp...do twoich postów legenda by sie przydała...co to za skróty? ;)

ja pierdziu - cinek pisz bardziej zrozumiale...może jakaś interpunkcja itp...do twoich postów legenda by sie przydała...co to za skróty? ;)

Proszę, legenda :D:
- orać = programować sterownik
- po kablu = odb2 bez otwierania ecu
- hw i sw = numer hardware i software sterownika (chyba jaśniej już nie trzeba)
- stalowe jaja ON = jak to mówią taki sport - no risk no fun :) zawsze można tez "replay" przy zabawie po złączu do upadłego wciskać jak sterownik powie dość :D pytanie jak dużą cierpliwość ma gracz któremu "game over" przy zabawie po złączu już dawno powinno się włączyć ;)

Cinku skoro piszesz ze sprzeglo w takich warunkach jakie sa w zimie moze uslizgnac to czy w takim razie moze poczekac do cieplejszych dni i wtedy sprawdzic czy slizga.Mam zalorzone valeo(nie ori) 17tys temu i w niedziele zaczelo slizgac??
I jeszcze jedno czy tarcza z 2.0 i docisk z 1.9 zdalo by rezultat bo kolega mlody2788 na privie cos takiego mi zasugerowal ze moze zdac rezultat??
Pozdr

Cinku skoro piszesz ze sprzeglo w takich warunkach jakie sa w zimie moze uslizgnac to czy w takim razie moze poczekac do cieplejszych dni i wtedy sprawdzic czy slizga.Mam zalorzone valeo(nie ori) 17tys temu i w niedziele zaczelo slizgac??
I jeszcze jedno czy tarcza z 2.0 i docisk z 1.9 zdalo by rezultat bo kolega mlody2788 na privie cos takiego mi zasugerowal ze moze zdac rezultat??
Pozdr

Poczekaj aż zrobi się ciepło i wtedy przetestuj auto. Przy temp jakie były ostatnio sprzęgło klei dużo gorzej, turbo szybciej pompuje itd.
Sprzęgło z 2.0 to 2mas z 2.0, śruby do wału z 2.0, a całą resztę trzeba sprawdzić (skrzynia, rozrusznik itd)

Poczekaj aż zrobi się ciepło i wtedy przetestuj auto. Przy temp jakie były ostatnio sprzęgło klei dużo gorzej, turbo szybciej pompuje itd.
Sprzęgło z 2.0 to 2mas z 2.0, śruby do wału z 2.0, a całą resztę trzeba sprawdzić (skrzynia, rozrusznik itd)
oki dzieki za info myslem ze da sie tarcze 240 zalorzyc bez wiekszych ingerencji bo w 1.9 jest chyba 230?? no czekamy na plusowe temp. rozumiem ze z 2.4 tez nie podejdzie?
pozdrawiam

Podepnę się do tematu, z uwagi na fakt, że jestem mocno zainteresowany podkręceniem samochodu:

Czy temat dot. sprzęgła i dwumasy i ich słabej jakości po wymianie, dotyczy tylko 1.9 JTDm ?

Czy ktoś ma doświadczenia z tym jak zachowuje się sprzęgło i dwumas w 2.0 JTDm po remapie / po wymianie ?

Czy te silniki są "bezpieczniejsze" pod tym względem do czipowania od 1.9 ?

Pozdrawiam

Czy ktoś ma doświadczenia z tym jak zachowuje się sprzęgło i dwumas w 2.0 JTDm po remapie / po wymianie ?
Ja mam po remapie przelatane jakieś 7 kkm, auto ma nalatane 185 kkm. Odpukać, sprzęgło jak na razie się nie ślizgło a dwumas nie daje żadnych niepokojących objawów.

Również nie widzę problemów po programie, poprzednie auto również było bez kłopotów, przelatane 100tyś km po programie :)

Oczywistym jest, że każda modyfikacja samochodu (chip, instalacja LPG itd.), z miejsca staje się "powodem" wszelkich usterek, jakie nastąpią po niej.

Ciekawym jest w ilu (Procentowo) Alfach, sprzęgło padło z powodu modyfikacji, a w ilu, tak czy tak, było już skazane na śmierć ?

Oczywiście, nie sugeruję, że chip nie ma żadnego wpływu na kondycję Waszych aut.

Pozdrawiam

Należy pamiętać również o stylu jazdy, mój brat np nie lubi zmieniać biegów i często wyprzedza z 5tego biegu przy 2tyś obr, a to wiadomo jak wpływa na żywotność niektórych podzespołów.

Należy pamiętać również o stylu jazdy, mój brat np nie lubi zmieniać biegów i często wyprzedza z 5tego biegu przy 2tyś obr, a to wiadomo jak wpływa na żywotność niektórych podzespołów.

I o milionie innych rzeczy trzeba pamietac...

Ale chyba nikt nie bedzie specjalnie zmieniał sowjego stylu jazdy na "łagodniejszy" tylko przez to ze zchipował swoje auto, po co w takim przypadku w ogóle robic modyfikacje? zeby sie pochwalic cyferkami czy wykresem z hamowni?

Wręcz przeciwnie - nie jeździć używając zakresu 1100-1900 i zmiana biegu, a 2300-3800 i zmiana biegu. Dwumasa na pewno będzie miała lżej.

Można pokusić się o spieka, ale tym nie da się jeździć w mieście (działa niemal 0 - 1). Ale wymiana dwumasy na jakąś tuningowaną to dobry pomysł.

PS: Swojego czasu jak honda wypuściła I-CTDI 2.2 140KM to szybko się okazało, że polegli na sprzęgle (zaczyna się ślizgać po 50-80tkm). Podobnie ma subaru ze swoim boxer-dieslem w np. Outbacku. Widać, że nie prosto jest zaprojektować żywotne przeniesienie napędu do mocnego diesla.

Kurcze, nie ma cudów, jeśli ktoś jest w stanie szybko zajechać koło dwumasowe przy seryjnej mocy. Bo ciśnie od dołu itd
To tym bardziej zajedzie po chipie, i będzie na remap...
Nikt nie nakazuje zmieniać stylu jazdy, ale bez sensu później szukać problemów tam gdzie ich nie ma.

W takim razie, nie przychodzi mi nic innego jak aby osoba robiąca program, poprosiła tunera aby Nm wyżej zrobić.
skoro ciężko pamiętać aby nie dawać w palnik na zbyt niskich obrotach, i czasem zmienić bieg :P

Amortyzatory
Powrót