[159] wady chip tunningu

Jedna jest moja :( i tak jak Tomek napisał: po sofcie zrobiłem koło 20 tyś. Zmieniłem sprzęgło i dwumas tylko dlatego, że sprzęgło się śliznęło kilka razy. Od razu po wymianie i wyjechaniu z garażu drgania w okolicach max momentu obrotowego. Sprzęgło i dwumas z ASO. Chip zrobiony profesjonalnie i wcale nie na jakiś wielki moment bo było 385 Nm teraz zdjęte kolejne 15 i dalej drgania. Więc może jest coś jeszcze czego nie wymieniłem a co je powoduje. Lub po prostu części trafiły się felerne

Ostatnia edycja:
Ja mam 2-ga belle.
Wczesniej byla 1.9 JTDM 120@159 - zero problemow zrobilem okolo 40 tys po chipe, przy sprzedazy miala ponad 200 tys.
Obecna to 1.9 JTDM q-tronic 150@180 - jak na razie zero negatywnych wrazej, wrecz same pozytywy. Lepsza dynamika, lekko mniejsze zuzycie paliwa. Zrobilem okolo 15 tys.
Generalnie jezdze spokojnie - trasa 60% miasto 40%, predkosci przelotowe do 120 km/h maks, miasto wiadomo duzo mniej.
Obecne spalanie na poziomie 6,8-7,1, poprzednia nie przekraczala 6.4

Kolejna czy to alfa czy cos inne tez bede wirusowal.

Pozdrawiam

Jedna jest moja :( i tak jak Tomek napisał: po sofcie zrobiłem koło 20 tyś. Zmieniłem sprzęgło i dwumas tylko dlatego, że sprzęgło się śliznęło kilka razy. Od razu po wymianie i wyjechaniu z garażu drgania w okolicach max momentu obrotowego. Sprzęgło i dwumas z ASO. Chip zrobiony profesjonalnie i wcale nie na jakiś wielki moment bo było 385 Nm teraz zdjęte kolejne 15 i dalej drgania. Więc może jest coś jeszcze czego nie wymieniłem a co je powoduje. Lub po prostu części trafiły się felerne

Na każdym biegu pojawiają się drgania ?. Z aso ale oryginał z nabitym FPT ?

nie na każdym. Drgania czuć od 4 biegu w górę. Ja oczywiście nie mówię złego słowa na chiptuning wręcz przeciwnie. Wrażenia z jazdy jak najbardziej na plus jeśli chodzi o elastyczność itp. Nie wiem może ja mam po prostu takiego pecha z tymi częściami. Tak jak napisałem wcześniej. Chip zrobiony przy około 100 tyś na liczniku na nim zrobione około 20 tyś a teraz po wymianie części trochę lipa. Oryginał z nabitym Fpt

Zobacz jeszcze na przeguby wewnętrzne, być może to jest problemem drgań. Z tego co kojarzę u ciebie są kielichy z krzyżakami, a to nie jest zbyt trwałe (w szczególności prawy kielich) przy zwiększonym momencie i częstym przyspieszaniu z dolnej partii obrotów.

Te przeguby oglądał juz mechanik stwierdził, ze jest minimalny luz i to normalne. Nawet zamieniliśmy półosie z innej alfy w której drgań nie było i dalej to samo ;(

Ostatnia edycja:
Witam
No ja jestem 2 osoba ktora ma problem ze sprzegłem i zglosilem sie do Tomka.U mnie dokladnie rok temu sprzegło wymienione na nowe i teraz slizga ok 17tys zrobione na valeo ale nie z aso.
Nie wydaje mi sie zebym jakos specjalnie mial ciezka noge. Ostanio(4-5 miesiecy) to jazda 70% A4 reszta Krakow,wczesniej to jakos 40% trasa reszta miasto.
Na miescie to nawet niema gdzie pocisnac a na trasie to jazda na tempomacie 140 czasem szybciej.
W sobote jade tam gdzie wymieniałem sprzegło rok temu,ponoc jest gwarancja i zobaczymy czy cos to da.Na szczescie servis zaprzyjazniony wiec pewnie nie wspomna ze auto po wirusie jak wysla sprzegło.
Ogólnie to z rozmowy z Tomkiem wynikło ze sprzegło montowana na fabryce lepiej znosi wirusa i chyba naocznie sie o tym zaczynam przekonywac.Wogóle to o moje alfie to moge juz ksiazke pisac tak mi dala po pupie....

Ja jestem tym trzecim . rok temu wgrany soft na 180 KM. Po roku kilka koni gdzies uciekło. Wczoraj hamowany - wynik: 174 KM. 395 Nm. Wgrany nowy soft - wynik: 171KM, 373 Nm. Wibracje zanikły, więc nowe sprzęgła Valeo są chyba słabsze niż stare.

witam, ja jezdze od roku na chipie robiłem w v-tech w krk z 155 seri bo tyle wyszło z filtrem powietrza KN na 180 KM i 436 Nm nigdy nie bede załował tej decyzji teraz chodzi jak ta lala 150 serja to za mało na alfe

Raz zrobisz pod wpływem impulsu i juz nie bedziesz chciał nic innego :)

witam, ja jezdze od roku na chipie robiłem w v-tech w krk z 155 seri bo tyle wyszło z filtrem powietrza KN na 180 KM i 436 Nm nigdy nie bede załował tej decyzji teraz chodzi jak ta lala 150 serja to za mało na alfe
Taki moment w tym silniku to chyba nie mozliwe na ori sprzecie???Ale tu musi sie wypowiedziec cinek.

- - - Updated - - -

Ja jestem tym trzecim . rok temu wgrany soft na 180 KM. Po roku kilka koni gdzies uciekło. Wczoraj hamowany - wynik: 174 KM. 395 Nm. Wgrany nowy soft - wynik: 171KM, 373 Nm. Wibracje zanikły, więc nowe sprzęgła Valeo są chyba słabsze niż stare.
Gdzie byles u Grzeska(GSC) zmniejszac parametry??Miales wibracje na dwumasie czy problemy ze sprzegłem???

Były przypadki na forum, że po chipie sprzęgło dość szybko kwalifikowało się do wymiany. Konkretnie po podciągnięciu wersji 1.9 150 KM w okolice 190 KM. W wersjach 1.9 120 KM sprzęgło jest takie samo jak w wersji 150 KM, więc podniesienie mocy i momentu w okolice seryjnej 150-tki daje nadzieje na brak problemów ze sprzęgłem. Tak by to było na logikę, choć testów nie przeprowadzałem ;)

Potwierdzam tą opinię ...u mnie dokładnie tak się stało ale liczyłem się tą dolegliwością - również finansowo.

Taki moment w tym silniku to chyba nie mozliwe na ori sprzecie???Ale tu musi sie wypowiedziec cinek.

- - - Updated - - -

Gdzie byles u Grzeska(GSC) zmniejszac parametry??Miales wibracje na dwumasie czy problemy ze sprzegłem???

mam ci przeskanowac certyfikat ?? przeciez nie klamię !!

szkoda, myślałem, że nie będzie aż tyle ryzyka. "na szczęście" mój wcześniejszy samochód to była benzynka 125KM więc 150 diesel to jest duża różnica i na razie cieszy :D

- - - Updated - - -

to dlaczego piszesz ze alfa dala Ci po pupie skoro chodzi jak ta lala??Najwidoczniej nie chodzi jak ta lala bo sa male problemiki

Witam

W moim przypadku program był robiony u Cinka.
Uzyskany wynik 190KM 396Nm. Auto miało 90 tyś i sprzęgło zaczęło się ślizgać już po 300km. Była próba zmniejszenia momentu ale sprzęgła nie dało się uratować.
Wymieniłem komplet sprzęgła + dwumas i mam podobny problem z drganiami ale tylko zimą i czasem.
Po programie mam zrobione 25 tyś i w zasadzie problemów innych brak.
Ogólnie polecam bo auto po programie dopiero zaczęło fajnie jeździć.

mam ci przeskanowac certyfikat ?? przeciez nie klamię !!
Mnie nic nie musisz skanowac jakbys byl na forum trochu dluzej to moze przewinalby ci sie wykres mojego auta jak mialam wgrany soft niewiadomego pochodzenia i tez bylo duzo NM.I przy tej okazji dowiedzialem sie ze wszytsko zalerzy od hamowni co pokaze i pomiary wcale nie musza byc adekwatne do wyniku.A wynik ponad 430nm sa chyba niemozliwe.

Niby wszystko fajnie, ale tak: chiptunning - jakieś 1,2k trzeba liczyć. Jak ktoś ma auto z nawet średnim nalotem (a mało jest osób na forum, które robiąc chipa mają nabite 20-40 tys. km) to potem musi się liczyć z wymianą sprzęgła a czasem i dwumasu. Skromnie licząc - same części to będzie 2,5k + robocizna. Może się zrobić droga imprezka z tego powodu, że ktoś chce aby mu się autko szybciej odpychało. Każdy oczywiście robi jak uważa i to jest oczywiste ale ja dla tych dodatkowych kilkudziesięciu koni nie wydałbym ponad 1k zł z widokiem na dodatkowe 3k zł :D

Amortyzatory
Powrót