• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

z czym do ludzi? Bo na pewno nie z rdzewiejącymi klamkami i halogenami, z trzeszczącym zawieszeniem i wnętrzem auta, z problemami ze skrzynią biegów, niszczącą się po dwóch tygodniach tapicerką skórzaną, i tak dalej można wymieniać w nieskończoność....

Widocznie dotyczy to niektórych egzemplarzy, nie wszystkich. Proszę pamiętać, że to początek produkcji tego modelu. To nie jest przypadek odosobniony że producent trochę coś "przestrzeli" albo zbytnio "przyoszczędzi" na początku i potem musi coś poprawiać.
Powyższe stwierdzenie to właśnie jest typowe bazowanie na stereotypach i tworzenie mitów, coś takiego gdzieś się pojawiło to na bank wszystkie auta takie są i można stwierdzić, że dany model to g***o. Pewnie ktoś pomyśli, że jestem bezkrytyczny i nieobiektywny ale jak mogę inaczej, skoro w moim aucie (7k km) ani nie rdzewieją ramki halogenów, ani klamki, nic nie trzeszczy w środku i z zawieszeniem nie ma problemu. Fakt, że w czasie jazdy nie wsłuchuję się cały czas w odgłosy kabiny ale normalnie użytkuję samochód i nic niepokojącego się nie dzieje.
Być może, że sporo zależy od wersji. Np aluminiowy panel na konsoli nie ma chyba jak trzeszczeć ale nie wiem, jak wersja z plastikowym. Mam przeszklony dach, może to wpływa pozytywnie na "sztywność" podsufitki, kto wie. Zawieszenie sportowe pewnie jest twardsze i głośniejsze niż standardowe ale tego nie mam jak stwierdzić.
Co do foteli to nie wiem, o co chodzi z tą niszczącą się po 2 tygodniach tapicerką. Pewnie o to rozciąganie skóry na siedzisku, o którym było niegdyś głośno. OK, może wkurzać ale do momentu, jak się zorientujemy, że to problem wielu skórzanych tapicerek (ostatnio taki efekt widziałem np. w BMW 5) Mam czerwone, skórzane fotele i uważam, że jeżeli się o nie zadba (odpowiednie środki) to nawet za kilka lat powinno być przyzwoicie.

Golf to dalej będzie wzór który mam nadzieję Alfa kiedyś posiądzie
O jakim wzorze mówisz? 60 lat garbusa, to polonez był produkowany krócej.
Moim zdaniem powinieneś kupić Golfa, jest wszechstronny, bezawaryjny, ogólnie jest taki nijaki i przeciętny. Nawet jak będzie stał na awaryjnych to nikt tego nie zauważy, oprócz wschodnich handlowców. A i laski znają markę, wszak to V-widły tak często używane na farmie.

Ostatnia edycja:
Panowie którzy jeszcze nie mają albo dopiero oczekują na Julkę wsztrzymajcie się z oceną jakości, a szczególnie z porównaniami do golfa jak już wyjedziecie z salonu. Jeździłem na jeździe próbnej WV scirocco i na pewno nie chciałbym aby alfa dążyła do tej "jakości". Co do materiałów - to dużo zależy od tego co się zamówiło - bo może to być i taka "bida wersja":

Uploaded with ImageShack.us
- ta jest konkurencyjna cenowo do wspomnianego golfa, ale na pewno w niej wszystko trzeszczy.... Ja mam szczotkowane aluminium na desce + obszycia skóra z czerwoną nicią + tapicerka skórzano-materiałowa i na jakość materiałów nie narzekam

Ostatnia edycja:
Widzę, że dyskusja zaczyna przybierać charakter religijny. Pysznie. Znaczy każdy będzie mógł pozostać przy własnych wnioskach jednocześnie obdarzając przeciwników bukietem epitetów. :)

Osobiście ciekaw jestem opinii kolegi od Golfa, po tym jak już parę miesięcy pojeździ.

Znaczy każdy będzie mógł pozostać przy własnych wnioskach jednocześnie obdarzając przeciwników bukietem epitetów.

Chyba nie miało to miejsca w tej rozmowie, wszyscy odnoszą się raczej z szacunkiem do innych forumowiczów, wymiana zdań jest nad wyraz kulturalna.
Auto budzi wiele emocji, to dobrze, znaczy nie jest nudne ani nijakie.

Jeśli o mnie piszesz - to mam identyczne oczekiwania :) I mozesz mi wierzyć jak będzie dobrze to odszczekam wszystko .... faktem jest że swoje wnioski wyciągam z opinii innych. A wczoraj wieczorem doszedłem do nowego wniosku - jak się sam nie przekonam to nie będę wiedział :) Amen :)

Wtrące swoje 3 grosze co do jakości wykonania: Oglądałem Giuliette kilka razy przed zakupem, nie musiałem tego robić dokładnie bo te tanie plastiki rzucają się w oczy, tak samo spasowanie poszczególnych elementów. Wiedziałem w co się pakuje i nie żałuje tego. To co mnie razi to wstawianie Giulietty do klasy premium obok Audi, BMW i Merca przed handlowców, czasopisma i innych. Mam porównanie na codzień do BMW 3, X3, Audi S4 gdzie jakość jest na bardzo wysokim poziomie a Giulietty na średnim. Szczerze mówiąc przed zakupem zacząłem już wierzyć w to że to jest premium ale teraz już podczas użytkowania mam trochę odmienne zdanie i nie piszę tego po to żeby skrytykować Alfę tylko po to żeby uświadomić innym że to nie jest klasa premium więc nie wymagajmy od Alfy tego co można wymagać od Audi, BMW itp. (mam na myśli jakość materiałów, spasowania i wykończenia) Sam bym się ostro wkurzył gdybym kupił BMW za 150 tys. z takim sobie wyposażeniem i coś by mi skrzypiało w środku czy coś się popsuło przed pierwszym przeglądem.

Ostatnia edycja:
Ale klasa premium to nie tylko plastik na desce rozdzielczej... To przede wszystkim (szczególnie w przypadku Alfy) to, jaka została użyta technologia w napędzie i zawieszeniu auta. Jeśli by porównać wykończenie Audi i BMW, to BMW zawsze będzie gorsze, ale już jazda...

Hmmm... moja 147 lubi sobie skrzypnąć, ale ma zawieszenie wielowahaczowe i na zakrętach sporo "lepszych" autek niestety odpada...

Czytam ten wątek i czytam i tak skrajnych opinii (od u mnie wszystko w 100% ok do zawieszenie jak w Dacia i Tata) to nie spotkałem. A na forum golfa V spędziłem prawie 4 lata - wszyscy narzekaliśmy w sekcji DIESLA na trzeszczenie w podszybiu, stukanie w desce rozdzielczej - ale nie było przypadku by jak jeden mąż, no prawie jak jeden psioczyć na zawieszenie czy tym podobne usterki. Serio dla samego przekonania warto kupić Alfe :)

skrajnych opinii (od u mnie wszystko w 100% ok do zawieszenie jak w Dacia i Tata) to nie spotkałem
Z tego co widzę na forum to ja i Tom & Julia mamy podobny problem z zawieszeniem na mrozie, ja nie parkuje w garażu i w pierwszych 20 minutach jazdy stuka więc jest to na 100% wina niskich temp. bo jak odebrałem samochód były temperatury dodatnie i stukania nie było

... Oglądałem Giuliette kilka razy przed zakupem, nie musiałem tego robić dokładnie bo te tanie plastiki rzucają się w oczy, tak samo spasowanie poszczególnych elementów. Wiedziałem w co się pakuje i nie żałuje tego. To co mnie razi to wstawianie Giulietty do klasy premium obok Audi, BMW i Merca ....
A że tak powiem kolego jaką wiersję zamówiłeś ( bo w tym temacie cię nie ma: http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/38150-mito_giulietta_statystyka_uzytkownikow.html ) ,że tak narzekasz na tanie plastiki i spasowanie elemntów? W wersji distinctive + pakiet sport + skóra niczym, materiały ani ich spasowanie nie odbiega od wymienionych przez ciebie marek - oczywiście klasa premium kompakt

Czytam ten wątek i czytam i tak skrajnych opinii (od u mnie wszystko w 100% ok do zawieszenie jak w Dacia i Tata) to nie spotkałem. A na forum golfa V spędziłem prawie 4 lata - wszyscy narzekaliśmy w sekcji DIESLA na trzeszczenie w podszybiu, stukanie w desce rozdzielczej - ale nie było przypadku by jak jeden mąż, no prawie jak jeden psioczyć na zawieszenie czy tym podobne usterki. Serio dla samego przekonania warto kupić Alfe :)

Dyskusja zaczyna rzeczywiscie przypominac starcie Rodziny Radia Maryja z reporterami TVN Uwaga ;)

Masz racje, najlepiej zrobisz, jesli sie sam przekonasz. Nie bierzesz Alfy za zone, jedynie wiazesz sie na 3-5 lat. Bedzie cie wkur*** to sprzedasz i kupisz cos innego.
Dalsza dyskusja ogolnikowa jest po prostu bez sensu.

Co do premium, to raczej kwestia pozycjonowania cenowego, niz jakosci wykonania. Przynajmniej w PL nie jest oferowana wersja bazowa, a po doposazeniu Astry/Golfa/Focusa do poziomu Alfy ceny robia sie bardzo porownywalne.

Jakosc wykonczenia w srodku podobna, przy wypasionych wersjach skora AR nie ma konkurencji,
rozwiazania techniczne podobne (systemy bezp, AFL, gadzety elektorniczne)
design srodka - Alfa gora, ale to juz bardzo subiektywnie - co kto lubi
Silnik (MA) - bezkonkurencyjny, moooze 2.0TSI VAG jest na tym poziomie
Zawieszenie - podobnie, kazdy z ww. ma opcje sport, jezdzilem kazdym (oczywiscie Focus schodzacej generacji) - twardo i dosc glosno - taki urok sportu
Uklad kierowniczy: Focus gora, Astra/Golf tak sobie, podobnie jak Alfa

Nie bardzo rozumiem skad porownanie do A3/BMW 1, to inna polka cenowa, za te 30-40k mozna duuzo drozszych rozwiazan zastosowac.

jaką wiersję zamówiłeś
MultiAir, Premium, Sport2, pełna skóra, szklany dach
Plastiki drzwi i wszystkie te chropowate to jest dobra jakość? Aż boje się pomyśleć jak w lecie będę chciał "wystawić łokieć" przez okno czy nie zedre sobie skóry ;)
Ps. przy pierwszym wysiadaniu z samochodu przejechałem trampkiem z miekką gumową podeszwą po kieszeni w drzwiach - porysowała się, nie da się usunąć rys bo plastik jest tak twardy że boje się go jeszcze bardziej uszkodzić.

Ps 2. Ale nie narzekam wiem co kupowałem - żeby była jasność

Robi się trochę OT :)
Ja ze swojej strony po pierwszych kilku tysiącach kilometrów pokuszę się o szczere napisanie większego tematu traktującego i porównującego Julkę do Golfa (tak jak kolega wyżej zauważył jednak między Jualką a A3 lub BMW 1 jest delikatna różnica w postaci 40, 50 tysięcy zł, choć do BMW 1 też mogę się odnieść ) - co prawda porównam do Golfa V - w MKVI niewiele się zmieniło. Postaram się to zrobić jak najbardziej obiektywnie dla potomnych :)

Ostatnia edycja:
Polecam w ostatnim Cars felietonik o forach użytkowników samochodów. Wybierasz forum dowolnej marki i po przeczytaniu opinii użytkowników natychmiast odechciewa się zakupu :)

No to w moim przypadku zawieszenie to klasa ..hmm.. Dacia? nie raczej Tata ;) nie wiem jaka to klasa :D

A mozesz napisac czym poprzednio sie poruszales? Pytam, bo akurat zawieszenie w Dacii jest to stare, sprawdzone rozwiazania z Renault, z przodu mcperson na jednym wahaczu, z tylu os wleczona. Bardzo poprawne zawieszenie do ogolnego poruszania sie. Jezdzilem Clio II, w wersji Sport. Kategorycznie inna bajka niz Giulietta. Zupelnie nieprzewidywalne zachowanie tylnej osi, bez wzgledu na nawierzchnie i zmiany obciazenia przy probie bardziej sportowej jazdy.

A z innej strony: probowales podzielic sie swoimi spostrzezeniami z ASO? Ja mailem w Astrze III wymienione 4 amortyzatory na gwarancji w ramach akcji serwisowej.
Tym bardziej warto, ze jak najwyrazniej sie okazuje, problem nie wystepuje w kazdym egzemplarzu/wersji. Sam jestem ciekaw jaka bedzie reakcja ASO.

Amortyzatory
Powrót